expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

21 Ocak 2017 Cumartesi

Nermin Hanım Zeytinliği & Ovilo Zeytinyağları ile Kahvaltı



   Emeğin ve özverinin mahsulü, dalında bereketiyle büyüyen zeytinlerin özenle ve sevgiyle toplayıp işlenerek Edremit Kazdağları'ndan sofralarımıza  kadar gelerek damaklarımızda leziz tadıyla buluşan  zeytinin uzun macerası sonucunda bu güzel emeğin haklı gururu Türkiye'nin Altın Madalyalı Zeytinyağı Ovilo Nerminhanimzeytinligi  Erken Hasat Soğuk Sıkma Naturel Sızma Zeytinyağı 'nı ve Yeşil kırma zeytinleri tadımlamak için  Nermin Hanım Zeytinliği sahibesi Sevgili Nermin Hanım organizasyonuyla  ve Sevgili Mutfak ve Tatlar Blog'unun güzel sahibesi  Selma'cığımın nazik daveti üzerine , katıldığım kahvaltıda Neli Pide'nin yöresel lezzetleriyle bezeli kahvaltısında damaklarımızda kalitesiyle iz bırakan her sabah rituleimiz olan  kahvaltılarımızın olmazsa olması zeytin ve zeytinyağları eşliğinde afiyet ve muhabbet dolu keyifli vakit geçirdik hep birlikte .




 Kaz Dağları' nın eteklerinden  henüz olgunlaşmamış zeytinlerin Ekim ayında,  yere değmeden toplanarak aynı gün içinde +27  derecenin altında hijyenik koşullarda soğuk sıkım( cold press) yöntemiyle sıkılarak ve bir zeytinyağında  olması gereken  yoğun yeşil,  meyvemsi tat ve kokuya sahip daha keskin ve yoğun aromalı  Erken Hasat ve Soğuk Sıkım " OVILO" marka  zeytinyağlarında sağlık için gerekli olan E vitamini ,bio fenoller ,antioksidan gibi değerler en yüksek seviyede olmakla birlikte Asiditesi %0,8 den azdır  www.nerminhanim.com adresinden , zeytin ve zeytinyağı çeşitlerini inceleyebilirsiniz.. Denediğinizde lezzetine bayılacaksınız benden söylemesi...



 Günümüze değin ulaşılagelmiş efsanelere konu olan yeryüzünde yetişen ilk ağaç olan zeytin ağacı, insanlık tarihinde hiçbir ağaç ,zeytin ağacı kadar kutsal kabul edilmemiştir.
 Kutsal kitaplarda bahsedilen Nuh efsanesine göre yarattığı Ademoğlu'nun yeryüzüne kötülük tohumları saçtığını gören yaradan ,insanoğlunu bir tufanla cezalandırmaya karar verir .
Nuh'a bir gemi yapmasını ve bu gemiye tüm hayvanlardan bir erkek bir dişi almasını söyler .Büyük tufan başladığında gemide bulunan canlılar dışındaki her şey yeryüzünden silinir.
Tufan bittiğinde Nuh ,suların çekilip çekilmediğini kontrol etmek için güneşin battığı yöne doğru bir güvercin salar .Nuh'un gemisine bir zeytin dalıyla geri dönen güvercin ,sel felaketinin sona erdiğinin işarareti sayılmıştır.


 Kuran- ı Kerim'de Tin Suresi ,Nur Suresi ,En'am Suresi ve Nahl Suresinde zeytin kelimesi geçer.Tin Suresi ; İncire ve zeytine and olsun ki diyerek başlar.
 Tüm kutsal kitaplarda zeytin ağacı adaletin , bereketin ,bilgelik ,arınma ve refahın sembolüdür.
 Mitolojik öykülerde zeytin ,zeytin dalı , zeytinyağı ve zeytin ağacı kutsal kabul edilişinin yanısıra birçok parada dahi bereket sembolü olmasından dolayı zeytin dalı vardır.
Paranın hüküm sürmediği zamanlarda zeytinyağı 'Altın sıvı ' olarak geçmektedir.
 Mısır Mitolojisinde bahsi geçen tanrıça İsis , zeytin ağacını nasıl yetiştireceklerine ve nasıl faydalar sağlayabileceklerini öğretir ve Mısırlılar'da zeytin ,tantısal erdeme işaret eder.Tutankamon'un başındaki zeytin dallarından oluşan taç, adaleti temsil eder.
Antik Yunan 'da geçerli kanunlarda zeytin ağacına verilen önem kanunlarda dahi yerini almıştır.Antik çağın Yedi bilgesinden biri olan devlet adamı Solon'un koyduğu kanuna göre zeytin ağacı kesenlerin cezası ölümle sonlandırılıyordu.Sezar'ın adalaletinin simgesi olan tacı zeytin dalındandır..
Ayrıca homeros'a fısıldayan zeytin ağacının dediği gibi 'Siz gelmeden önce buradaydım ,siz gittikten sonra da burada olacağım yani velhasıl kelâm efendim uzun lafın kısası zeytin insanoğlu için çok büyük önem ifade etmektedir.




