expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

5 Kasım 2016 Cumartesi

Muratbey '' Sıradışı Peynirler ile Sağlıklı Yaşam Buluşmaları ''

 Muratbey Peynirleri organizasyonuyla , davetlisi olarak 'Sıradışı Peynirlerle Sağlıklı Yaşam    Buluşmaları' adı altında İstanbul Grand Hyatt Otel'de gerçekleşen lezzet ,bilgi ve keyif yüklü bir etkinliğe katıldım …


 Öncelikle bahsetmek isterim ki ;Yarım Yüzyıla yakın süredir Toplum Sağlığına, sağlıklı ürünleri ile katkıda bulunarak Türk ve Dünya Sofralarında yer alan lezzetli ve yenilikçi peynirleri ,doğa dostu üretimi ile sağlıklı yaşama katkı sağlayan, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleriyle de destek veren Muratbey Lezzet Ailesi , bizler adına Dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak , yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek amacı güden Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'na destek vererek, El Emeği Ürünlerden oluşan zarif bir paket hazırlamışlardı.
 Bu jestleri de bu konudaki duyarlılıklarını ifade ediyor sanırım .
Kendilerine bu güzel jestleri nedeniyle teşekkürlerimi gönderiyor ve saygılar sunuyorum…



 Bizler böylesi güzel jest ve tavırlar sonrasında görsel lezzet şöleni, babındaki masalarda yerimizi aldıktan sonra  nefis lezzetlerle bezeli  kahvaltılıklarımızı alarak , masalarımızdaki yerlerimizi almamız ardından Muratbey Peynirleri,  İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Gülnur Uluğ Elbistanoğlu , Lezzetli ve güzel peynirlerin sofralarımıza ulaşana kadar olan aşamalardan bahsetti .



Bildiğimiz gibi peynir  yalnızca kahvaltılarda yenilen bir besin değil ,günün her saati yenilebilecek ,ikram edilecek ve sevgili çocuklarımıza afiyetle yedirilebilecek yenilikçi peynirler üreten öncü firmasıyız .



Uşak'da kurulu fabrikalarımızda seçilmiş çiftliklerden elde ettiğimiz doğal sütleri yarım yüzyıla yaklaşan tecrübemizle Türkiye'de peynir sektörünü büyüten ve sektöre yön veren önemli firmalardan biriyiz dedi … 



 Yapmış oldukları yatırımlar sayesinde geliştirip patentini aldıkları teknolojilerle doğal sütler kullanarak enilikçi peynirler yaptıklarına değinen Gülnur Hanım,  bu vesileyle Dünyada peynir teknolojisinin gelişmesinede katkı sağladıklarını belirterek, ürettikleri çeşitli şekil ve lezzetlerdeki peynirlerin ARGE ve verimlilik çalışmalarıyla inovatif inovatif ürünler geliştirerek , farklı ürünler adına yapmış oldukları yatırımlar ve tüm bu  hizmetlerini taçlandıran 2011 yılında İSO İnovasyon Ödülleri 'nin İş Sonuçları dalında finale kalark bu dalda ödül alan tek gıda firması olmaları gereği almış oldukları kalite ödülleri, biz tüketiciler için yaptıkları nedeniyle alkış ve takdiri hakediyor doğrusu…


Ayrıca kaliteden ödün vermeden yaptıkları üretim anlayışıyla da 2016 yılında uluslararası alanda büyük prestije sahip olan QUDAL madalyasına layık görüldüklerini belirtti…




Peynire zeka kattık ,Muratbey Burgu'yu yaptık ;Peynir sektöründe devrim yaratan buluşlara imza attık.Dünya peynir sektörüne Muratbey Burgu'yu kazandırdık diyen Gülnur Hanım ;Tek işimiz peynir. Arge çalışmalarımızla hep yeni ,hep sağlıklı ve daima güzelin peşindeyiz dedi…


  • Peynir,sağlıklı yaşamı destekleyen değerleriyle büyüme çağındaki çocukların gelişimine en çok katkıyı yapan  besinlerden biridir.Çünkü peynir ,ana besin öğelerinden protein ve kalsiyum deposudur.
  • Zengin kalsiyum içeriği ile güçlü kemik ve dişlerin gelişiminde ve korunmasında önemli rol oynar.
  • Zengin ve kaliteli protein( esansiyel amino asitleri dengeli)içeriği ile çocukların büyüme ve gelişmesini etkiler.
  • Peynirde bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ayrıca yüksek tansiyonu korumada yardımcıdır.
  • Peynir ,önemli bir yağ asidi olan konjuge linoleik asit (CLA) ile kansere karşı koruyucudur.
  • Olgunlaşmış peynir ,laktoz (süt şekeri) içermez. Bu özelliği ile peynir,laktoz intöleransına  (süt ve süt ürünlerini sindirememekten dolayı karın ağrısı ,ishal , şişkinlik ,gaz problemi sorunlarına ) neden olmaz .
  • Hatta laktoz intöleransı olan (sütü sindiremeyen ,süt ,içince mide bağırsak sorunları yaşayan ,süt içemeyen ) bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir


