expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

6 Kasım 2015 Cuma

Norge Norveç Deniz Ürünleri İle Suşhi Yapımı


   Merhabalar  ,

  Bu aralar kader bizleri talihsiz ve üzücü olaylarla üst üste karşılaştıra dursun, biz yine de şükretmesini bilen kullarız ve her ne olursa olsun , hayat devam ediyor diyor ve rutin hayat meşgalesine kaptırıyoruz kendimizi…





  Dörtok iletişim Sevgili  Esra Saltuk Yaman vesilesiyle almış olduğum,  nazik davet üzerine uzun zaman sonra katıldığım , SushiCo Nişantaşı'nda gerçekleşen ve  müthiş keyif aldığım workshop sırasında bizlere ,Norveç Mutfak Takımı ve Norveç Mutfak Junior Ekibi yöneticisi Şef Jostein Medhus ve SushiCo 'nun Japon Şefi Yutaka Hoshino eşlik etti. 
  Düzenlenen etkinlikte, Somon balığına dair bilmediklerimiz hakkında bilgi sahibi olmak üzere değerli şefimizin anlattıklarını ilgiyle dinledik ve hemen akabinde , Somon balığı ile Saşimi ve Somonlu Suşi'ler hazırladık ve detaylar hakkında bilgiler aldık.


 Norveç'in saf ve soğuk sularından gelen, en yüksek standartlara sahip Somon'dur.…

Somon alırken Norveç Somonu'nu tercih etmeniz için birçok neden var. Bunlar nelerdir derseniz hemen aktarayım sizlere ;


  • Norveç Somonu ,Norveç'in soğuk ve temiz sularındaki özel çiftliklerde uzun bir sürede yetişir.Böylece saf,taze ve eşsiz bir lezzete sahip olur.
  • Norveç Somonu içersinde Omega 3 ,D Vitamini ,İodine ve antioksidanlar gibi önemli besinler, barındıran sağlıklı bir proteindir.
  • Norveç Somonu, besin güvenliğini garanti eder.Üretiminden başlayıp tazeliği ile mutfağınıza gelene kadar bütün süreç boyunca en yüksek standartlarda kalite kontrollerinden geçer. Bu nedenle tüm Norveç Somonları kendine has bir renge ,sağlıklı bir dokuya ve mükemmel bir lezzete sahiptir.
  • Herkes İçin Faydalı Norveç Somonu 'nun sofralarınızda olması sağlık için birço fayda sağlar.Proteinler her yaşta gereklidir.Norveç Somonu'nda bulunan proteinler vücut tarafından kolayca emildiğinden yüksek biyolojik değere sahiptir.Vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin temel yardımcılarıdır.Omega 3 'ün zengin olduğu sağlıklı yağlar barındırır…

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Hakkında'da kısaca bigi aktarmak isterim hemen sizlere ;



 Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, tüm dünyada Norveç deniz ürünlerinin geleceği için çalışan bir kurum. Merkezi Kuzey Norveç Tromsø’da bulunan Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin İsveç (Stockholm), İngiltere (Londra), Almanya (Hamburg), Fransa (Paris), İspanya (Madrid), Portekiz (Lizbon), İtalya (Milano), Rusya (Moskova), Brezilya (Rio de Janeiro), Japonya (Tokyo), Singapur, Çin (Pekin) ve ABD (Boston)’de temsilcilikleri yer alıyor. Konsey, Norveç deniz ürünlerinin tüketimi artırmak için ortak pazarlama çalışmaları yürütüyor. Ayrıca pazar datalarını oluşturmakta, Norveç deniz ürünleriyle ilgili bilgi ve farkındalığı artıracak çalışmalara imza atmakta.


  Norveçli Ünlü Şef Jostein Medhus ile SushiCo’nun Japon şefi Yutaka Hoshino, somondan suşi yapmak için İstanbul’da bizllerle biraraya geldi





  Norveçli Şef İstanbul’lu Bloggerlara Somon Balığının Suşinin Ana Maddesi Olma Hikayesini Anlattı

   Norveç Mutfak Takımı ve Norveç Mutfak Junior Ekibi Yöneticisi şef Jostein Medhus, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Norveçli şef Japon meslektaşı Yutaka Hoshino ile beraber bloggerlarla somondan suşi yaptı. Medhus Norveçlilerin somonu Japonlara nasıl sevdirdiğini anlatarak somon pişirme teknikleri hakkında bilgi verdi




  Norveç somonu şu an tüm dünyada suşi restoranlarında tercih ediliyor. Fakat Japonlar 1970’li yıllarda, somonu suşi yapmak için tercih etmiyorlardı. Bu durum, 1980’li yıllarda Norveç su ürünleri heyetinin Asya ülkelerini ziyaret etmesi sonrası değişti. Bugün Norveç somonu Japonya’da ve tüm dünyada suşi yapmak için tercih edilen bir balık haline geldi. Suşi Türkiye’de de son 15 yıldır çok popüler. Türk ve Japon mutfağının kesişim noktası ise suşide yer alan balık ve pirinç malzemeleri.


