expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

16 Eylül 2016 Cuma

California Ceviz Komisyonu ile Soffa Mutfak Atölyesi'nde Cevizli Günler…



 Geçtiğimiz günlerde California Ceviz Komisyonu organizasyonuyla, SOFFA Mutfak Atölyesinde Şef Emrah Fandaklı önderliğinde gerçekleşen ,pratik ve leziz Cevizli tarifler hazırladığımız keyifli bir Workshop etkinliğine katıldım.


 California Ceviz Komisyonu organizasyonuyla gerçekleşen etkinlikte Promedya Genel Müdürü Feray Bey'in Cevize dair birçok değerli bilginin paylaşıldığı sunum ardından leziz tarifler hazırlamak üzere Soffa Mutfak Atölyesi'ndeki  yerimizi aldık.

 Ceviz tüketmek için geçerli birçok sebep var Kolon Kanseri, Kalp ve damar sağlığı , yaşlanma ve beyin sağlığı bu örneklerden yalnızca birkaçı.

 Ceviz,Alzhaimer'i önlemeye yardımcı olabilecek 10 gıdadan biri.Sağlık dostu cevizi hergün mutlaka tüketmeliyız.Ayrıca günde bir avuç ceviz tüketmek kilo vermek için yardımcı oluyor.


  

 NEDEN CEVİZ TÜKETMELİYİZ ? 

  Ceviz tüketmenin insan sağlığı için oluşturduğu 10 önemli nokta;
  • Ceviz, Omega 3  (alfa-linolenik asit) açısından en zengin ağaç yemişidir. Yüksek Omega 3 alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir. 
  • Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan ceviz, kalp hastalıkları riskinin %30, inme riskinin ise %49 azaltıldığı Predimed çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır .
  • Batının tipik beslenme şekline eklenen cevizin, sperm canlılığı, hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağladığı belirlenmiştir. 
  • Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır  ve kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir. 
  • Günde 56 gram ceviz tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotelyal işlevi geliştirdiği görülmüştür. beslenme düzenine eklenen ceviz, bireylerin kilo almasına neden olmamıştır.
  • Günde 42 gram ceviz tüketmenin, kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörü olan non-hdl kolesterolü ve apolipoprotein-b’yi anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir.
  • Yüksek miktarda ceviz tüketimi, kadınlarda tip 2 diyabet riskinde anlamlı bir azalmayla ilişkilendirilmiştir. 
  • Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu; genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve halk sağılığı açısından kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün olduğu ifade edilmiştir. 
  • Cevizin, kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü (yaklaşık %9-16) ve kan basıncını (diyastolik kan basıncını yaklaşık 2-3 mm hg) azalttığı ortaya koyulmuştur. 
  • Ceviz, sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır. 
 Yeni Bir Araştırma, Cevizde %21 Daha Az Kalori Olduğunu Gösteriyor;
 Journal of Nutrition Dergisinde yayınlanan araştırma, bir porsiyon (28.3 gr) cevizin 185 değil 146 kalori içerdiğini ortaya koyuyor…
 Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, cevizin ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından belirtilen mevcut düzeye göre %21 daha az kalori içerdiğini gösterdi.
 Araştırmanın sonuçları, bir porsiyon (1 oz. – 28.3 gr) cevizin 185 değil 146 kalori içerdiğini, bu rakamın da kabul edilen mevcut değerden 39 kalori daha düşük olduğunu gösteriyor. 
 Ceviz için kalori değeri, 19. Yüzyılın sonlarına doğru geliştirilen ve pek çok gıda için metabolik enerji miktarının veya vücutta kullanılabilecek enerji miktarının belirlenmesinde kullanılan Atwater faktörleri kullanılarak hesaplanıyor. Dr. Baer’in araştırması, cevizde bulunan metabolik enerji miktarının, Atwater faktörleriyle hesaplanan miktardan %21 daha az olduğunu gösteriyor.

