Profiterol sevmeyen var mı ? adı altında ülke genelinde bir anket yapılsa yok diyen parmakla gösterilecek kadar az insan çıkar diyebilirim … Ben ve benim etrafimdaki herkez bayılır bu tatlıya … Ki bennnn profiterolün tartışmasız adresi meşhur İnci Pastanenesinin en eski müdavimlerinden biri olarak yediğim porsiyonların yanısıra kilolarca aldığımı eve götürdüğümü bilirim ...
Eskiden çok zahmetli gelirdi bana tabi benim gibi yoğun tempoda çalışan biri için öyleydi ama gel zaman git zaman nihayetinde ben de bir ev hanımıyım…Bu güzel lezzeti de en iyi şekilde VE sıkça yapmalıyım elbette yoksa bana yakışmaz … Gerçi eşimle Beyoğluna her gidişimizde Meşhurrrrr İnci Pastanesine uğramayı da ihmal etmeyiz hani ama aramızda kalsın profiterolün sosundaki o eski tadı alamıyorum damağımda ki sahibine bu konuyu ilettiğimde nerden anladınız eski ustamız değişti dedi damağıma o derece güveniyorum yani uzun lafın kısası…
Gelelim tarifimize...
Malzemeler
Şu Hamuru İçin
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 3 adet yumurta
- 50 gr tereyağ
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 fiske tuz
Kreması İçin
- 2 su bardağı süt
- 1 çay bardağı şeker
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay bardağı un
- 1 paket krem şanti
Sosu İçin
- 100 gr bitter çikolata
- 100 gr krema
Yapılışı : Öncelikle şu hamurumuzu hazırlayarak başlayalım profiterolümğüzün yapımına…Bunun için bize gerekli olan tereyağ , şeker, su ve tuzu tenceremize alarak karıştırıp orta dereceli ateşte kaynamaya bırakıyoruz kaynadığı zaman unun tamamını ilave ediyoruz ve çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırıyoruz ve 5-6 dakika kadar pişiriyoruz ardından soğumaya bırakıyoruz… Soğumuş olan hamurumuza yumurtalarımızı teker teker kırıp ilave ediyoruz ve bu esnada sürekli karıştırarak hamura yediriyoruz …
Hamurumuzu sıkma torbasına yada elinizdeki sıkma aparatına alarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize aralıklarla istediğimiz boyutlarda sıkıyoruz… Bu arada tepsimize kalan hamurumuzdan parmağımızın ucuyla sürerek yağlı kağıdı yerleştirirsek hamurumuzu sıkarken kaymasını engellemiş oluruz…
Hazırlamış olduğumuz şu hamurumuzu önceden ısıtılmış 180 C fırınımızda kızarıncaya kadar pişiriyoruz …Bu esnada lütfen fırının kapağını açmayın ki hamurumuz sönme yapmasın…Pembeleşen şu hamurumuzu fırınımızın içersinde soğumaya bırakıyoruz …
Hazırlamış olduğumuz şu hamurumuzu önceden ısıtılmış 180 C fırınımızda kızarıncaya kadar pişiriyoruz …Bu esnada lütfen fırının kapağını açmayın ki hamurumuz sönme yapmasın…Pembeleşen şu hamurumuzu fırınımızın içersinde soğumaya bırakıyoruz …
Kremamız için gerekli olan yumurta sarısı ve şekerimiz tenceremize alıp çırpıcı yardımıyla karıştıralım ve krem şanti hariç tüm malzemeleri ilave ederek pişirelim bu esnada çırpıcımız yardımıyla karıştırmayı da ihmal etmeyelim ki kremamızda topaklanmalar oluşmasın…Pişirmiş olduğumuz kremamızı mikser yardımıyla katı bir kıvama gelene kadar karıştıralım ve ılınmasını sağlıyalım ardından 1 paket krem şantimizi de ilave edelim 5 dakika kadar çırptıktan sonra sıkma torbamıza yerleştirelim ve soğumuş olan şu hamurumuzun ortasını sıkma aparatıyla delerek içersine kremamızdan dolduralım ve dinlenmeye bırakalım…
Sosumuz için kremamızı kaynama noktasına gelene kadar ocakta tutalım ve parçalara ayırdığımız çikolatalarımız ilave edelim ve iyice eriyip kıvam alana kadar karıştıralım ve soğumaya bırakalım yani ganaj hazırlıyalım ve ardından tabağa aldığımız profiterolümüze sosumuzu ilave edelim …Dilerseniz üzerine benim yaptığım gibi Antep fıstığı ilave ederek yada sade bir şekilde servis edelim…
Afiyetler olsun...
harika bir tatlı , eline sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Mehtap Hanım…
SilSevgiler...
ahhh sevilmezmı elıne sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim Selmacım değilmi ama sevmeyen yoktur hani…
SilSevgiler tatlım...
Ellerine sağlık tatlım, harika görünüyorlar..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım sağol…
SilSevgilerimle Nazom...
harika görünüyor. Ben daha yapmadım biliyormusun:)Bloğda öyle çok eksik varki :( Ellerine sağlık.
YanıtlaSilBu güzel profiterollerden yapsam oğlum da yiğenlerde çok sevinir.
Teşekkür ederim ablacım…
SilYok canım yapmışsındır ama yayınlamamışsındır…
Senin blogunda eksik varsa ya biz napalım… :)
Sevgilerimle öpüyorum seni Nursevin ablacığım...
Ellerine sağlık canım arkadaşım. Nasıl lezzetli görünüyor anlatamam. Ben de uzun zamandır yapmadım. En kısa zamanda yapılmalı...:)) Afiyet bal olsun canım. Kocaman sevgilerimi gönderiyorum İzmir' den....:))))
YanıtlaSilCanım benim çooook teşekkür ederim sağolasın…
SilAhhh ahhh yapmak değilde yedikten sonra bittiği an var ya , ah o anı hatırlamak bile mutsuzluk veriyor bana…
Sevgilerimle canım benim İstanbul 'dan da İzmir'e kucak dolusu sevgi ve selamlar...
Emel hanım,her zamanki gibi başarılı bir sunum.Eminim lezzeti de öyledir.Ellerinize sağlık.:)
YanıtlaSil