expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

21 Mayıs 2016 Cumartesi

Kırıntı Nişantaşı'nda USA Rice Federation Yabani Pirinç ve İpek Ağaca Özker ile Renklerle Diyet


  Merhabalar ,


 Yine keyifli bir etkinlik için ,USA Rice Federation ,Jack Jakop Bey'in davetlisi olarak 

Promedia  Feray Alpay ve değerli ekibinin organizasyonu ile Uzman Diyetisyen  İpek Ağca'nın #Renklerlediyet , kitabının bilgileri ışığında,@kirintirestaurant Sevgili Deniz Hanım tarafından misafirlerine sunulan menülerinde mevcut olan birbirinden farklı lezzetler eşliğinde bir çok değerli blog yazarı ile birlikte sağlığa ve Yabani pirince dair bilinmezleri öğrenmek ve yeni lezzetler eşliğinde ''Yabani Pirinç İle Yaza Sağlıklı Bir Başlangıç ile  Merhaba demek üzere aldığım davete icabet ederek yeni lezzetler ,yeni mekanlar ve yeni insanları tanımak için yol aldım bir kez daha…





 1981 'de Moda'da bir apartmanın giriş katında 35 metrekarelik bir alanda büfe olarak yemek sektörüne adım atan  Kırıntı 'nın kurucusu Fuat Eşref Erdoğan'ın bizleri etkileyen ufak bir anektot ; Açılışın yapılacağı Cumartesi sabahı,halen bulaşıkcımız yok! Marangozumuz , gönüllü olarak ,bir günlüğüne bulaşıkçımız olma teklifini sunuyor diyor…
 Başarının tesadüflerle azanılmadığını özveri ile çıkılan yolda başarının kaçınılmaz olduğunu bir kez daha anlamış olduk efendim… 




 Deniz Hanım'ın Kırıntı Restaurant  Hakkında aktardıklarına kısaca değinecek olursak Türkiye'de bir ilke imza atılarak 1956 model bir jeep ile 6 m2 içersinde Karavan konsepti tasarlıyorlar ve üstelik çalışanların papyon taktığı  çok yaratıcı ,farklı ve hoş…




 Hemen akabinde Sayın Fuat Erdoğan'a neden ikinci bir dükkanı açmıyorsunuz? soruları cevap buluyor ve birbirine inanan, güvenen ,güçlü ve sağlamsonuna kadar bizle birlikte çalışacak bir ekibe ihtiyacımız vardı .Böylece Kemal Şedele,Deniz Erkul ve Fuat Erdoğan Erenköy'deki Kırıntı için nbir araya gelerek ,Bağdat Caddesinde Sevgililer Günü'nde kapılarını açıyor bu kezde msafirlerine…






 Avrupa yakasında'da Kırıntı'yı görmek isteyen misafirlerine kulak vererek bu kezde Nişantaşı'nda …




Abdi İpekçi Caddesinde 'Burada hiçbir Türk Markası yaşayamaz '' diyenlere kulak kabartmayarak Sevgili Deniz Hanım'ın menülere katkılarıyla yola devam ediyorlar…
 Ayrıca 2009  'da Bebek Kırıntı ile genişleyen Restaurant hakedilen ilgi ve övgüyle hizmete açılıyor… 





 Gerçekleşen etkinliğimizde Yabani Pirinç hakkında bilgiler almak ve Kırıntı Restaurant'ın güzel işletmecisi Deniz Hanım  ,mekanda var olan favori lezzetleri yanısıra Menülerinde yeni lezzetlere ve Slow food yani yavaş ve doğal yemek kültürünü, porsiyonları küçülteceğiz , mutfağımızda daha sağlıklı yiyeceklere yer verecek ve Detox içecekler hazırlayacağız diyerek mekana adapte edebilmek adına Gastronomi mezunu kızı Selin Hanım 'da dahil olararak birlikte yol almışlar efendim. 

Promedia Genel Müdürü Feray Alpay tarafından bizlere aktarılan Yabani Pirinç hakkında daha önceki yazılarımda yer vermiştim buradan ulaşabilirsiniz ama yine de ben size bir takım bilgiler aktarmadan geçemeyeceğim doğrusu…






Yüksek besin değeri ve az yetişiyor olması sebebiyle Hükümdarlar ve Üst Düzey kişiler dışında başkalarının yemesi yasak olduğu için Çin'de Yasak Pirinç adıyla anılıyor. Oryza familyasından gelen Su yulafı olarak bilinen Yabani Pirinç ,Kızılderililerin çokça kullandığı ve tüm Dünya'da sınırlı üretimi olduğundan dolayı pahalı bir ürün olmasının yanısıra yüksek oranda antioksidan içeriğinden Glutensiz… 

  •  Besin değeri açısından 100 gr pismemiş pirinçteki 14 gr protein ile yabani pirinç, beyaz ya da kahverengi pirincin neredeyse iki katı kadar protein içermekte.
  • Ayrıca, siyah hububatların riboflavin ve Niyasin içeriği yüksektir.Karbonhidrat, lif ve mineral açısından zengin olan bu hububatlar, cok az sodyum içermektedir .
  • Besin değerlerinin bu kusursuz bileşimi sayesinde ,yabani pirinç dengeli sağlıklı bir diyet için idealdir.
  • ABD Louisiana Devlet Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada yabani pirinç bir çorba kaşığı yaban mersininin sağladığı antioksidandan çok daha fazlasını sağlamakta.
  •  Yabani pirinç, kalp hastalıkları, diabet, obezite riskini azaltmaya yardımcıdır.
  • Yabani pirinç ,glutensiz bir gıda maddesi olarak Çölyak hastaları ve alerjisi olan kişiler içinde çok yararlıdır.