Bu arada çeşitli peynirler hakkında aktardıkları bilgilerin yanısıra LOR PEYNİR ,mucizesi hakkında paylaştıklarını da aktarıp diğer konuya dahil olucam inşallah biraz uzatıyorum belki ama net bilgiler aktarmak istediğimden hep bu durumlar…




       LOR PEYNİR ;
  • Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ,sporcuların ,diyet yapanların ve tansiyon hastalarının gözdesi olmasının yanısıra faydaları saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok…
  •  Özellikle içerdiği serum protein ile diğer peynirlerden ayrılan mucize peynir LOR ,inek sütünden yapılır.Ancak inek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermez .
  •  Yumurtadan daha yüksek biyolojik değeri vardır .Yumurta alerjisi olanlar,lor yiyerek protein ihtiyacını karşılayabilirler.
  • Proteini fazla ,yağ oranı düşük olan Lor peyniri özellikle sporcular için doktorların tavsiye ettiği bir peynirdir…
  • Muratbey Lor peyniri;TGK 'ne göre ,100 gramı ile günlük kalsiyum ihtiyacımızın %90'nı tek başına karşılayabilir
  • Yumuşak taze bir peynir olan Muratbey Lor ,İtalyanların biraz daha sert dokulu 'Rıcotta'sı ve Yunanlıların 'Myzithra yada Anthotirosu ile akrabadır.
  • Muratbey Lor Peynirini her öğünde tüketebilirsiniz.Bu mucize peyniri çorbalarda,böreklerde ,tatlılarda ve değişik lezzetlerinizde güvenle tüketebilirsiniz… 

Kadınlarımızın her daim yanında olduklarını belirten Gülnur Hanım Uşak Dereköy'deki süt üreticisi olan kadınlarımıza 'temizlik ,sütte dezenfektasyon,çiğ sütte kalite ,süt soğutma ve depolama ' gibi konularda eğitimler vererek Onları ekonomiye kazandırırken istihdam edilmelerini kolaylaştırdıklarını ifade etti…

 Dünyaca tanınan Muratbey markası ,aynı zamanda Türkiye'de Turquality Marka Destek Programına kabul edilen az sayıda firmadan biri olduklarını , Muraybeyin tüm lezzetlerinin;HACCP,TSE uygunluk,BRC, TS EN ISO 9001, 2008 Kalite Yönetim Sistemi ve Iso 22000 Gıda GüvenliğiSistemi Gibi tüm kalite Yönetim Belgelerine sahip olduklarının altını çizdi…


 Hemen ardından bizlerle olan ,Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı , İstanbul Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ketenci ,Yanlış beslenme ,kentleşme ve teknoloji nedeniyle daha hareketsiz bireyler haline dönüşen toplumumuzda,sağlığı tehdit eden sorunlardan biri olan Osteoporoz (Osteoporoz veya Kemik erimesi ,kemik metabolizmasındaki bozukluk, İskelette ortaya çıkan ve kemiklerin çok kolay kırılabilmesine sebep olan hastalıktır )  ve Sağlıklı Kemikler hakkındaki değerli bilgileri detaylıca bizlere aktardığı konuşması sırasında tüm katılımcılar pür dikkat dinlemedeydik…
 Osteoporoz ve Kemik Sağlığına dair bu detayları sizlerlede paylaşmak istiyorum ,umarım sıkılmadan okumayı tercih edersiniz…


Osteoporoz, dünyada en yaygın görülen kas iskelet sistemi hastalıklarından birisidir. Düşük kemik kütlesi ve kemik dokusunun mikromimari yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması olarak tanımlanmaktadır.

Dünyada 200 milyon kişide osteoporoz olduğu tahmin edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da menopoz sonrası kadınların yaklaşık %30’unda osteoporoz vardır. Bu kadınların en az %40’ı ve erkeklerin %15-30’u geri kalan yaşamlarında bir veya daha fazla kırık geçirecektir. Her geçirilen kırık bir sonraki kırığın riskini arttırmaktadır.

Osteoporoz sadece menapoz sonrası kadınları etkilememektedir. Dünyada 50 yaş üzeri her 5 erkekten biri osteoporozdan etkilenmektedir. Osteoporoza bağlı kırıklar 65 yaş altında 5 kadına karşılık 1 erkekte, 65 yaş üstünde 2 kadına karşılık 1 erkekte görülmektedir. Yaşam boyu kırık riski erkeklerde prostat kanseri riskinden daha fazladır.

