expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

28 Mart 2015 Cumartesi

Backhause'da California Cevizi İle Kahvaltı

   Bachause İstinye Park Şubesinde 24 Mart tarihinde düzenlenen California Walnuts Commission ve Backhause ortaklığıyla gerçekleşen, California Cevizi ile hazırlanan nefis lezzetlerin bizlere eşlik ettiği muhabbet dolu bir kahvaltı etkinliğine katıldım. Cevizin çok yönlü kullanımı ve faydalarının ele alındığı bu güzel organizasyonda Backhause'un kurucusu Dr.Hilal Duruk, Backhaus'un Türkiye'nin en yenilikçi fırın ve pastanesi olarak ürünlerinde ceviz kullanmaya önem verdiğini, müşterilerin cevizli ürünlere özellikle ilgi gösterdiğini belirtti. 







  Ayrıca Backhause 'un sahibi Dr. Hilal Duruk , bizlere ekmek tüketiminin sağlığımıza olan desteğinden ve tükettiğimiz çeşidine bağlı olarak vücud dengemiz ve sağlığımız için ne derece önemli olduğundan da bahsetti . Aslında çoğumuzun beyaz ekmek tüketimini bıraktığını biliyorum .Biz rahmetli babamın hastalığı sırasında bu bilince eriştik ve biricik anneciğimin sağlığı gereği soframızda tam buğday ve tahıllı ekmeklere ağırlık veriyoruz,  cevizli ekmeğin kilo kontrolü açısından oldukça faydası olduğuna değinen Dr.Hilal Hanım sanılanın aksine ekmek tüketimini sıfıra indirgemeden her öğünde iki dilim buğday ,tam tahıllı yada cevizli ekmek tüketimesi gerektiğini belirtti ve asla ekmeksiz diyet yapmamamız gerektiğini ifade etti…Bu bilince hemen herkesin erişmesi gerektiği düşüncesindeyim sağlığımız en değerli hazinemiz nihayetinde ,elden gidince ne yaparsak yapalım toparlamak mümkün olmuyor.
 Sağlığımız için öneminin büyük olduğunu sağır Sultan'ın dahi duyduğu cevizin ekmek ,kek yada tatlıların ve salataların içersine katıldığı takdirde lezzet farkını ikiye katladığının da hemen hepimiz farkındayız . California Cevizi'ne dair bilgilere  buradaki yazımdan ulaşabilirisiniz… 


NEDEN CEVİZ TÜKETMELİYİZ?

  Dr. Hilal Duruk’tan sonra konuşma yapan ünlü program sunucusu ve yemek yazarı Elif Korkmazel ceviz tüketmenin insan sağlığı için oluşturduğu 10 yararlı noktaya değindi. İşte o 10 önemli nokta;

  • Ceviz, Omega 3  (alfa-linolenik asit) açısından en zengin ağaç yemişidir. Yüksek Omega 3 alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir.   (PAN 2012)
  • Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan ceviz, kalp hastalıkları riskinin %30, inme riskinin ise %49 azaltıldığı Predimed çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır (Estruch, 2014).
  • Batının tipik beslenme şekline eklenen cevizin, sperm canlılığı, hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağladığı belirlenmiştir. (Robbins, 2012)
  • Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır  ve kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir. (Vinson, 2012)
  • Günde 56 gram ceviz tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotelyal işlevi geliştirdiği görülmüştür. beslenme düzenine eklenen ceviz, bireylerin kilo almasına neden olmamıştır. (Katz, 2012)
  • Günde 42 gram ceviz tüketmenin, kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörü olan non-hdl kolesterolü ve apolipoprotein-b’yi anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir.  (Wu, 2013)
  • Yüksek miktarda ceviz tüketimi, kadınlarda tip 2 diyabet riskinde anlamlı bir azalmayla ilişkilendirilmiştir. (pan 2013)
  • Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu; genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve halk sağılığı açısından kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün olduğu ifade edilmiştir. (O’brien, 2014)
  • Cevizin, kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü (yaklaşık %9-16) ve kan basıncını (diyastolik kan basıncını yaklaşık 2-3 mm hg) azalttığı ortaya koyulmuştur. (Kris-etherton, 2014)
  • Ceviz, sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır.  (Hardman, 2014)





       Ceviz yemek için önemli bir kaç nedenimiz daha var ;