Santorini Adasında yapılan arkeolojik çalışmalarda 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleri ortaya çıkartılmıştır.Ayrıca Afrika'daki Sahra bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalarda M.Ö. 12.000 'e ait zeytin ağacı bulgularına rastlanmıştır .İlk zeytin hasadının ne zamn yapıldığına dair bir bilgiye rastlamasak da Girirt Medeniyeti'ne M.ö.4500 yıllarına dek uzundığı bilinmektedir.Akdeniz'deki diğer kavimlere yayılmasındaki en önemli rolü Giritliler oynamış ve 3000 yıl boyunca güçlü ticaret filolarına sahip oldukları en canlı tanıkları ise  'Pithoi' Denilen 2 metrelik dev zeytinyağı küpleridir ve bu küplerin yanısıra bulunan tabletlerde o günlere dair zeytinyağı ticareti hakkında bilgilere rastlanmıştır.


Zeytin ağacı narin bir ağaçtır .Ağır ve zahmetli büyümesine rağmen oldukça uzun ömürlüdür.Çalı görünümündeki zeytin ağacının yapraklarının üst yüzü koyu ,alt yüzü ise gümüş rengindedir.Ağaç yaşlandınca yağmurlardan gelişen uçları gövdesini tazeler.Çiçek verme mevsimi uzey yarım kürede Nisan -Haziran ayları arasındadırçYeşil zeytinler Ağustos ayı sonundan Kasım ayı başına kadar olan zamanda toplanır. Zeytin hasatında nesillerden beri süregelen toplama şekülleri neredeyse hiç değişmeden günümüzde de aynı özenle zahmetten rahmete dönüşmekte... Elle toplama yada silkme yöntemi kullanılarak toplanan zeytinlerin birde yere düşen meyvelerini toplama yöntemi mevcuttur.
Hasat Kasım ile Mart ayları arasında yapılır. Genelde, silkme yöntemi uygulanırken elle toplamada sağma veya taraklama yöntemi kullanılır.Yerden toplama sırasında ise merdane veya fırça kullanılır.
Günümüzde zeytin hasadında makine kullanarak daha zahmetsizce tolanabilir ama bunun için ağaç dikim sıklığı ve arazinin uygunluğu gereklilik göstermektedir.

Daha önce katıldığım Serdar Öçten Ünsal tarafından Zeytinyağına yolculuk yaptığımız , Duyusal Analiz eğitim programında bir çok değerli bilgi aktarılmıştı bizlere dilerseniz daha ayrıntılı bilgiye buradaki yazımdan ulaşabilirsiniz.Okumanızı tavsiye ederim.



Tabi lezzet yüklü günde keyifli vakit geçirdiğimiz esnada Sevgili Nermin Hanım'ın tarafımıza aktardığı bilgilerin daha önce katıldığım etkinlikte uzmanlardan aldığımız bilgilerin ışığında ifade edilenlerin birebir örtüşmesi de kalitenin ve başarının her zaman bahsettiğim gibi asla tesadüf olmadığı onayının ifadesiydi adeta...



Zeytin bilgeliğin ve sağlığın başarının simgesiydi madem bu işide layıkıyle yapmak gerekir diye düşünerek bir yola baş koyulmuş olsa gerek ki , Nermin Hanım Zeytinliği'nin ürünleri tek kelimeyle nefis...

 Ben NERMİN GELBAL GÖKDUMAN diyerek başlayan tanışmamızda, Ovilo Zeytinyağları ve kendisinin kim olduğuna dair ufak bir bilgi aktarımı ardından ürünleri ,ürün skalası ve çeşitlilikleri yanısıra zeytinyağına dair bilmeniz gerekenleri kısaca aktardı bizlere Nermin hanım, sizlerle de paylaşmak istiyorum bu değerli bilgileri efendim,


 İTÜ Metalurji Mühendisliği mezunuyum. 4 yıl çelik sektöründe çalıştıktan sonra evlendim. Telekom sektörüne geçtim. Avea ve TTNET’te yöneticilik yaptım. Bu arada 2 kızım oldu. Çalışma hayatım boyunca gerçekte nasıl bir iş ve aile hayatım olursa daha mutlu olacağımı, ne istediğimi hep kendime sordum. Hayatta benim için en önemli olan değerlerin başında sağlığın geldiğinin farkına vardım. Doktorlar gibi doğrudan sağlığa etki alanım olmasa da dolaylı olarak kendime ve çevremdekilere bu alanda nasıl katkı sağlayabileceğimi düşünüp bir çıkış yolu aradım.

