expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

20 Aralık 2017 Çarşamba

Acıbadem Keki

 Gün oluyor ki değişik lezzetler canımız çekiyor...
Acıbadem çocukluğumdan beri en sevdiğim lezzetlerdin başında gelir , hatta rahmetli dedem ile birlikte Eyüp Sultan'da meşhur bir fırın vardı her gittiğimizde bana mutlaka alırdı,  taze taze misss gibi badem kokan öyle şimdilerdeki gibi fındıkla filan yapılandan değil yani halis mulis badem ile yapılan biricik dedeciğim hemen her gittiği zamanda dahi bana alıp getirmeyi asla unutmazdı , çok iyi bilir di ki torunu bu lezzete bayılır…

 Gel zaman git zaman rahmetli dedeciğimin yerini önce babam ve annem onların vefatı ardından da sevgili ablam ve eniştem devraldı e hal böyleyken ve ben mesafesel olarak o bölgeden uzaklaşsam dahi canımın içi ablam eli olu dolu her gelişinde acıbadem ,beze ,profiterol ve ekler almayı hiç atlamaz.
Bu kek bir zamanlar sıklıkla yapılırdı çok pratik ve üstelikte enfes bir lezzeti var .Badem evimizden eksik olmayan kuruyemişler arasında eeee pek tabi seveni de olunca acıbademi,  arada evdede benzer tariflere yer vermek kaçınılmaz hani...
İşte dün yine aklıma düştü ve hemen yapıverdim …

 Hatta afiyetle yerken tatlı bir muhabbet geçiverdi aramızda eskiden çok yapardın ama o kadar çok tarif var ki haklısın tabi sende hangi birini yapacaksın ki dedi .Bende canın çektikçe sevdiklerini söyle ki  yapayım hemen dedim ,malum biz hanımların ne yapsam sorunsalı sadece adını koymakla bitiveriyor  yapmaktan çok daha fazla bir vakit alıyor akşama ne yapacağımızı düşünmek değil mi ya hanımlar ?

 Neyse efendim bizim evin yakışıklı beyinin cevabı ne olsa beğenirsiniz ,senin elinden çıkan her şey çok güzel o kadar çok şey yapıyorsun ki o yüzden hangisini aklımda tutayım ki deyip geçiştiriverdi eee pek tabii ki  yine o koskoca ne yapsam sorunsalı ile karşı karşıya kaldık efendim .
Artık puanlama sistemi mi yapsak da en en en sevdikleri diye betimlesek bilemedim...
Sadede gelelim artık ve şu pratik ama enfes tarifi paylaşalım ...

 Gerçi bir çoğunuz biliyorsunuzdur ama blogda olmadığını farkettim aslında ne çok tarif birikti sizlerle paylaşılacak bir bilseniz ama malesef ben o eski ben değilim artık ve hevesim kırıldığı için eskisi kadar sık tarif paylaşamaz oldum sizlerle affınıza sığınıyorum artık..



       Malzemeler
  • 1 adet Uno pastaban 
      Üst Karışımı İçin 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı badem (ince çekilmiş )
  • 1 çay bardağı fındık  (ince çekilmiş )
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
      Kreması İçin
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yumurta sarısı 
  • 2 yemek kaşığı nişasta 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti (toz halinde krema pişdikten sonra ilave edilecek )
  
Yapılışı : Öncelikle kremamızın yapımıyla başlayalım.Sos tenceremize tereyağı ve unu koyup kokusu çıkana kadar kavuralım ardından nişasta ,yumurta  sarısı ve sütümüzü ilave edip tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak güzel bir krema elde edelim .Ocağın altını kapattıktan sonra vanşilyamızı da ekleyip güzelce karıştıralım ve soğuması için vaktiniz varsa bekleyin yada mikser yardımıyla çırparak soğutalım ve toz krem şanti ilave ederek mikser yardımıyla pürüzsüz hale gelene kadar çırparak dolapta soğumaya bırakalım.

 Üst karışımı için yumurta ve şekeri çırpalım sıvıyağ , badem , fındık , hindistan cevizi ve vanilyamızı da ilave edip tekrar karıştıralım.
 Elde ettiğimiz koyu kıvamdaki harcımızı pastabanın yarısının üzerine spatula yardımıyla yayalım ...
 Yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsimize alalım ve önceden ısıtılmış fırında  20 daki kadar yalnızca üzerini pİşirelim yani fırınımızı ızgara ayarına getirelim, ızgara ayarı yoksa da 170 C 'de 15-20 dakika arasında pişirebilirsiniz ...

Alt tabanı için hazır kek kullandığımız için ve fırınımızı önceden 180 C de ısıtmış olduğumuzdan tekrar pişirme işlemi yapmamıza gerek yok ama tabii ki fırınınızın özelliğini sizler daha iyi bilir ona göre hareket edersiniz yine de .

Üzeri pişen acıbadem kekimizi fırından alıp soğumaya bırakalım .

Hazırlamış olduğumuz kremamızı spatula yardımıyla krema sıkma aparatı takarak krema sıkma torbamıza alarak  hazırlayalım ve soğuyan acıbadem kekimizi bıçağımız yardımıyla önce 4 eit parçaya sonrada dilediğimiz şekilde 8 eşit parçaya bölerek krema ile süsleyelim üzerlerine birer tane badem yerleştırıp servise hazır hale getirelim...


Afiyetler Olsun ....

2 yorum:

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...