  • Yaygın kuruyemişlerin antioksidan aktivitesini ele alan bir çalışmada ,cevizin ölçülen gıdalar arasında en güçlü antioksidanlara sahip olduğu ortaya koyulmuştur.    (Kaynak :Study on antioxidantactivityof coommondry fruits,Food and Chemical Toxicology    ,Volume 48 ,Issue12, December 2010 , Pages 3316-3320 Neeraj Mishra , Akhiles Dubey, Raul Mishra, Nabneeta Bank )
  • Ceviz doğal olarak tuzsuz , kolesterolsüz ve glutensizdir.
  • Bir avuç ceviz (28 gr) lif (2 gr) ve protein (4 gr) kaynağıdır.Bu besinler , kilo yönetiminde çok önemli olan tokluk duygusunu sağlar. ( http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcoomp/cgi-bin/list_nut_edit.pl )
  • Bir porsiyon ceviz , günlük magnezyum ve fosfor ihtiyacınızın sırasıyla %11 'ini ve  %10 'unu karşılar.
  • Cevizin en iyi yanı ,lezzetli ve besleyici olmasıdır.
  Kısacası bir avuç cevizi atıştırmalık olarak keyifle yiyebilir veya cevizi yulaf ezmenize , makarnalarınıza , tatlılarınıza ,salatalarınıza veya başlangıçlara ekleyerek besin değerini ve tadını arttırmak için de kullanabilirisiniz…


  Cevizi sevdiğimiz tatlı ve tuzlu yemeklerimize dahil ederken kullanabileceğimiz bir çok yol var bunları sizlerle de paylaşmak istiyorum ;


  • Tüketimi kolay ,glutensiz ve hazır bir atıştırmalık için plastik bir torbaya bir avuç ceviz atın.
  • Çiğ veya baharatlı ceviz ,tavuk,balık veya kuzu için harika bir kaplamadır.
  • Tok tutucu bir çıtırlık için makarnanıza kavrulmuş ceviz ve sebze ekleyin
  • Cevizleri rokfor ,kurutulmuş meyve ve porto şarabı ile birleştirerek (bunu bazılarınız tasvip etmeyebilir ) akşam yemeği sonrası için güzel bir keyif tabağı hazırlayabilirsiniz.
  • Ballı yoğurdun veya taze meyveli waffle yada krebin üzerine ceviz koyarak kalhvaltılarınızı renklendirebilrisiniz.
  • Düvülmüş cevizi pesto sosu yada humus gibi mezelerimizde kullanarak farklı bir tat ve lezzet elde edebilirisiniz.
  • Cevizli pesto sosu tek başına iştah açıcı olarak kullanabileceğiniz gibi sevdiğiniz makarnaların sosu olarak da kullanabilrisiniz.
  • Cevizi ekmek hamurlarınıza katarak ,mısır ekmeğinden pizza hamuru ve muffin keklerde çeşitli gıdalarla birlikte lezzetlendirebilrisiniz. Mesela blogumda mevcut olan sütlü cevizli ekmeği denemeyen kalmasın derim yada haşhaşlı cevizli Amasya çöreği tarifimi …
          Ceviz Kavurma İşlemi: Cevizi kavurmak için birden çok yöntem kullanabilirsiniz .
  •  Fırınlama : Fırınınızı 175C ' de önceden ısıtın.Cevizleri tek sıra halinde pişirme kağıdına yayın sık sık kontrol ederek ,5-7 dakika arası pişirin…
  •  Ocakta     : Cevizlerinizi tavada orta ateşte sık sık karıştırarak 3-5 dakika arası pişirin.
        Cevizin  Saklanması
  • Soğuk Saklama : Californiya cevizlerinin taze tadını ,cevizleri soğukta saklayarak ko-ruyabilirsiniz… ( Ben farkında olmadan yıllardır tüm kuruyemişlerimi dolapta cam kavanozlarda muhafaza ederim zaten… ) Isı cevizldeki yağın yapısını değiştirerek ,istenmeyen kokulara ve tatlara yol açabilir .Taze ceviz hafif yemişimsi kokar ve tatlıdır.
   Cevizi Nasıl Saklamalı ?  Cevizleri sızdırmaz ambalajda aldıysanız ,orjinal ambalajında saklayabilirsiniz.Ambalajı açıldıktan sonra ,tazeliğini korumak için cevizleri hava geçirmez bir kaba aktarın .Cevizleri kabuklu veya kabuksuz olarak toplu alıyorsanız şayet ,uzun süreli soğuk depolama için hava geçirmez bir kaba yerleştirim…

