expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

3 Aralık 2013 Salı

AŞURE...

   Bugün Muharrem Ayının son günü ve hepinizin bildiği gibi aşuremi 10 gün önce yapıp dağıtmıştım ve sonrasında grip oluşumdan dolayı tarifini ancak yayınlıyorum lütfen kusuruma bakmayın... 




        Malzemeler
  • 1 kg aşurelik buğday
  • 500 gr nohut 
  • 500 gr kuru fasulye
  • 500 gr kurutulmuş sarı üzüm
  • 500 gr mısır 
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 kilo şeker
  • 500 gr kayısı 
  • 500 gr incir 
  • 1 tutam tuz
     Üzeri İçin
  • 3 adet nar
  • 250 gr badem
  • 250 gr ceviz 
  • 250 gr fındık
  • 150 gr dolmalık fıstık
  • 250 gr file Antep Fıstığı
  • 100 gr Tarçın
  • 100 gr susam
  • 100 gr hindistan cevizi
  • 4-5 adet karanfil bir cezve su ile kaynatılıp isenirse süsleme sonrasında üzeri için

  Yapılışı : Buğday , kuru fasulye, nohut ayrı ayrı kaplara koyulup üzerine su ilave edilip bir gece bekletelim… Sabah olunca sularını süzerek ayrı tencerelerde üzerini geçecek kadar suyla haşlayalım …

  Buğdayımızı  aşureyi kaynatacak olduğumuz büyük tencerede kısık ateşe koyalım ki suyunu süzmeden diğer malzemeleri ilave edeceğimiz için ön hazırlığımızı yapmış olalım… Kaynamaya bıraktığımız bakliyatlarımızın üzerinde oluşan köpükleri kevgir yardımıyla alalım ve iyice pişinceye kadar kaynatmaya devam edelim…

   Bu arada kuru üzümü ayrı bir kabın içersinde ıslatalım ki sarı suyuu bıraksın…İncir ve kayısılarımızı güzelce yıkayıp süzdükten sonra havlu kağıdın üzerinde bekletelim ve arzu ettiğimiz büyüklükte doğrayalım ben genelde 9 eşit parçaya bölmeyi tercih ederim çok büyük olmasından hoşlanmadığımdan dolayı…Kuş üzümlerimizin de saplarını dikkatlice ayıklıyalım ve yıkayıp süzelim ardından havlu kağıtla yada temiz  mutfak bezimizin üzerinde  kurutalım…

  Narlarımızı güzelce ayıklayalım derken aklıma geldi narı ayıklamak genelde hepimizin en çok zorlandığı şeydir aslında çok pratik bir yöntemi var aklıma gelmişken sizlerle de paylaşayım istedim .. Narın sap kısmından bir bıçak yardımıyla kare şeklinde kesip kapağı kaldırdıktan sonra beyaz zarlarını ve tanelerini göreceksiniz…İşte o beyaz zar kısmında bıçağımızla portakalı keser gibi yukardan aşağı doğru kesip bölersek nar tanelerini zedelemeden bir çırpıda çıkarabildiğinizi göreceksiniz benden söylemesi...

   Bu arada haşlanmakta olan fasulye ve nohudumuzun kontrolünü yapalım ve altını kapatalım süzelim…Buğdayımızın suyu çorba kıvamına geldiği zaman nohut ,kurufasulye ,mısır ve pirincimizi de ilave edelim birlikte biraz kaynadıktan sonra kıvamı koyu gelirse sıcak su ilavesi yapabilirsiniz su ölçüsü vermiyorum çünkü her bakliyatın cinsine göre pişerken gerekli su miktarı değişebilir bu arada sürekli karıştırmayı ihmal etmeyelim ki aşuremizin  dibi tutmasın… Birkaç taşım kaynattığımız helmelenmiş olan balkiyatlarımıza artık kayısı, incir ve üzümü ilave edelim…Tüm malzememizi birleştirip biraz daha kaynattıktan sonra şekerimizi ilave edelim şeker ölçüsünü damak tadınıza göre arttırıp eksiltebilirsiniz ve biraz daha kaynattıktan sonra aşuremizi ocaktan alalım ve kepçe yardımıyla kaselerimize boşaltalım …
   
   Aşure pişirilirken bazıları  nişasta ilavesi yapabiliyor ben yapmaya gerek duymadım çünkü aşureme incirleri en son ilave ettiğimden dolayı rengi gayet güzeldi ve ayrıca kıvamı yerinde olduğundan nişasta ilavesi gerekmedi ama eğer suyu fazla kaçırdıysanız bağlamak için 1 bardak sütün içersine nişasta ilave edebilirisniz yada dilerseniz buğdayımızı pişirirken 1 su bardağı kadarını ayırıp blenderdan geçirip saha sonra kaynamakta olan aşureye ilave edebilirsiniz …

   Kaselere bölüştürdüğümüz aşurelerimiz biraz soğuyup üzeri kabuk bağladığında dilediğiniz şekilde badem fındık fıstık kuş üzümü tarçın hindistan cevizi ,susam ve narla süsledikten sonra malzemeleri yazarken belittiğim gibi dilerseniz 3-5 adet karanfil tanesini bir cezvede kaynatarak kaselerin üzerine 1 çay kaşığı dökebilirsiniz yada gülsuyu ilave edebilirisiniz …Bu tadlara alışık olmayanlar açısından dağıtacağımız aşureye koymayı ben tercih etmedim ama aslında karanfilin o hoş tadını aşuremi yerken damağımda hissetmekten çok hoşlanırım…



  Not :Bu miktarlarla toplam 55 kase aşure çıkıyor siz yarı malzemeleri kullanabilirsiniz …Malum bizimkisi anne evinde pişirilen aşure ve dağıtılacak komşumuz çok ALLAH'a şükürler olsun ki...

  ALLAH hepimizin aşuresini kabul etsin…Rabbim bolluk ve bereket nasip eylesin inşallah…Amin…



Afiyetler Olsun...


14 yorum:

  1. Emel hanım süslemesine bayıldım elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Çiğdemcim sağol…
      Sevgiler...

      Sil
  2. ellerine sağlık :) çok lezzetli gözüküyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım sağol…
      Sevgilerimle...

      Sil
  3. Eline sağlık Emelcim Allah hayırlarınızı kabül etsin Muhteşem görünüyor canımı çektirdin vallahi sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Semacım…
      Amin inşallah çok sağol canım…
      Ahhh ahhh Ankara'da olmasaydın buyur derdim ama mesafeler… :(
      Sevgşler canım...

      Sil
  4. Nefis gozukuyor ellerine saglik afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım sağol…
      Sevgilerimle...

      Sil
  5. Emel ablacım ellerine sağlık ,Allah kabul etsin :)
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ALLAH razı olsun canım benim…
      Sevgilerimle Pumpilimmm...

      Sil
  6. AŞURE oooooffff çok severimm canımmmm çokk sever bayılırım ve sen de harika yapmışsın Rabbim kabul etsin güzelimmm.Yine geç kalmışım ben .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın çooook teşekkür ederim Vişnapımmmm….
      Amin inşallah canım olsun farketmez bende yayınlamakta geç kalmıştım zaten….
      Sevgilerimle canısı...

      Sil
  7. cok lezzetlı elıne sağlık allah kabul etsın

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...