expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

18 Mart 2015 Çarşamba

Karabuğday (Greçka ) Salatası


 Bir öğün yerine geçebilecek kadar güzel bir salata tarifi paylaşıyorum sizlerle sevgili blogcanlarım…
Benim güzel prensesim anneciğim için karabuğdayı uzun zamandır kullanıyorum ve içersinde bulundurduğu özellikler saymakla bitmeyecek kadar çok.Kısaca bahsetmek isterim size Greçka'dan ( Karabuğday)  …





 
Karabuğday (Greçka) ,tahıl olarak sınıflandırılmasına rağmen Buğdaygiller ( Gramineae ) familyasına dahil değil…Üçgen şeklindeki tohumları Rusya , Kuzey ve Doğu Avrupa , Ukrayna ,Kuzey Amerika,Çin ve Japonya gibi ülkelerde üretilen bir bitkidir.Kuzukulağıgiller (    Polygonaceae familyasına dahildir…


  Karabuğday'da Gluten maddesi bulunmaz …
Gluten, Çölyak hastalarının kaçınması gereken bir besin maddesidir sebebiyse Çölyak hastalarının glutenli besin maddelerini sindirmeleri mümkün değildir ,şayet Çölyak hastası gluten içeren gıdalar alırsa bağırsak duvarları kızarıp kabarır ve tahriş olur.Daha da ötesi durumda ishal,şişkinlik ,kramp,gaz ve ağrı gibi karınla ilgili problem yaşar.

  Glutensiz karabuğday ,lif oranı yüksek,yağ ve kalori oranı düşük daha fazla tokluk hissi veren ve en önemlisi vücudumuzun kendi kendine üretemediği, bir çok tahılda bulunmayan Lizin adlı bir Aminoasit kaynağıdır.

  Karabuğdayın kan şekerini dengelemek adına katkıda bulunur rafine beyaz undan yapılan ekmekle ,karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış , karabuğdayın kandaki şekeri ve insüln cevabını önemli oranda azlattığı görülmüştür. Bu özelliği dolayısıyla bizim hayatımızda büyük önem arz ediyor karabuğday annemin rahtsızlığı gereği faydaları saymakla bitmeyen karabuğdayı sizlerinde sıkça kullanmanızı öneririm.

   Karabuğday'ın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin en üst derecede olduğu sapyanmış.Lowa 'da yapılan ve  36000 kadın üzerinde 6 yıl süren araştırma neticesinde tam hububat ve şeker hastalığının etkilerinin araştırıldığı çalışmada günde 3 porsiyon karabuğday gibi tam hububat tüketen hanımların haftada 1 porsiyon tüketenlerle kıyaslandığında %21 gibi bir oranla daha az şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları tespit edilmiş.Bunun sebebiyse Karabuğday mükemmel bir magnezyum kaynağı bununla birlikte daha çok magnezyumca zengin gıdalarla beslenen kadınların bu tür gıdaları daha az tüketenlere oranla /24 daha düşük şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları anlaşılmış. 
   Damarların çatlamasını önlemek , yüksek tansiyon ve kansızlığı dengelemek gibi özelliklerede sahip ,potasyum ,magnezyum ,fosfor ve özellikle demir diğer tahıllarda olduğundan daha yüksektir.Bu mineraller yüksek tansiyon ve kansızlıkta önemli rol teşkil etmektedir…

   Karabuğday Karaciğerin çalışmasını kolaylaştıran Cholin ihtiva eder  , böbreklerin çalışmasını kolaylaştırmak gibi bir çok özelliği bulunan  Karabuğday vücudu rahatlatır, iltihaplanmaları önler , aşırı terlemeyi ,burun kanamasını önler ,bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağlar …

  Karabuğday Kalp hastalıkları ve kansere karşı da koruyucu bir bitki aynı zamanda …Özellikle Greçka (karabuğday ) gibi tam tanelerde çok bulunan ve fitokimyasalların bir tipi olan bitki lignanları bağırsaklardaki flora tarafından enterolakton'a çevrilir.Bu bileşiğin özellikle göğüs kanseri ve hormona dayalı kanser tiplerine ve kalp hastalıklarına karşı kotuyucu olduğu anlaşılmıştır .Karabuğday gibi tam taneler, kuruyemişler ,tohumlar,çilek böğürtlen gibi gıdalar bitki lignanları için zengin kaynaklardır .Kahve ve çay gibi bazı içeceklerde de bol miktarda bulunur.