 Edremit bölgesinde, oksijeni bol olan Kaz Dağları eteklerinde yer alan kendi bahçelerimizdeki zeytin ağaçlarından zeytinyağı üreterek bu amacıma ulaşabileceğimi düşündüm. Ölümsüz ağaç olarak bilinen zeytin ağacının sağlığa katkısını, kutsallığını öğrendikçe daha da sevindim ve daha fazla araştırma yapmaya başladım. Araştırdıkça zeytine ve zeytinyağına olan merakım ve tutkum daha da arttı.

 Zaman kaybetmeden çiftçi kayıt sistemine üye oldum. Eğitimlere katıldım.
2012 yılında Altınoluk - Avcılar köyünde 52 dönüm 800 ağaçlı bahçemizden OVILO markasıyla zeytinyağı üretimine  basladık. Bugün toplam 500 dönüm üzerinde 8000 adet asırlık zeytin ağaçlarımızla üretim yapıyoruz.



  Zeytinyağlarımız, üretime başladığımız yıldan itibaren  Turkiye de yapılan 2013, 2014 ve 2016 Yılları  Zeytin Dostu Ulusal Zeytinyağı yarışmalarında ‘’ALTIN MADALYA’’ ile ödüllendirildi.
  Dünyanın önde gelen uluslararası kalite kuruluşlarından Belçika merkezli International Taste & Quality Institute (iTQi) tarafından yapılan 2014 yılı değerlendirmelerinde, ‘’ÜSTÜN LEZZET ÖDÜLÜ’’ ; Ayrıca, uluslararası kalite sınıflandırma enstitüsü Monde Selection 2014 yılı değerlendirmelerinde ise ‘’OVILO Naturel Sızma Zeytinyağlarımız’’ ‘’GÜMÜŞ MADALYA ‘’ ile ödüllendirdi. Ödüller motivasyonumu artırdı.


   Zeytinyağı Çeşitlerimiz

 Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı
Ekim ayı başlarında zeytinler henüz yeşil iken erken hasat döneminde özenle toplanıp bekletmeden Soğuk Sıkım yöntemiyle sıkılarak zeytinyağlarımız üretilir. Bu üretim şekliyle sağlık için yararlı olan vitaminler, fenolik bileşenler en üst seviyede tutulur.  

    Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı
Kasım-Aralık aylarında zeytinler olgunlaşmaya başlayınca ozenle yere değmeden toplanıp bekletmeden Soğuk Sıkım yöntemiyle sıkılarak zeytinyağlarımız üretilir.
Bu üretim şekliyle sağlık için yararlı olan vitaminler, fenolik bileşenler en üst seviyede tutulur.  




                                         

     Zeytin Çeşitlerimiz
Edremit Siyah Çevirme Zeytin
Bahçelerimizden Kasım-Aralık aylarında toplanan Edremit yağlık cinsi zeytinlerimizin doğal fermente edilmesiyle elde edilir. El emeği ile yaklaşık 6 ay süre sonunda siyah zeytinimiz en doğal haliyle yemeye hazır hale gelir.  Zeytinlerimiz hiçbir KATKI maddesi içermez ve KİMYASAL işlemden geçmez.

Edremit Yeşil Kırma Zeytin
Bahçelerimizden Ekim-Kasım aylarında Edremit yağlık cinsi zeytinlerimizin yeşil iken toplanıp kırılır, doğal fermente olarak işlenip sofralık zeytin haline getirilir . Kırma zeytin kırılarak yapıldığından daha erken sürede yaklasık 3-4 ay içerisinde yeme olgunluğuna erişir.

Edremit Yeşil Çizik Zeytin
Bahçelerimizden Ekim-Kasım aylarında Edremit yağlık cinsi zeytinlerimizin yeşil iken toplanıp çizilir, doğal fermente olarak işlenip sofralık zeytin haline getirilir. Yaklaşık 6 ay içerisinde yeme olgunluğuna erişir. 

Zeytinyağlı Sabun Çeşitlerimiz

Zeytinyağlı Katı Sabunlarımız (lavanta, kekik, hamam, ovilo star, keçi sütlü)
Zeytinyağlı Sıvı Sabunumuz
  • Zeytin Ağacından Objeler
Daha verimli ve kaliteli ürün alabilmek icin zeytin ağaçlarımızı 2 yıl aralıklarla budama yapıyoruz. Zeytin ağacından objeleri budamadan cıkan kalın dalları kullanarak yapıyoruz, sadece koruma amaçlı dogal zeytinyağı kullanarak parlaklık veriyoruz. Gıda ile temasa uygundur. 