Türkiye‘de 50 yaş üzerindeki kişilerde osteoporoz yaygınlığını belirlemek ve osteoporoza bağlı kalça kırığı sıklığını tespit etmek amacıyla yapılan FRAKTÜRK çalışmasında, 26.424 kişi taranmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre; 50 yaş ve üzerindeki bireylerin %50'sinde düşük kemik yoğunluğu (osteopeni), %25'inde osteoporoz saptanmıştır. 50 yaşında yaşam boyu kalça kırığı geçirme olasılığı kadınlarda %14.6 ve erkeklerde %3.5’dur. 

 Osteoporoz tanısı tüm dünyada DXA (dual enerji x-ray absorpsiyometri) olarak tanımlanan bir cihazla yapılan ölçümle konulmaktadır. Ancak bu cihazla yapılan ölçüm hastalarımızda kırık riskini belirlemek için yeterli olmayabilmektedir.
 Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü FRAX (Kırık riskini değerlendirme aracı) isminde bir değerlendirme yöntemi belirlemiştir. Bu yöntem Türkçe’ye de çevrilmiştir ve ülkemizde kullanılmaktadır. Bu yöntemde yaş, cinsiyet, daha önce kırık geçirmiş olmak, aile de kalça kırığı olması gibi birden fazla parametre değerlendirilmekte ve önümüzdeki 10 yıl içinde kalça kırığı ve majör osteoporotik kırık geçirme olasılığı belirlenmektedir. 


Osteoporozda , kırık temel olarak önlemeye çalıştığımız sonuçtur ve risk faktörleri çok önemlidir. Kadın olmak, düşük kemik mineral yoğunluğu, 40 yaşından sonra basit bir travma ile kırık geçirmiş olması, ailede osteoporoz öyküsünün olması, erken menopoz, ileri yaş, adet dönemlerindeki düzensizlik, erkeklerde düşük testosteron seviyesi, süt ürünlerinin ya da diğer kalsiyum ve D vitamini kaynaklarının az alınması, egzersiz yapmamak, uzun süreli kortizon kullanımı, tiroid hormonunda aşırı fazlalık, sigara içmek, aşırı miktarda alkol almak, aşırı miktarda tuz tüketmek, proteinden zengin beslenmek, aşırı miktarda kafeinli ve aistli yiyecek ve içecekleri tüketmek osteoporoz açısından bilinen temel risk faktörleridir.

Kemik sağlığında genetik %80 oranında rol oynamaktadır. Geriye kalan %20’yi ise, beslenme, fiziksel aktivite, hormonal durum ve yaşam biçimi etkiler. Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan çalışmalarda kadınlarımızın sadece %1,9’unun fiziksel egzersiz yaptığı bildirilmiştir. 
Kemiklerimizin gelişmesi ve korunmasında beslenmenin çok önemli rolü vardır. Uygun bir beslenme, fiziksel ektivite ve egzersiz programı ile osteoporoz riski büyük ölçüde azaltılabilir. 

Özellikle kalsiyum ve D vitamininden zengin beslenmek önemlidir. Avrupa Kılavuzu 2016 yılında yaşa göre 1000-1200 mg/gün kalsiyum, 800-1000 IU/gün D vitamini alımını önermektedir.

Kemik sağlığı için D vitamini de çok önemlidir. Güneş ışınlarının etkisi ile ciltte D vitamini oluşturulur. UV ışınlarının dozuna ve açısına bağlı olarak oluşan D vitamini miktarı değişir. Yapılan çalışmalarda güneş ışınlarından yararlanmada bölgesel farklılıklar görülmektedir. Güneşten korunma amacıyla kullanılan kremler, kapalı giyim tarzı, cam arkasından güneşlenme ve ciltte D vitamini sentezinin azalması daha az D vitamini üretimine neden olur. D vitamini ayrıca gıdalarla alınabilir.

 Balık yağı, süt ürünleri, yumurta sarısı ve karaciğer D vitamininden zengin ürünlerdir. Ancak kolesterolü yüksek ve yaşlı kişilerin bu gıdaları yeterince almaları zordur. Yaşlılarda barsak mukozasında D vitaminine direnç vardır. Bütün bu sorunlar tüm dünyada yaygın olarak D vitamininin eksik olmasına neden olmuştur. 