           Cevizi Nerede Saklamak Gerekir ?
  •    Cevizleri satın aldıktan sonra ,en iyi saklama yeri cevizleri ne zaman kullanacağınız bağlı olarak buzdolabınız ya da dondurucunuzdur.
  •    Cevizleri hemen kullanacaksanız ,buzdolabınızda saklayın .Ceviz diğer gıdaların aromalarını emdiği için buzdolabında saklayacaksanız ,güçlü kokusu olan yiyeceklerden uzak tutun (Balık ,lahana,soğan gibi).
            Cevizleri bir ay veya daha uzun süreyle kullanmayacaksanbız , dondurucunuzda saklayın…
  •   Son olarak hepimizin bildiği bir ipucunu daha paylaşmak istiyorum sizlerle : Cevizleri kullanmadan hemen önce kabuklarından ayırın yada kırın…Aynı prensip ceviz unu için de geçerli ,cevizleri tarife eklemeye hazır olmadan hemen önce dövün .Bu cevizin tadının korunmasına yardımcı olacaktır…



  Tüm organizasyon için Californiya Walnuts Commission  ve Backhause Firma yetkillerine davetleri ve yakın ilgilerinden dolayı teşekkürü bir borç bilirim …

Ayrıntılı bilgilere : http://www.walnuts.org ve http://www.backhaus.com.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz…





Bir başka keyifli etkinliğe dair paylaşımda görüşmek üzere sevgili blogcanlarım…
Hoşça ve mutlu kalın…
Sevgilerimle…




12 yorum:

  1. Cevizle ilgili ne çok detay varmış bilmediğimiz. Tadını çok severim ama çok ihmal ediyorum.
    Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tatlım çok faydalı ben tiroidim nedeniyle ve annemin kolesterolünü dengelemesi açısından yıllardır her gün yemeyi ve yanısıra salata ,kek ,yada tatlılarda kullanmayı seviyorum açıkcası.
      Rica ederim ,ben teşekkür ederim ziyaretlerin ve güzel yorumların için canım…
      Sevgiler…

      Sil
  2. Çok güzel bir etkinlik olmuş belli:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet fazlasıyla keyifliydi.
      Hele bir de Elif KORKMAZEL ve Füsuncuğumla koca bir gün geçirmek ayrıca keyif kattı güzel kahvaltının ardından geçen zamanımıza…
      Sevgiler Saadet hanım…

      Sil
  3. Güzel bir etkinlikte sevdiklerinle beraber olmak çok güzel
    Bence ceviz hem tatlıya hem tuzlu ya en yakışan besinlerden biri.
    Üstelik çok faydalı.
    Yine çok güzel anlatımla harika bir yazı yazmışın. Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Birgülcüğüm bencede insanın sevdikleriyle bir arada olması en azından benim açımdan çok güzel …
      Hemde nasıl yakışıyor bazen fazla yediğinde içersindeki değerlerin fazlalığı gereği ıspanak gibi damağımızda farklı bir tad bıraksa da çok ama çok faydalı o yüzden kararında tüketmek lazım elbette.
      Çok teşekkür ederim canım güzel bakıyor ,sevgi dolu okuyorsun bunun yansımasıyla sana güzel bir anlatım gbi geçiyor sanırım…
      Sevgilerimle tatlım…

      Sil
  4. Güzel bir etkinlik olmuş bilgilendirme için teşekkürler cevize bayılırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım yine güzel bir etkinlikti bu aralar etkinlik yazılarımla sizleri yordum uzun uzun ama yakında tariflerime son hızla devam edeceğim…
      Rica ederim tatlım güzel yorumların için ben teşekkür ederim .
      Sevgiler…

      Sil
  5. Cevizin faydaları saymakla bitmez. Benim de çok sevdiğim bir besin...
    Etkinliğiniz de çok hoşuma gitti..:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir etkinlik olmuş.

    YanıtlaSil
  7. harika bir paylaşım, teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Ceviz ile ilgili pek çok faydalı bilgiyi sayenizde öğrenmiş oldum.Teşekkür ederim :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...