 @kirintirestaurant 'da gerçekleşen keyifli bir öğle yemeğinde öğrendiğim Yabani Pirince dair sizlerle paylaşmak istediğim bir kaç önemli bilgi daha var…


  • Amerika'ya özgü su çimi bir ile üç metreye kadar büyüyebilir ve köklerini ıslak toprak derinliklerine yerleştirir. Yüksek nem içeriğinden dolayı (%40 ) ,yeni hasat edilmiş yabani pirinç işlenmemiş halde pek uzun süre dayanmamaktadır. Bu nedenle tanelerdeki nem oranı çeşitli işlemlerle %10 'un altına çekilmektedir.
  • Nemin çekilmesi ,hububatın yeşil rengini koyu ,neredeyse siyaha yakın bir kahverengiye dönüştürmektedir.Yabani pirincin düşük yağ oranı,niteliğinde herhangi bir kayıp olmaksızın uzun bir depolama ömrünü mümkün kılmaktadır. 
  • Yabani pirinç saf olarak ya da diğer pirinçleri birlikte harmanlanmış bir şekilde kullanılabilir.Yabani pirinç ile pişirilmiş pilav lezzetinin yanısıra balık ve et yemeklerinin yanısıra vejetaryen yemeklerle birlikte sunulabilmektedir .


 Çizilmiş yabani pirinç : Yabani pirincin üzerindeki siyah kepek tabakasının mekanik olarak çizilmesi sonucunda elde edilir.
Böylelikle yabani pirinç hızlı su çeker ve pişirme süresi azalır.
  • Çizilmemis yabani pirincin pişmesi süresi 45-50 dakika iken ; çizilmiş yabani pirincin pismemiş süresi 20 dakikadır.
  • Ayrıca hızlı pismemiş süresi sayesinde diğer orta taneli pirinçleri rahatlıkla karıştırılarak kullanılabilir.
  • Yabani pirinç pişirmeden önce suya yatırılmamışsa,dört katı tuzlu suda 45 ila 55 dakika suyu çekilen kadar pişirin.
  • Tanelerinin üçte ikisi açılıp, krem rengi içleri ortaya çıktığında yabani pirinç pişmiş demektir.
  • Eğer çizilmiş yabani pirinç temin edemezsiniz, normal yabani pirinci 45-50 dakika pişirilir ve sonradan azar azar porsiyonlarda kullanmak üzere dondurucuda saklayabilirsiniz.
  • Doğru soğutulmuş yada dondurulmuş pirinç sorunsuz bir şekilde yeniden ısıtılabolir. Pirinci 1:8 oranında sıvıyağ yaklaşık 5 dakika 75 C de ısıtıp ve hemen servis edebilirsiniz. Hızlı pişirme için mikrodalga fırında kullanılabilir.
  • Pişmemiş yabani pirinç kapalı kaplarda ,serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilebilir.
  • Pişmiş yabani pirinç ise buzdolabında 2 -3 gün ve dondurucuda 6 ay saklanabilir. 



 Sağlık ve beslenme avantajları nedeniyle tüm dünyada kullanımı her geçen gün artmakta olan yabani pirinç kullanımı konusunda düzenlenen ve Nişantaşı Kırıntı Restaurant’ta ,USA Rice Federation tarafından gerçekleştirilen “Yabani Pirinç ile Yaza Sağlıklı Başlangıç” Etkinliğinde konuşmacı olarak yer alan Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger yabani pirincin diğer tüm tahıllar arasında en yüksek besin değeri içeriğine sahip olduğunun altını çizdi.
Özger; “Yabani pirincin en önemli özelliklerinden biri de glütensiz olması.Gluten intoleransı Türkiye’de çok yaygın.Bu nedenle glutensiz yiyecek tüketiminde yabani pirinç öneriler arasında başı çekiyor.
Bununla birlikte yabani pirinci normal pirinç ile karşılaştırdığımızda 2 kat daha fazla protein, çok daha az yağ, 6 kat daha fazla lif, 2 kat daha fazla demir, 4 kat daha fazla fosfor, 3 kat daha fazla kalsiyum ve 5 kat daha fazla potasyum içerdiğini görüyoruz.
Ayrıca yabani pirinç yüksek antioksidan içeriğe sahip olmasıyla yaşlanmayı geciktiriyor” dedi. 
Gerçekleştirilen etkinlikte yabani pirincin, kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obezite risklerini azaltmaya yardımcı etkilerini de özetleyen Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger ayrıca, dengeli ve sağlıklı beslenme için önerilerini şöyle sıraladı;



Yabani Pirinç: Yabani pirinçteki yüksek lif içeriği bağırsakların düzenli çalışmasına destek olur. Ayrıca toksinlerin temizlenmesinde yararlı etki göstermektedir. 
Ceviz:
Tüm yemişler arasında en yüksek Omega 3 ve polifenol (çok güçlü antioksidan) içeriğine sahip olan ceviz, kilo kontrolünde, kalp hastalıkları ve kanserden korumada etkili.

