Merhabalar Efendimmmm.... Nasılsınız sevgili blogcanlarım ...?
Geçenlerde misafirim geldiğinde fazla vaktim olmadığından poğaça yapmak üzere mayaladığım hamurumdan 1 tepsisini yapmıştım ve kalanını buzdolabı poşetine koyup buzluğa atmıştım...Daha önceki postlarımda bahsettiğim gibi bizim evin misafiri eksik olmaz ALLAH eksikliğini göstermesin tabii o kadar alıştımki birilerinin gelip bize yarenlik etmesine yalnız olduğumuz günlerde de annemle birlikte canımız sıkılyor dışarı atıyoruz kendimizi…
Neyse fazla uzatmıyım buzluğa attığım poğaça hamurumu çıkartıp biraz dinlendikten sonra un ilave ederek kıvamlandırdım merdane yardımıyla rulo şeklinde yapıp içersine pırasa kavurup koydum ama nefisss oldu ve çok beğenildi öyle güzelde kabardıki resimlerde de farkedilmiştir sanırım gelelim tarifimize...
Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket Dr. Oetker İnstant maya
- 1 paket Dr. Oetker kabartma tozu
- 2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı şeker
- Aldığı kadar un
İç malzemesi
- 1/2 kg pırasa
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 adet kesme şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Bir kaç damla limon suyu
Yapılışı : Hamur karıştırma kabımıza bir miktar un döküp havuz şeklinde açıyoruz ortasına ılık süt ve mayamızı koyup parmak ucumuzla karıştırıyoruz , oda sıcaklığında yumurta , yoğurt, sıvıyağ , şeker , kabartma tozu ve tuzumuzuda ilave edip kulak memesi yumuşaklığını alana kadar un ilave ediyoruz...Üzerini örtüp mayalanmaya bırakıyoruz...
Diğer tarafta pırasalarımızı yıkayıp ince ince halka şeklinde doğruyoruz tenceremize zeytinyağımızı koyup salçamızı ilave ediyoruz ve pırasalarımızı kavuruyoruz şeker ve tuzumuzu ilave edip soğumaya bırakıyoruz...
Mayalanan hamurumuzu merdane yardımıyla uzunlamasına açıp iç harcımızı üzerine yayıp rulo yapıyoruz ve üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ya da susamla süslüyoruz....
200 C fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz...Dilimleyerer sıcak yada ılık servis yapabilirsiniz ... Ayrıca bu poğaça hamuru 2 yada 3 gün geçse dahi yumuşacık bir kıvamda pamuk gibi oluyor istediğiniz iç harcı ve istediğiniz şekilde bütün poğaçalarda kullanabileceğiniz bir tarif diyorum ve hepinize kolaylıklar diliyorum…
Afiyet Olsun...
pırasalı hiç denememiştim...
YanıtlaSilvalla harika görünüyor...
ellerinize sağlık :)
Benim kayınvalidem pırasalı arnavut böreği yapar bayılırdım tadına...
SilBende onun kadar marifetli olmasamda pırasayı yufkalı böreklerimde kullanırken aştım kendimi ve bu tariftede uyguladım...
Teşekkürler şirinem denemeni tavsiye ederim...
Sevgilerimle...
Harika görünüyor ,pırasalı da nefis olmuştur ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler sevgili Cizel...
SilEllerine sağlık buzlukta mayalı hamura birşay olmuyor demek bunu bilmem iyi oldu valla her ihtimale karşı buzlukta bulundurmak lazım pratik olur hem:))Ellerine sağlık resimleden anlaşılan kusursuz bir lezzet sevgiler:))
YanıtlaSilEvet genelde sigara böreği yada gül böreği yapar bulundururum buzlukta ...Derken mayalı hamurlarımı da fazla yaptığımda atıyorum...Kullanıcağım zamanda biraz çözüldükten sonra un yardımıyla kıvamlandırıyorum inanın ki yeni mayalanmıştan daha da lezzetli oluyor...Deneyin hiç yanılmıyacaksınız...Çooook teşekkür ederim canım sağol...Evet çok pratik oluyor telaşsız güzel bir lezzet...Sevgilerimle...