   Dünyanın En Prestijli Aşçılık Yarışması Bocuse d’Or’da ödüller almış Norveç Mutfak Takımı’na kaptanlık yapan altın madalyalı Şef Jostein Medhus, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin davetlisi olarak SushiCo’nun Japon şefi Yutaka Hoshino ile bir workshop gerçekleştirmek için İstanbul’da bloggerlarla buluştu.



  SushiCo Nişantaşı’nda  gerçekleşen etkinlikte Norveçli şef Medhus Somon Sashimi, Japon şef Hoshino Sake Roll (Maki) ve Philadelphia Roll yaptı. Bloggerlar iki ünlü şefle birlikte somondan suşi yapmanın inceliklerini öğrendik. 






  Somon, suşi yapmak için çok iyi bir deniz ürünü 
  Somunun suşiye çok uyduğunu belirten Hoshino, Türk tüketicilerin somon ile yapılmış suşileri sevdiklerini belirtti. Hoshino ayrıca Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’ne suşi ve somonun gelişimi ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. 

  Norveç somonunun macerası
  Norveç somonu kullandıkları için SushiCo’ya teşekkürlerini ileten Jostein Medhus, “bundan 30 yıl önce Norveçli delegeler Norveç balık ürünlerinin Japonya’daki ihracat fırsatlarını görmek için Japonya’ya seyahat etti. Bu gezi iki ulus arasındaki arkadaşlık ilişkilerini genişletmek anlamına geliyordu. 1980’li yıllarda Japonya’da somonu suşi yapımında çiğ olarak kullanmak  hayal edilemez bir durumdu. O günden bu yana Japon suşisi ve Norveç somonu hep birlikte gelişti ve aşçılıkta bir dünya trendi haline geldi” dedi.





   Somon nasıl pişirilmeli?
  Altın madalyalı Şef Jostein Medhus, etkinlik sırasında meslektaşı Hoshino’yla birlikte bloggerlarla sohbet etmeyi de ihmal etmedi. Somonun faydalarından bahseden Medhus, en az haftada bir somon yemeyi tavsiye etti. 
Medhus; “Sağlıklı bir diyet için etten daha fazla miktarda balık yenmeli, bir tabak somon yüksek oranda omega 3 ve birçok vitamini içermektedir” dedi. Bloggerlara somon pişirme teknikleri hakkında da bilgi veren Medhus “somon pişirirken bazı noktalara çok dikkat etmeniz gerekir. En yaygın hata somonu çok fazla pişirmektir. Balığı çok fazla pişirerek suyunu kaybetmesine neden olursunuz ve bu da balığın hem değerlerini hem de tadını yitirmesine neden olur. Ayrıca bir somon dilimimi 150 derece 10 dk pişirmek yeterlidir ve piştikten sonra fırından çıkarıp iki dakika da dışarıda dinlendirmelisiniz. Çünkü fırında pişerken suyu ortada toplanır. Siz iki dakika dinlendirdiğinizde ise etrafındaki sıcak hava uzaklaştığı için, bu su tüm somona yayılacaktır ve böylece daha lezzetli olacaktır” dedi.


         Bunlar biliyor musunuz?
  • Somon çiğ olarak yiyebileceğiniz tek balıktır. Çünkü sadece denizde yetişmektedir. 
  • Norveç’ten Türkiye’ye gelen somunun % 80’den fazlası taze halde gelmektedir. Kalanı ise marine edilmekte ya da dondurulmaktadır. 
  • İleri düzeydeki soğuk zincir teknolojisi, Norveç’ten Türkiye’ye somonun 4 gün içinde gelmesini sağladığı için somon balığı tazeliğini korumaktadır. 
  • Suşi için taze somonu en doğru kullanma süresi 5 gün sonradır. Çünkü balık üzerindeki kaslar bu süreçte daha fazla rahatlar, kesmek ve hazırlamak için daha kolay hale gelir. 