  KALİTEMİZ
  • Zeytinlerimizi kimyasal kullanılmadan doğal fermente ederek üretmekteyiz.
  • Zeytinyağı sadece yağ değil, zeytin meyvesinde bolca bulunan fenolik bileşikler sayesinde insan vücudunun ihtiyacı olan antioksidanların zengin bir kaynağıdır. Yağın tüm özelliklerini koruyabilmek için gerek üretim, gerekse saklamada oksidasyonu engelleyerek, lezzetinin yanında E vitamini ve bio fenollerin en yüksek düzeyde olmasına dikkat ediyorum. Halk arasında yağlık diye geçen en küçük zeytinleri değil irili ufaklı karışık büyüklükte zeytinlerimi sıkıp yağa dönüştürüyorum. Yağımın daha lezzetli, kaliteli olmasını sağlıyor. 
  • 27 C altında en az su ilavesi ile 2 fazlı sistemlerde Soğuk Sıkım (Cold Press) yöntemiyle zeytinyağlarımız üretilir. Bu üretim şekliyle sağlık için yararlı olan vitaminler, fenolik bileşenler en üst seviyede tutulur.  
  • Zeytinyağının kalitesi, faydası birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Zeytin ağacının cinsi, bölgesi, bahçenin coğrafi konumu, mevsim şartları, yağmur, rüzgar, budamanın ve hasadın nasıl yapıldığı, zeytinlerin bekletilmeden sıkılması, sıkılan yağın saklanma koşullarının (Yaglarımızı Konik Krom tanklarda 18 C civarı sıcaklıkta muhafaza etmekteyiz.) nasıl olduğu zeytinyağını zeytinyağından ayırıyor. Bu bilince sahip olarak üretim yapıyoruz. 
  • Sızma zeytinyağına zarar veren unsurlar sırası ile; Işık (gün ışığı), Hava(oksijen), Sıcaklık ve Nem‘dir. Örneğin, yazın tatil yöreleri yol kenarlarında satılan zeytinyağları yüksek sıcaklık ve güneş ışığına maruz kaldığı için sızma özelliğini kaybetmektedir. Güneş ışığı gören sızma zeytinyağları çok çabuk oksidasyona uğrayarak bozulur ve kötü kokar.
  • Sızma zeytinyağını tatdığınızda taze meyve kokuları çağrıştırmalı, tadı ve kokusu sizi mutlu ediyorsa, dilinizin etrafında meyve çekirdeği acılığı, boğazınızda karabiber acılığında bir yanma hissediyorsanız kaliteli bir sızma zeytinyağına ulaşmış bulunmaktasınız.
  • Nermin Hanım Zeytinliğinde ‘Ovilo’ sızma zeytinyağlarımızı bu kalite kriterlerini göz önünde bulundurarak üretiyoruz.
  • Öncelikli hedefim ürünlerimizi mümkün olduğu kadar Türk tüketicisine ulaştırmak, sağlıklı nesiller yetişmesine elimden geldiği kadar destek olabilmek.
  • Ekim-Aralık ayları hasat dönemlerinde günlük ortalama 50-60 mevsimlik işçi istihdam etmekteyiz. Kadromuzda sürekli çalışan ise 4 kişi bulunmakta.
  • Ürünlerimiz ilk 3 yıl boyunca gurme şarküteriler aracılığıyla müşterilerimize ulaştı. Daha sonra Türkiye için de daha çok noktaya ulaşmak amacıyla Metro Grosmarket’ lerde özel lezzetler bölümünde küçük ambalajlı olarak ürünlerimizi satışa sunduk.
  • 2015 yılı ortalarında ürünlerimizi www.nerminhanim.com üzerinden müşterilerimize direkt olarak da sunmaya başladık. Özel, kaliteli ürün arayan müşterilerimiz internet üzerinden de bizlere ulaşabiliyorlar.  Her gecen gün üye sayımız, müşterimiz artmakta, kalicı bir tüketici kitlemiz oluşmakta.
  • Eğitimli bir kadın olarak öncelikle yaptığım işle ilgili bilgilenmem büyük avantajım oldu.
  • Kadın olmanın getirdiği titizlik, itina ve planlı çalışmanın sonucunda   zeytinyağlarımız ulusal ve uluslararası kalite kalite ödüllerine layık görüldü. Kaliteli bir ürünün tanıtılması, pazar payı oluşturulması kolay oldu. Ovilo kaliteye önem veren , özel ürün isteyen bilinçli müşteriler için aranılan, tercih edilen  bir marka  oldu. 

Bu güzel güne davetiyle vesile olan Sevgili Selma Mollaoğlu'na ,organizasyonu ve jestleri nedeniyle Sevgili Nermin Hanım'a teşekkürlerimi ve sevgilerimi gönderiyorum...



Yine keyifle geçen güzel bir günde  an'larda yaşanılanları , anılara dahil ederek nihayetlendirdik efendim...




Hoşça ve mutlu kalın...


1 yorum:

  1. Canım kalemine sağlık döktürmüşsün maşallah sevgiyle kal Emelim.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...