Kore’de Ceviz Üzerine Yapılan Araştırma Sonucu: 
Ceviz, Kolon Kanserini Önlemeye Yardımcı Olabilir .
İstanbul, (5 Mayıs 2016)–California Walnut Commission’un Kore’de gerçekleştirdiği ilk çalışma, kanseri önlemeye çalışanlara sağlanacak katkılar açısından önemli bir sonuç elde edildiğini gösteriyor. Ewha Kadın Üniversitesi Beslenme Bilimi ve Gıda Yönetimi Anabilim Dalından baş araştırmacı Prof. Yuri Kim ve araştırma ekibi, ceviz lipid özütlerinin bileşenlerinin kolon kanseri hücreleri üzerinde etkiye sahip olup olmadığını araştırdı. 

 “Kolon kanseri, önde gelen ölüm nedenlerinden biri ve tedavi için sınırlı sayıda seçenek var, bu nedenle de bu çalışmanın bulguları cevizin kolon kanseri için tedavi potansiyeli olabileceğini gösteriyor” diyen Prof. Kim, cevizin diyetteki faydalı rolünün teyit edilmeye devam edeceğini, bu bulguların kolon, meme ve prostat kanserlerinde yapılan daha önceki çalışmalara dayandığını dolayısıyla cevizin önleyici etkilerinin anlaşılması konusunda araştırmacıları bir adım daha yakınlaştırdığını sözlerine ekledi.

 Ceviz, kök hücrelerinin kendini yenilemesini pozitif yönde etkileyebilir 

 Çalışmanın “Ceviz Lipid Özütlerinin Kompozisyonel Analizi ve Kendini Yenileme Kapasitesinin Baskılanması Aracılığıyla Kanser Karşıtı Kök Hücre Regülatörü olarak Özelikleri” başlıklı makalesi, Food Science and Biotechnology’nin son sayısında yayımlandı.     Bu makaleye göre, cevizdeki lipid özütleri, dünya genelinde kanser kaynaklı ölümlerin ikinci nedeni olan kolon kanserinde kanser kök hücrelerinin kendini yenileme kapasitesini pozitif yönde etkileyebilir. Kolon kanseri hücreleri, kendini yenileme kapasitesine sahip bir tümör içerisindeki hücrelerin küçük bir alt popülasyonunu oluşturuyor, dolayısıyla tümör metastaz oranlarıyla birlikte radyoterapi ve kemotarapiye karşı direnci artırma potansiyeline sahip.  

 Ceviz, sağlık üzerinde pek çok faydası bulunan önemli bileşenleri içeren bir güç merkezine sahip. Ceviz, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bitki bazlı omega-3 (alfa linolenik asit) ALA’yı içeren tek kabuklu kuruyemiş. Bir avuç ceviz (28g), magnezyum, kalsiyum, protein ve besinsel lif gibi temel besin öğelerini sağlıyor. 

 California Walnut Commission (CWC) CEO’su Dennis A. Balint, “Bu çalışmanın sonuçları cevizin kanserin önlenmesinde oynadığı rolü anlamamız açısından çok umut verici” dedi ve CWC’nin cevizin istisnai faydaları açısından daha güçlü kanıtların toplanması noktasına kanser araştırmalarına yatırım yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurguladı. Şimdiye kadar CWC’nin desteklediği araştırmaların sonucunda hakem değerlendirmesinden geçen 175’den fazla makale yayımlandı. 


Ceviz Diğer Tam Gıdalarla Birlikte Tüketildiğinde Enflamasyon ve Metabolizma için Faydalı .

 Folsom (Ağustos 2016) – Journal of Nutrition dergisinde yakın zamanda yayımlanan bir çalışma, özellikle diğer tam gıdalarla birlikte tüketildiğinde cevizin enflamasyon (yangı) ve metabolizma üzerinde faydalı etkiler sağlayabileceğini ortaya koydu. Bitki bazlı omega-3 yağ asidi ALA açısından zengin olan ceviz kiraz, ahududu ve yeşil çayla birlikte tüketildiğinde bu faydalar daha da artıyor.