Mor Renkli Besinler: Böğürtlen, patlıcan, kırmızı pancar ve yabanmersini gibi mor renkli besinler, anti aging özellikte olduklarından yaşlanmayı geciktirmede etkilidir. Bize dinçlik verirler.
Yeşil Renkli Besinler: Marul, roka, avakado, yeşil üzüm ve yeşil erik gibi yeşil renkli besinler, C vitamini ve mineraller açısından son derece önemlidir. Her gün en az 1 avuç tüketilmelidir.
Kırmızı Renkli Besinler: Domates, karpuz, çilek, greyfurt ve nar gibi kırmızı renkli besinler güçlü antioksidan likopen içerirler. Dolayısıyla kanser hastalıklarına karşı korunmada kırmızı renkli meyve ve sebzeler mutlaka diyetimizde bulunmalıdır.
Sarı Renkli Besinler: Havuç, şeftali, kayısı, bal kabağı ve hurma gibi sarı renkli besinler, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yüksek beta karoten içeriği ile dikkat çekerler. Özellikle mevsim geçişlerinde bize destek olurlar.
Kuru Baklagiller: Soya fasulyesi, barbunya, mercimek, nohut, kuru fasulye ve bezelye gibi çeşitleri ile kuru baklagiller, bitkisel proteinden zengin, uzun süre tok kalmayı sağlayan önemli birer lif kaynağıdır.  
Su: Halsizlik, bağ ağrısı nın sebeni çoğu zaman unuttuğunuz sudan kaynaklanıyor olabilir. Daha sağlıklı, formda ve enerjik olamk için su içme alışkanlığı kazanmalısınız. Gün içerisinde ortalama 2lt. su içilmelidir.





Bu ve benzeri pek çok değerli bilginin bu güzel kitaba aktarıldığı ve içersinde mevcut bilgilerin ışığında, bizlere sağlıklı beslenme konusunda aydınlatıcı açıklamaların yer aldığı #renklerlediyet kitabının kütüphanenizde yer almasını çok isterim.



Bir çok diyet kitabında yer alan bilgi karmaşasından çok uzak yalın bir dille akıcı bir hale getirilmiş.

Benden söylemesi



Ayrıca #renklerlediyet kitabının güzel sahibesi tarafından adımıza imzalı olarak hediye jesti ise ayrı bir mutluluk sebebi


Bu güne dair güzel bir anı




Keyifli günde Kırıntı Restaurant'da denedğimiz leziz yemeklere gelecek olursak efendim herbiri ayrı güzellikte ve nefis yemeklerdi benden söylemesi sizlerden denemesi diyorum ve ben susuyorum ki görseller konuşsun …




Kırıntı'nın Menüsünde bulunan yabani pirinçle yapılan lezzetlere dair  başlangıcı Akdeniz Salatası ile yaptık…







Eşliğinde bizlere Cajun Baharatlı Çöp Parçacıkları güzel bir sos ve patates kızartması ikram edildi…





Hemen akabinde ise Turkey Straganoff sunuldu efendim.Hindi etiyle bir türlü barışamayan damağıma dahi söz geçirebilecek güzellikte hindi bonfile ve lezzetli sosu eşliğinde mantar , kırmızı köz biber ve krema ile harmanlanarak sunulan siyah pirinç tek kelimeyle harikaydı . Ufak bir hatırlatma yapmak isterim ki alkol kullanmayanlar açısından ,içersinde vişne soslu şarap bulunuyor bilginize…





 Günün finalinde ise profiterol ,damaklarımızı şenlendirdi efendim.Bu lezzet topları ve çikolata sosunun uyumuyla günü noktaladık.





Keyifli ortamı ve dizaynı ile damaklarınızda fark yaratmak isterseniz şayet ;

Adres:
Harbiye Mahallesi Abdi İpekçi Caddesi no:28/1 
Nişantaşı /İstanbul

Tel: 0212 - 291 26 92

Bu güzel günde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler…

Anı defterimizde anlara dair güzelliklerle dolu bir sayfayı daha kapattık efendim…
Mutlu olun ve mutlu kalın lütfen…

2 yorum:

  1. Kırıntı cafe yi çok severim hem menüsü güzel hem de fiyatları uygun bulunduğu yere göre :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir etkinlik olmuş. Çok güzel görünüyorsun canım.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...