Karabuğday insan vücudunda istenmeyen Kolesterol'ün azaltılmasında da etkili; vücudumuz karabuğday'da bulunan proteinin  % 74 'ünü kullanabiliyor .Başka gıdalarda yüksek proteine sahip fakat çoğu yüksek oranda yağ ihtiva ediyor oysaki Karabuğday hemen hemen yağsızdır.Demekki Karabuğuday hafif buruk bir tada sahip olsada hayatımızda büyük önem arz etmekte olan gıdaların başında geliyor ve sıkça tüketmemizde fayda var diyorum ve salata tarifime geçiyorum…




        Malzemeler
  • 1 su bardağı  Reis Karabuğday (Greçka)
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır yada konserve mısır
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz 
  • 5-6 adet incir
  • 1 adet kırmızı biber
  • 10 -12 adet kornişon salatası
  • 1 adet limon 
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1/2 demet taze soğan
  • 3 yemek kaşığı Kemal Kükrer Koruk Ekşisi Sosu
  • Zeytinyağı 
  • Tuz 

  Yapılışı: 1 su bardağı Reis Karabuğdayı (Greçka) 1,5 su bardağı suyla tuz ilave ederek orta dereceli ateşte suyunu çekene kadar haşlayalım yaklaşık 15 dakika kadar.





   Salatamız için gerekli olan yeşillikleri yuıkadıktan sonra ince ince doğrayalım ,İncir,kırmızı biber  ve kornişon turşumuzu da istediğiniz büyüklükte doğrayıp  salata kasemizin içersinde tüm malzememizi karıştıralım ve salatamızın sosu için limon , zeytinyağ ve koruk ekşisi sosunu ( nar ekşisi de kullanabilirisiniz) ilave edip arzunuza göre baharatla da tatlandırabilrisiniz…











Afiyetler olsun…

38 yorum:

  1. Bilmediğimi< çok faydası varmış karabuğdayın. ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim evet bir çok faydası mevcut Nahide Hanım…
      Sevgiler…

      Sil
  2. Emeğine sağlık çok sağlıklı ve besleyici bir tarif olmuş sevgiler ♥

    YanıtlaSil
  3. Cok güzel zengin bir salata olmus bir o kadar saglikli ellerine saglik emelcim

    YanıtlaSil
  4. Hiç alışkanlık edemediğim bir şey buğday. Eşimin ailesi sayesinde yarma çorbasını falan öğrendim ama o kadar da favorilerim arasına giremedi. Egeli olmaktan mı bilmem otları seviyorum ben. Bu yüzden sanırım buğdayın salata formu çok güzel göründü gözüme. ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Saadet hanım sağlığımıza olan katkısı nedeniyle böyle lezzetleri mutfağımızdan ve sevdiklerimizden esirgememek lazım…
      Sevgilerimle…

      Sil
  5. Ellerinize sağlık! Bu kadar faydalı bir besini sofralardan eksik etmemek gerek! Bilgilendirme içinde teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim haklısınız yeni tad ve lezzetlere açık olmak gerek mevzu sağlıksa eğer .
      Sevgilerimle…

      Sil
  6. çok farklı bir salataymış ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Seda Hanım…
      Sevgiler…

      Sil
  7. ellerinize sağlık güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım
    Nefis olmuş hemde çok faydalıymış bende alıp oğluşuma yapayım.
    Görüşmek üzere,sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nebiyecim.
      Yap tabi şimdiden afiyet şifa olsun oğluşuna…
      Sevgiler tatlım…