  Norveç Somonu 'nun lezzetine pişirmeden varabilmek için Saşhimi tarzı kesimin en pratik oluşu nedeniyle Şefimiz bizlere bu kesim tarzını gösterdi ve hep birlikte uygulamamız  ardından da Somon Saşimi hazırladık Şef Jostein Medhus'un bu pratik tarifini sizlerle paylaşıyorum umarım denersiniz…




                                                                        Somon Saşimi 



 

           Somon Saşimi 

            Malzemeler
  • 200 gr somon fileto 
  • 1 yemek kaşığı kızarmış susam çekirdekleri
  • Maldon tuzu
  • 1 yemek kaşığı gari (suşi zencefili), 




          Ponzu balı  (Sosu ) İçin Malzemeler
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 lime limon, sadece suyu
  • ½ yemek kaşığı susam yağı
Yapılışı : Bütün malzemeleri servis etmeden önce iyice karıştırarak sos elde edelim…Somonu ince ince dilimleyip , tabakta yanyana hazırlayalım… İlk defa böyle ince bir kesim yaptım şefimizin tarifiyle tabi…







      Üzerine ponzu sosu ilave edelim , sosu arzu ettiğiniz miktarda kullanabilirsiniz… 

  Izgarada yada pürmüz yardımıyla bir yüzünü çok  kısa süreli pişirelim… Servis etmeden önce maldon tuzu ve susam çekirdekleri  serpelim … 






 Tabağın yanına gari  (suşi zencefili ) yerleştirerek servis edelim… 


  Somon Saşimi yapımının hemen ardından da Sushi Co'nun değerli Şefi Yutaka Hoshino ile somon'dan suşhi yaptık ve bizler bu işten büyük keyif aldık doğrusu…













  Şef Yutaka oldukça samimi ve çok şeker bir şekilde Türkçe konuşuyor, bizlere Suşi yapma teknikleri hakkında bilgiler aktardı , sizlerle aşağıda tarifini paylaştığım iki tarifi teknikleriyle , uygulayıp el becerilerimizi konuşturduk…


                                              Sake Roll 






        Sake roll (Maki)

         Malzemeler 
  • Nori (yosun)
  • Pirinç
  • Somon
  Yapılışı: Nori ( yosun) üzerine haşlanmış pirinç serilir…Arzuya göre çok acı olan Wasabi sosundan bir miktar sürelim… Üst tarafından 1 parmak kalınlığında boşluk bırakmayı ihmal etmeyin lütfen  saraken yardımcı olması açısından …





 60 gr somon 2 parçaya keselim  ve tam yosunun ortasına yerleştirelim.. Yosun dışarıda kalacak şekilde saralım ve 6 parçaya kesilerek servis yapalım.



                                                            Philedalphia Roll

        





          Philadelphia roll (inside out)

          Malzemeler 
  • Nori (yosun)
  • Pirinç
  • Somon
  • Salatalık
  • Krem peynir
  • Susam


  Yapılışı : Nori ( yosun ) üzerine haşlanmış (  lapa kıvamında )  pirinç serilir…  60gr somon 2 parçaya keselim ve tam yosunun ortasına yerleştirelim… Somon ve ince şerit halinde kesilmiş  çekirdekleri çıkartılmış olan  salatalık ilave edip ,yosun içinde kalacak şekilde saralım ve susamla kaplayalım… Son olarak 6 parçaya kesilerek servis yapılır.

  Nihayetinde bir çoğumuz ilk defa Sushi hazırladık ve benim marifetli arkadaşlarım da gayet başarılı işler çıkardılar…

   Tabi ki bu keyifli etkinlikte de herzamanki rituel gereği anılarda iz bırakmak ve bu fani dünyada bizlerde yaşadık demek üzere hatıra fotoğrafı da çektirmeyi ihmal etmedik elbette ki…


   

Canım arkadaşım ArenAndFamily blogunun güzeller güzeli sahibesi Fundam, ile birlikte hoş bir kare…



 Tabi ki bu güzel ve keyifli geçen etkinlik ardından Sushi Kursu Başarı Belgesi ile de günümüzü taçlandırdık…


  Bu  keyifli ve güzel organizasyonda emeği geçen ve bizleri ağarlayan SushiCo Nişantaşı'na , Şef Yutaka Hoshino 'ya ,  NORGE Norveç Deniz Ürünleri 'ne, Şef Jostein Medhus 'a ve ayrıca Dörtok İletişim yetkililerine ,Özlem Dinç ve Esra Saltuk Yaman'a teşekkürlerimi gönderiyor ve saygılar sunuyorum…

  Blogcanlarla bir arada bu hoş kareyi de paylaşmadan olmaz elbett ki her zaman olduğu gibi birlikte hoş bir gün geçirdik…


 İyiki hayatımdalar ,dediğim nadir insanlar var bu karede…

Bir başka güzel organizasyonda tekrar görüşebilmek dileğiyle …


Hoşça ve mutlu kalın…


2 yorum:

  1. emelcim epeydir görüşemedik, özledim çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tatlım bende seni çok özledim …
      Malum son zamanlarda annemin rahatsızlıkları gereği uzun süre hastanede kaldık akabinde de diyaliz tedavimiz başladı pek fırsatımız olamadı .
      İnşallah en kısa zamanda bir kahve içelim ve görüşelim tatlım …
      Sevgilerimle öpüyorum seni ve prensesini…

      Sil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...