 Sert kabuklu yemişlerle takviye edilen Akdeniz diyeti yaşlanmayla ilişkili bilişsel gerilemeyi önlüyor 

  Giderek artan endişe: Bilişsel hastalıklar 
 Dünya nüfusu yaşlandıkça gelişmiş ülkelerde yaşam beklentisi de artmaya devam etmektedir, dolayısıyla Alzheimer veya bunama (demans) gibi hafızayı etkileyen hastalıklar artık halk sağlığı açısından kaygı vermeye başlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya çapında yeni demans olgusu sayısı tahmini olarak yıllık 7.7 milyon civarındadır ve demansla yaşayan kişilerin sayısı ise yaklaşık 47.5 milyondur. 
 Dünya Sağlık Örgütü Verilerinegöre, şu anda Türkiye’de yaklaşık 500,000 kişinin Alzheimer hastalığına sahip olduğu tahmin edilmektedir ve bu rakam artmaya devam etmektedir.
 Yine bu verilere göre, Türkiye’nin 2050 yılı itibariyle dünyada Alzheimer’ın en yaygın görüldüğü ilk dört ülkeden biri olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de Alzheimer tanısı koyulan kişilerin sayısının 2050 itibariyle 2 milyona ulaşması beklenmektedir. 
 Yine çok uzun bir yazı oldu farkındayım ama ceviz ile ilgili yapılan araştırmaları sizlere aktarmadan yapamadım yine…

 Sevgili  Emrah Şefimiz tarafından hazırlanan Fırında Bebek Patates'i fırına verdikten hemen sonra Cevizli Kolay Katmer 'i hazırladık . Canımız tatlı çektiğinde hemen hazırlayıp afiyetle tüketebilceğimiz kadar pratik bir lezzet…Hemen ardından Cevizli Bonfile 'nin hazırlıklarına başladık ve etimizi marine edip nefis bir cevizli sos hazırladık.Çok beğeneceğinize inandığım karamelize cevizli salata yapımının ardından marine ettiğimiz bonfilemizi pişirdik ve hep birlikte afiyetle yemek üzere masadaki yerimiz aldık…


Sevgili Emrah Şefin özel tariflerini sizlerlede paylaşmak isterim…




                     Fırında Bebek Patates



       Malzemeler

  • Taze bebek patates
  • 2 dal biberiye
  • 3-4 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz, karabiber , kırmızı toz biber
 Yapılışı: Taze bebek patatesler et ve tavuk yemeklerinin yanına çok  yakışan ve pratik oluşylada sıkça terch ettiğimiz bir garnitür.Bebek patateslerimizn kabuklarını soymadan fırça yardımıyla yada elimizle ovuşturarak bol suyla yıkayıp temizleyelim ve ikiye bölelim.
Sarımsağımızı bıçak yardımıyla ezip kabuklarını soyalım ve ince ince kıyalım.Biberiyenin yapraklarını elimizle aşağıdan yukarı doğru koparalım .Tuz ,karabiber ,kırmızı toz biber  ,sarımsak ve zeytinyağı ile birlikte bebek patatesklerimizi güzelce harmanlayıp karıştıralım.


Fırın tepsimize yağlı kâğıt serelim ve patateslerimizi üzerine güzelce yayalım. 200 C fırınımızda üzerleri kızarana kadar güzelce pişirelim…



       Cevizli Kolay Katmer



        Malzemeler
  • 2 adet baklavalık yufka 
  • 50 gr tereyağı
  • 5 yemek kaşığı süt 
  • 1 yemek kaşığı irmik yada irmik kaymağı kullanabilirsiniz.
  • 50 gr ceviz içi
  • 30 gr bal
 Yapılışı: Öncelikle süt ve irmiği sos pişirme tavamızda karıştırarak kaynatalım ve soğuması için bekletelim.
Bu sırada tereyağımızı da eritip hazırlayalım.
Baklava yufkamızın ilkini tezgâha serip üzerine eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla güzelce sürelim.



İkinci yufkamızı dikey olarak üzerine serip yufkamızın tam orta kısmına kare oluşturacak şekilde irmik kaymağı yada hazırladığımız irmikli harçtan koyup sürüyoruz.Üzerine bolca ceviz ilave edip dört tarafını katlayıp yağlayarak zarf şeklinde kapatıyoruz ve üzerini yağlıyoruz.
 200 C önceden ısırılmış fırınımızda 5 dakika kadar pişiriyoruz ve üzerine bal dökerek tatlandırıyoruz.
 Sizde fazla şerbetli ve şekerli tatlılardan hoşlanmayanlardansanız şayet bu tatlıyı çok seveceğinize eminim.
Servis sırasında üzerine ceviz içi serperek afiyetle tüketiyoruz…