Silhiç pırasalı börek tatmadım doğrusu merak ediyorum, güzel ve doyurucu bir görüntüsü var, elinize sağlık:)
YanıtlaSilwww.seriouslily.blogspot.com
Eğer tatmadıysan denemeni tavsiye ederim ...
SilÇok teşekkürler sevgilerimle...
Canım bende mayalı hamurdan yaptığım poğaçaları pişirmeden hazır donduruyorum Hiç çözdürmeden tepsiye sıralayıp fırına veriyorum. Çok pratik oluyor..Bu poğaça değil ekmek olmuş canım. Muhteşem olmuş.. Ellerine emeğine sağlık. Bayıldım ben bu poğaçaya.. Deneyeceğim mutlaka..:)) sevgiler canım
YanıtlaSilTeşekkürler canım güzel yorumların için sağol...
SilTavsiye ederim gerçekten yumuşacık oluyor...
Sevgilermle...
Hayirli cumalar..
YanıtlaSilAllah agzinizin tadini bozacak sebeplerden muhafaza etsin sizi de ailenizi de :)
Borek cok basarili gorunuyor eminim tadi da guzeldir..pirasa cok lezzetli bir sebzedir mutlaka daha fazla tarifimizde yer almali diye dusunuyorum..
Tekrar hayirli cumalar dileyerek guzel blogunuzdan ayriliyorum :)
Sevgiler de biraktim :)
Hayırlı Cumalar Diiliyorum bende canım sağolasın o güzel yorumun için çok teşekkür ederim...
SilBen çocukluğumdan beri pırasayı çok severim bahsettiğim gibi böreğiyle kayınvaldem tanıştırdı beni ve ne zaman ziyaretine gitsem yapardı mutlaka çok sevdiğimi bildiğinden...Yufkalı börektede açma börektede hepsinde ayrı lezzet veriyor...
Sevgilerimle harikasınız...
Pırasalı böreği ilk duyduğumda ıyyy pırasalı börek mi olur demiştim :) Ama yedikten sonra muptelası oldum cidden.Ben yufkadan yapıyorum, hiç mayalı hamurla yapmadım ama çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBende bloğuma beklerim ve facebook sayfama beklerim.
http://tubisceis.blogspot.com/
https://www.facebook.com/tubisceislerr
Evet sevgili Tubişçe İşler sana katılıyorum ve bende genelde yufkadan yapıyorum ama bahsettiğim gibi bu şekilde de harika oluyor...
SilSanırım geldim izleyicinim ama tekrar gelmezmiyim hiç...
Sevgilerimle...
Nefis görünüyor gerçekten
YanıtlaSilEllerine sağlık
İyi hafta sonları
Teşekkürler canım...
SilSevgilerimle...
Ellerinize sağlık tarifiniz çok hoşuma gitti ayrıca bloğunuzuda bugün gördüm ve çok beğendim bundan böyle izlemedeyim banada beklerim sevgilerimle
YanıtlaSilMerhabalar hoşgeldiniz bloguma ...
SilÇoook teşekkür ederim ne mutlu bana...
Gelmezmiyim hemen iadeyi ziyaretinize geliyorum...
Sevgilerimle...
Yanlış anlamadıysam mayalı pohaça hamuru deepfreezden çıkmış kullanmışsınız, ne iyi fikir.Elinize sağlık.
YanıtlaSilEvet canım doğru anlamışsın...Genelde pişirip dondurucuya atıyorlar neden bu şekilde de olmasın dedim ayrıca sigara böreği ve gül böreğide yapıp atıyorum pratik oluyor...Ve çok da lezzetli oluyor ...Teşekkürler ...Sevgilerimle...
Sil