Ayrıca kemiğin ana yapısının yenilenmesi için protein alımı gereklidir. Kadınlarda 46 gr/gün, erkeklerde ise 56 gr/gün protein alımı önerilmektedir. Ancak fazla protein alımı vücutta asidoza neden olmakta, bu asidoz kalsiyum ile dengelenmekte ve bu nedenle kemik sağlığı olumsuz etkilenmektedir.
Kafein ve sodyum ise vücuttan kalsiyum kaybını arttırırlar. Bu nedenle yoğun miktarda kahve içimi, aşırı tuzlu yenilmesi önerilmemektedir. 




 Temel kalsiyum kaynaklarımız arasında yer alan süt; sadece kalsiyum içermemektedir, ayrıca içerdiği protein, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi elementlerle de kemik sağlığı üzerinde birden fazla yolla etki etmektedir. Süt sadece süt olarak tüketilmemekte, yoğurt, kéfir, peynir gibi süt ürünleri  olarak da kullanılmaktadır. 
Fazla süt alımının zararlı olabileceği ile ilgili bilgilerimiz geliştikçe süt ürünlerinden yararlanma ihtiyacı artmaktadır. Ayrıca süt ürünleri laktoz intoleransı olan kişiler tarafından da daha iyi tolere edilebilmektedir.Kemik sağlığı için olmazsa olmazlarımız arasında fiziksel aktivite/egzersiz de yer almaktadır. Osteoporozu önlemek ve tedavisine katkıda bulunmak için vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler önerilmektedir. Yürüyüş, hafif tempo koşu, ağırlıklı egzersizler, dans etmek, zıplamak ve ip atlamak bu egzersizlerin başlıcalarıdır. Duruşu düzeltmek için germe egzersizleri, düşme riskini azaltmak için denge egzersizleri ayrıca önerilen egzersizler arasındadır.  

 Hiç unutulmamalıdır ki, hastalıkların en iyi tedavisi kişleri hastalıktan korumaktadır. Bu nedenle gebelik döneminden itibaren düzenli beslenme, fiziksel aktivite, gazlı içecekler, aşırı kahve, sigara ve alkolden uzak durmak ileri ki yaşlarda osteoporoz olma riskimizi azaltacak ve bizi koruyacaktır. 




Bu güzel bilgiler sayesinde sahip olduğumuz bilgilere yenilerini katmanın verdiği huzur ve mutlulukla Grand Hyatt Executive Sous Şef Murat Dağlıoğlu’nun bizler için hazırladığı ve hazırlık aşamalarını canlı yayınlarımla sosyal medya hesaplarımdan sizlere aktarmaya çalıştığım lezzetlerin  yapımına başladık.Bu lezzetlerden müptelası olacağınıza inandığım Sayın Şefimiz Murat Bey'in bir  tarifini paylaşıyorum sizlerle.




Baharatlı Muratbey Peynir Topları

Malzemeler 
Muratbey Sürmeli Peynir
Muratbey Lor Peyniri
Sıvı krema
Domates
Maydanoz
Dereotu, taze kekik, kuru nane
Rosemary, pul biber
Sızma zeytinyağı
İsteğe bağlı çörek otu veya susam



Yapılışı:Muratbey Sürmeli Peynir ile  sıvı kremayı iyice çırparak karıştıralım. Kıvam aldıktan sonra Muratbey Lor Peyniri ile harmanlayarak toplar hazırlayalım. Sertliğini Muratbey Lor peyniri ilave ederek ayarlayabiliriz.
Baharatlarımızı maydanoz, dereotu, taze kekik, rosemary, kuru nane ve pul biberi ince ince kıyıp,  fırında kurutarak nemini alıyoruz.   Peynir toplarımızı baharata bulayıp,   kavanoza yerleştiriyoruz. Üzerine  iyi bir zeytinyağı döküp kavanoz kapağını kapatarak dolapta bekletiyoruz.  

Ayrıca yağın içerisine kekik ve rosemary atarak da lezzetlendirebilirsiniz. Peynir toplarını kavanozda 15 gün boyunca buzdolabında bekletip, servis edebilirsiniz. Servis sırasında nar ekşisi ve ince kıyılmış ceviz kullanarak sunumunuzu tamamlayabilirsiniz. Ayrıca peynirler bittiğinde kalan zeytinyağı sosunu başka salatalarda da kullanabilirsiniz. 
Afiyet olsun.

Evet efendim geçirmiş olduğum güzel güne dair ayrıntıları aktarmaya çalıştım sizlere,biraz fazla uzun bir yazı olsa da değerli bilgilerin sizi mutlu edeceğini düşünüyorum…




Keyifli bir günü daha anı sayfalarımıza dahil ederek anılarda harika bir iz daha bıraktık efendim…
Mutluluk ve sağlıkla kalın…


1 yorum:

  1. Harika bir etkinlik olmuş.Murat Bey burgu peynirini ailecek severek tüketiyoruz.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...