expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

19 Ekim 2016 Çarşamba

Geçmişteki Aşure günlerini, Darülaceze’deki büyüklerimiz anlattı

 Merhabalar Herkese,
  •  Reis Gıda organizasyonu ile davetli olarak katıldığım Darülaceze’de gerçekleşen Reis Gıda 4.Aşure Etkinliğinde değerli büyüklerimizle birlikte böyle önemli bir günde afiyetle yedik Aşuremizi…


     

      Şevkat kapısı denilen Darülaceze 'de böyle bir günde burada olmaktan dolayı çok mutlu oldum aynı zamandan oradaki tatlı yaşlılarımızı görünce gözyaşlarıma hakim olamadım.

     Beni hep bir hüzün kaplar orada bulunan saygıdeğer yaşlılarımız görünce  ,rahmetli anneciğim ve   babcığımı pamuklara sarar onları kaybetmekten ve kırmaktan çok korkardım ama malesef ki gözüm gibi baktığım canlarım yanımda yok .

     Gelin görünki oradaki br çok yaşlının ailesi yani çocukaları o tonton amca ve teyzelere bakmaktan imtina ediyorlar buda beni fazlasıyla mutsuz ediyor…


    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Başkanlığı'nda, gercekleşen organizasyonda, Darülaceze Başkanı Sayın Hamza Cebeci, Reis Gıda Başkanı Sayın Mehmet Reis ve Saygıdeğer büyüklerimizle beraberiz böyle güzel ve anlamda bu ortamda bulunmak anlatılmaz yaşanır...


Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Reis Beynin davetiyle Muharrem Ayı'nın 10.gününde Darülaceze’deki değerli büyüklerimizle birlikteydik...
Değerli büyuklerimiz Geleneksel Aşure günlerini anlatarak bizlere, geçmişteki komşuluk anılarını hatıralarını yâd ettik ve hüzünle karışık büyük mutluluk duydum.


Kalabalıklar içersinde yalnız kalmaktan sakının ve bakıma muhtaç yaşlılarımızla bir arada olun , inanın ki mutluluğunuz hüzünle karışacak ve birçok yaşlıyı,sıcacık bir merhaba ile o pamuk ellerinden öperek mutlu edeceksiniz. 


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Başkanlığı’nda, 11 Ekim 2016 Salı günü, Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci’nin ev sahipliğinde, Reis Gıda’nın katkılarıyla düzenlenen Aşure Günü organizasyonuna; Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, Darülacaze’de yaşayan büyüklerimiz, TV program sunucusu Bekir Köse ve sanatçı Züleyha’nın aralarında bulunduğu, iş, basın ve sanat dünyasından katılım  oldu.  
Reis Gıda geleneksel olarak bu yıl dördüncüsünü düzenlediği etkinlik ile büyüklerimizin yanında olarak, Aşure gününü birlikte geçirdi.  Aşure Günü olan 11 Ekim Salı günü gerçekleşen organizasyon, Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Ardından, büyüklerimiz o günlere dair hatıralarını anlattı. Etkinliğin sonunda, Aşure ikramı gerçekleşti.  

“Gençler yaşlılarına, yaşlılar gençlerine sahip çıkarsa; huzur ve bereket olur”

Açılış konuşmasını yapan Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, şunları söyledi: 
“Ne zaman ki bir toplumda, gençler yaşlılarına, yaşlılar gençlerine sahip çıkmışsa, komşuluk ilişkileri gelişmişse, toplumda huzur, ilerleme, kalkınma ve bereket olmuştur. Aşure gününün düzenlenmesine katkı sağlayan Mehmet Reis beyefendinin şahsında Reis Gıda’ya, tüm çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Dostluk, dayanışma ve kardeşlik içerisinde nice Muharrem aylarına kavuşalım”

Darülaceze’nin çok büyük bir aile olduğunu kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, bu geniş ailede, dostluğun, dayanışmanın ve kardeşliğin en güzel örneğinin yaşanmakta olduğunu anlattı. 
Mehmet Reis konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün burada, büyük ailemiz ile yeniden birlikteyiz. Siz büyüklerimiz ile birlikte olmaktan son derece mutluyuz. Bu ülkede doğduk, bu ülkede yaşıyoruz ve ülkemize hepimizin borcu var. Bizler aslında, hayata geçirmekte olduğumuz projelerimizle, ülkemize olan borcumuzu ödemenin yolunu çizmiş oluyoruz. Ülkemizde huzur ve güvenin, dostluğun ve kardeşliğin olduğu dönemlerin içinde, nice Aşure aylarını, Mübarek Muharrem ayını kutlamayı Allah bizlere nasip eylesin” dedi. 

“Aşure yerken, sağlıklı beslen” 

Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitlerinin, sağlıklı beslenme için gerekli olan temel gıda ürünleri olduğunu belirten Mehmet Reis, şunları kaydetti.    
“Aşure yapımında kullanılan; aşurelik buğday, nohut ve fasulye; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengindir. Bir aşure tabağı, yurdumuzun dört bir köşesinden gelen lezzetlerle doludur. Farklılıkların lezzet verdiği bu tadın hikayesi, Hz.Nuh’un gemisinde başlar. Geminin tufandan kurtulmasını kutlamak için, geminin ambarında kalan bütün tahıl ve bakliyatlar pişirilerek, herkesle paylaşılmıştır.” diye konuştu.

“Geleneklerimizin koruyucuları olan büyüklerimizle birlikteyiz”

Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, şunları belirtti: 
“Geleneksel Aşure etkinliğimizin, bu yıl dördüncüsünü hayata geçiriyoruz. Reis ailesi olarak, geleneklerimizin koruyucuları olan siz büyüklerimizle, bir arada olmaktan son derece mutluyuz. Dostlukların ve komşulukların pekiştiği Muharrem ayının, ülkemize huzur ve bereket getirmesini diliyoruz” dedi. 





Aşure Tarifi: 
(ortalama 20 kişilik) 

 Malzemeler

6 su bardağı buğday
2 su bardağı Nohut
2 su bardağı Kuru fasulye
2 çay bardağı Pirinç
4 yemek kaşığı kuş üzümü
4 yemek kaşığı dolmalık fıstık
4 elma, 10 kuru kayısı
200 gr kuru üzüm
2 portakalın rendelenmiş kabuğu
7 su bardağı toz şeker

Üzeri için:  

Kuru kayısı-incir-nar-ceviz-gülsuyu-tarçın

Hazırlanışı: Buğdayları, bir gece önceden sıcak su ile bir taşım kaynatın, sabaha kadar bekletin. Bir gece önceden ıslatılmış nohut, fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın, ardından buğdaya nohut ve fasulye ekleyin. Sırayla pirinç, dolmalık fıstık, kuru üzüm, küp doğranmış elma ve kayısıları ilave edin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, karıştırarak pişirmeye devam edin. En son, portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip karıştırın. Hafif koyulaşınca, ocaktan alıp kaselere paylaştırın. Üzerini, küçük kesilmiş kayısı, incir, nar taneleri, dövülmüş ceviz, fındık, gülsuyu ve tarçın ile süsleyip servis yapın. 
Afiyet olsun.


Böyle anlamlı bir günde bulunmuş olmaktan dolayı hepimiz aynı duygularla yüklüydük ve gün sonunda hep birlikte hazırlanan aşurelerin tadına baktık ve anılarımıza dahil olacak bir an'ı daha hafızalarımıza nakşettik…


Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler…







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...