      Sil
  9. Greçkayı çok severim.. Önceden haşlayıp küçük parçalar halinde dondurucuya koyarım.. Hemen her salatanın üzerine serpiştiririm.. Sizin tarifinizi de keyifle deneyeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel pratik bir yöntem ben normal buğday da uyguluyorum ama Greçka zaten çok çabuk haşlandığı için dondurucuya atmayı tercih etmiyorum …
      Umarım beğenirsiniz bu tariflede sevgiler…

      Sil
  10. çok güzel karabuğday hiç denemedim deneyelim çok güzel görünüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. çok güzel ve besleyici bir salata olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. enfessss.. gerçekten... elerinize sağlık

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık,ben hiç kullanmadım karabuğday,denemek lazım.

    YanıtlaSil
  14. Bayılıyorum sana hem güzel tarifler veriyor , hemde harika bilgiler veriyorsun. Reis benimde çok beğendiğim bir marka bakliyatlarımın hemen hemen tamamını bu markadan alıyorum. Ellerine sağlık Emelciğim sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Karabuğdayı bende yurtdışına gelirken yanımda getirmiştim.. pilavını yaptım ama salata olarak henüz yapmadım... senin salata yıkılıyoooo... hele kırmızı kalp servis tabağına bayıldım canım...:)))
    ellerine sağlık, prenses anneciğine afiyet sıhat olsun emelcim:))) sevgiler....

    YanıtlaSil
  16. Üç dört yıl önce o kadar çok aradım ki bu greçkayı en sonunda Kemeraltı'nda bir yerde bulmuştum.Reis marka Greçka olduğunu bilmiyordum.Bende arada da olsa besin değerleri yüksek diye oğlum için kullanmaya çalışıyorum.En güzel hali bence de salata hali ama sizin ki incirli filan değişik olmuş, bir defasında ben de ekliyeyim.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. merhabaaa
    off harika görünüyor elien sağlık arkadaşımm
    sevgilerimlee

    YanıtlaSil
  18. Ellerine sağlık ablacığım ne kadar güzel anlatmışsın

    YanıtlaSil
  19. Bu bilgilendirme için teşekkür ederim. Soframıza dahil edeceğimiz bir ürün oldu Karabuğday.Alıp denenmeli.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Saglikli nefismi nefis bir tarif..ellrrine saglik marifetli guzel genc adasim :)) sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Nefis görünüyor emelcim hele incir ayrı bir lezzet katmıştır ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Eline sağlik canim . Çok sağlikli ve lezzetli bir tarif olmus 😉

    YanıtlaSil
  23. Ne kadar şifalı bir nimetmiş bu, Taha'da çölyak çıkarsa (inşaAllah çıkmaz) alırım bundan. Ellerine sağlık Emel abla. Bu arada dikkatimi çekti, resimlerin üzerine ismini yazmıyormusun? İsimsiz fotoğrafları çalıp, kendi sitesinin ismini yazanlar var, dikkat et :/ Tabak hoşuma gitti :) Güle güle kullan...

    YanıtlaSil
  24. Karabuğday, gerçekten de çok zengin bir gıda aslında. Ama pek de tarif bulamayız. Salata çok güzel. Yanlış hatırlamıyorsam, ekmeği ve pilavı yapılıyor.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. nefis bir lezzet ama hiç tatmadım benim karabuğdaya karşı alerjim var çok denemek isterdim ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  26. İlk kez gördüğüm bu faydalı bilgiler için sağol arkadaşım ,merak ettim denemek için sabırsızlanıyorum.

    YanıtlaSil
  27. ELLERİNE SAĞLIK BENDE ÇOK SEVERİM BU TÜR SALATALARI

    YanıtlaSil
  28. Çok değişik ve hiç denemedim mutlaka deneyeceğim ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...