expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

1 Mayıs 2017 Pazartesi

Yonca Poğaça




Merhabalar Hepinize ,
Günler , hatfatalar, aylar derken yıllar su misali akıp giden ömürler.
Yine yeni bir aya merhaba dedik her birimizin içinde ayrı bir kıpırtı , ayrı telaşlar , mutluluklar , özlemler , hüzünler…
Akıp giden hayaller ve hayatlar …






Rutine dair günlerimize şirin dokunuşlar ,iz bırakan lezzetler ve nihayetinde itiraf etmemiz gereken önemli bir husu var ki biz hamur işi olmadan gün geçiremeyen bir yapıya sahibiz.Tabi bu da bize yol su,elektrik misali yağ kütlesi olarak geri dönüyor ve her ne hikmetse kilolarımızdan şikayet etsek dahi poğaça ,börek ya da tatlılar vazgeçilmezimiz. Bu kesin ve net bilgi.
Yemek yapmak üzere dahi mutfağa girsek hamur işi hazırlamaktan kendimizi alıkoyamıyoruz.
Neyse efendim gel zaman git zaman rutin poğaça şekilleri görsel olarak da kendimizi mutlu hissetmemizi , vücudumuzda oluşan kışın sıcak tutan lakin yaz gelince en büyük sorunsal olan yağ kütlesi sendromumuza hoş bir görsel dokunuşla kendimizi suçluluk hissinden arındırıveriyor .Tabii her şey o misss gibi poğaçayı yiyene kadar yedikten sonra o misss gibi lezzeti damaklarda hissedince suçluluk duygusu yerini mutluluk hissine bırakıveriyor…

 Bugün sizlerle paylaşmak istediğim bu güzelliğin tadına tat katmak için iç harcında yeşil zeytin ezmesi ile cevizi birleştirdim.Deneyince çok ama çok beğeneceğinize eminim çünkü bu nefis poğaçayı ve artık benimle özdeşleşen hamuru deneyip de lezzzetini beğenmeyen olmadı …

   

       Malzemeler
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2  su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak )
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya 
  • Aldığı kadar un 
       İç Malzemesi İçin 
  • Yeşil zeytin ezmesi 
  • 1 çay bardağı ceviz içi
      Üzeri İçin
  • Siyah Sele Zeytin
  • Ayurmış olduğumuz yumurta sarısı


  Yapılışı : Oda sıcaklığındaki yumurta ve yoğurdu cam kasemizin içersine elediğimiz, havuz şeklinde ortasını açtığımız unumuza ekleyelim …

 Sütümüzü ılık kıvamda ısıtalım maya ve şekeri ekleyip unlu karışıma dahil edelim ,sıvıyağı ve tuzuda ilave ettikten sonra tüm malzememizi parmak uçlarımızla unu dahil ederek karıştırarak havuzun ortasındaki malzemeyi una yedirelim ve yumuşak kıvamda ele yapışmayacak bir hamur elde edelim…


Cam kasemizin üzerini strech filmle kapatarak 45 dakika kadar mayalandıralım…


Ardından mayalanan hamurumuzu elimizle tekrar yoğuralım ve havasını alalım 

Avcumuza mandalina büyüklüğünde bezeler alarak hafifçe unladığımız zeminde yuvarlayarak tüm hamuru hazırlayalım. 



 Ben tüm bezelerimizin hazıradıktan sonra ilk hazırladığım bezeler dinlenmiş ve kıvama gelmiş olduğu için sırayı takip edip merdane yardımıyla hepsini çay tabağı büyüklüğünde açarak yapıyorum.





Elde ettiğim her bir yuvarlak hamurun dört yanından eşit gelecek şekilde yonca misali ,orta kısmını kesmeden  hamur kesici alet  yardımıyla kesikler atıp dört eşit kenar elde edelim





  Her bir dilimin ortasına iç harcından tepeleme birer çay kaşığı yerleştirelim.





Önce iki ucunu birleştirelim ardından tüm birleştirdiğimiz uçları ortaya doğru getirerek parmağımızla bastıralım.










Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirelim ve üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra çekirdeğini ayırdığımız siyah sele zeytinin yarısını yerleştirelim…


Önceden 200 C 'de ısıttığımız fırınımızda üzeri ve altı kızarıncaya kadar pişirelim.




Not : Yapım aşamalarını 2 Kasım 2016 tarihinde  İnstagram hesabımda paylaşmıştım dilerseniz izleyebilirsiniz…



Afiyetler olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...