Malzemeler
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 500 gr dana kuşbaşı
- 3 su bardağı sıcak su eti ( pişirmek için kullanılacak)
- 1 adet orta boy soğan
- 50 gr tereyağ
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 adet havuç
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber arzuya göre tarçın yada kimyon da kullanılabilir
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı et suyu
- 1,5 su bardağı sıcak su ( siz dilerseniz et suyu kullanmayabilirsiniz bunun yerine 3 su bardağı su ileve edebilirsiniz )
Yapılışı: Pirincimizi bol su ile yıkayıp süzdükten sonra cam bir kase içersine alalım üzerine sıcak su ve tuz ilave edip beklemeye bırakalım…
Kuşbaşı doğranmış dana etimizi yıkadıktan sonra süzelim , tenceremizin içersine tereyağ ve sıvıyağımızı ilave edip kızdırdıktan sonra eti güzelce kavuralım ardından ince yemeklik doğramış olduğumuz soğanı ilave edip kavurma işlemine devam edelim…
Etimiz kendi suyunu salıp çekene kadar kavurma işlemine devam edelim … Bu sırada havuçlarımızı rendeleyelim ve kendi suyunu çeken ete ilave edelim biraz kavuralım ardından 3 su bardağı sıcak su ilave ederek etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirelim…
Ben bu aşamayı çelik tencerede yapıyorum ve ardından malzememi pilav tenceresine alıp pişirme işlemine devam ediyorum hepimizin bildiği gibi sığ ve geniş tencerede pilavlarımız daha güzel pişiyor , malum etler suyunu salıp çekerken tenceremizin etrafında oluşan etin minik patrikülleri nedeniyle bırakmış olduğu kahverengi oluşumlar açısından böyle yapmayı uygun görüyorum. Ayrıca dilerseniz siz zaman ve ısı tasarrufu açısından düdüklü tencere kullanabilirsniz ben tercih etmiyorum…
Sıcak suda bekletmiş olduğumuz pirincimizi etimize ilave edelim …Bu arada belirtmek istediğim bir ayrıntı daha var ki pirinçler bazen farklı miktarda su kaldırabilir sürekli aynı marka baldo pirinç kullandığımdan ölçülerim bu şekilde yani piriçlerin üzerini 1 parmak kalınlığında yani 1 cm geçecek kadar su ilavesi yeterli gelecektir.
1,5 su bardağı et suyu 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip tuz ilave edelim , su ilavesi tenceredeki etlerin ısısını değiştireceğinden dolayı ve pilavımızın lapa olmaması için önce orta derece ateşte pişirelim pilavın üzeri göz göz olunca altını kısalım ve 5 dakika kadar kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim…
Suyunu tamamen çeken pilavımıza baharat ilavesi yapalım ve kaşık yardımıyla güzelce harmanlayalım .Ocağın altını kapattıktan sonra üzerine temiz bir bez örterek 10-15 dakika kadar dinlendirelim ve sıcak servis edelim…
Afiyetler Olsun…
ellerine sağlık Emel ciğim.. Özbek pilavın harika olmuş. afiyet olsun
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Nursebin ablacığım…
SilSevgileirmle ,acil şifalar diliyorum sana…
Pilav nefis ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık... Sevgiler...
YanıtlaSilÇok teşekkürler ,güzel yorumlarınız için de ayrıca teşekkür ederim…
SilSevgilerimle…
kesin bizimkiler bayılır.ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevmeyen olacağına inanmıyorum.
SilEminim ki bayılacaklardır…
Sevgilerimle…
Eline sağlık canım Nefis olmuş.Yanında da buz gibi ayran ohh misss Sevgilerimle..
YanıtlaSilTeşekkür ederim arkadaşım.
SilSevgiler…