                     Cevizli Bonfile


        Malzemeler


      Marinasyon İçin


  • 200 gr Bonfile
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 dal biberiye
  • 1 dal taze kekik
  • 1/4 limon suyu
  • Tuz, karabiber
       Sos İçin 
  • 50 gr ceviz içi
  • 20 gr tereyağı
  • 50 gr krema
  • Tuz ,Karabiber

  
 Yapılışı: Bonfile etimizi marinasyonu için bir kabın içersine alalım ve üzerine limon suyu  zeytinyağı dökerek diğer malzemelerimizde ilave edip sosu elimizle önlü arkalı güzelce yayalım ve üzerini strech film ile kapatalım .Eğer marinasyonu 1 gece önceden yaparsanız etiniz çok daha yumuşak ve leziz olacaktır.
Tavamızı ocağa alıp ,elimizi üzerine tuttuğumuzda ısıyı elimizde hissedince yeterince kızgın olduğunda etimizin üzerindeki marinasyon malzemelerinden arındırarak yani kekik, biberiye  ve sarımsakları alarak mühürleme işlemi yapalım .Arzu ettiğiniz kıvama göre etin bir yüzünü 4-6 yada 8 dakika pişirerek az ,orta yada iyi pişmiş kıvam elde edebilirsiniz…Etin diğer yüzünüde aynı şekilde pişridikten sonra 20 gr tereyağını tavada eritelim ve marinasyon sırasında ezerek bütün halde bıraktığımız sarımsakları ilave edip tavayı ateşten alalım…Tereyağlı sarımsak sosunu kaşıkyardımıyla etin üzerine güzelce yedirelim ve pişirdiğimiz eti servis tabağımıza alalım…
Eti pişiriğimiz tavadaki leziz su ve yağının tadına tereyağ ve sarımsak ilavesiyle müthiş bir tadın etle bütünleşmesi anlatılmaz uygulanarak yaşanır diyorum.

 Tavada bulunan sarımsakları dışarı alıp tavamızı tekrar ateşin üzerine alalımve cevizleri ilave edip güzelce kavuralım ve kremayı döküp ocağın altını kapatalım. Tuz ve karabiber ilave edip spatula yardımıyla güzelce karıştıralım.
Servis tabağına almış olduğumuz eti ince dilimlere ayıralım ve nefis cevizli sosu üzerine döküp yanında baby patates ve salata eşliğinde servis edelim.


     Karamelize Cevizli Salata




        Malzemeler
  • Roka
  • Domates
  • Salatalık
  • Nar taneleri
  • Nar ekşisi
  • Zeytinyağı 
  • Tuz ve karabiber
       Karamelize Ceviz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı dolusu esmer şeker
  • Toz kırmızı biber ,karabiber ,tuz


 Yapılışı:Salata için gerekli malzemelerimizi güzelce yıkadıktan sonra arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayarak salata kâsemize alalım ve karamelize cevizin yapımına başlayalım. Esmer şekeri tavaya alalım ve eriyene kadar bekleyelim bu sırada herhandi bir karıştırma işlemi yapmayalım ve şeker eridiğinde cevizleri ekleyip spatula yardımıyla hafifçe karıştıralım . Birbirine yapışmaya başladığında tereyağ,karabiber ve toz kırmızı biber ilave edip güzelce karıştıralım ve ocağımızı kapatalım.Karamelli cevizlerimizi yağlı kağıt üzerine alarak soğumaya bırakalım.Salata sosumuzu hazırlayıp salatamızın üzerine döküp karştıralım soğuyan karamelize ceviz ve nar taneleri ile süsleyerek servis edelim.
Bu salata vazgeçilmezlerinizden olacak benden söylemesi…


   Afiyetler Olsun…

Hazırladığımız bu nefis lezzetler eşliğinde hazırladığımız masada hep birlikte keyifle ve afiyetle güzel bir günü daha sonlandırdık…
Bu keyifli ve lezzet yüklü Workshop için , California Ceviz Komisyonuna ,Sevgili Şefimiz Emrah Fandaklı ve bizleri misafir eden Soffa Mutfak Atölyesine teşekkürlerimi gönderiyor ve saygılar sunuyorum…

Mutlu ,Sağlıklı ve Hoşçakalın…



1 yorum:

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...