expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

20 Mayıs 2016 Cuma

Okan Üniversitesi'nde Gaziantep Yemekleri


  Merhabalar Herkese,

 16 Mayıs 2016 tarihinde Sevgili Funda ve Hakan Aydeniz 'in davetiyle Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nün düzenlemiş olduğu “Gaziantep Yemekleri Workshop”unda bulundum ve çok değerli bilgiler edinme fırsatım oldu.



  Katılımcı bloggerlar  olarak Gaziantep yöresinin mutfağını Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğretim üyesi, Sahan restoranları kurucusu Sayın Tahir Tekin Öztan eşliğinde oturduğumuz yerden bir nevi lezzet keşfine çıktık tabiri caizse Gaziantep lezzetleri bir bir önümüze serildi hemde bu işin kitabını yazmış usta ellerden .



 Eniştemin Antep'li oluşu nedeniyle damağımın birbirinden güzel lezzetlerine aşina olduğu o zengin mutfak bünyesinde tam 252 çeşit yemek barındırıyor , övülerek anlatılan dünya mutfağının önde gelen lezzetlerini toplasak neredeyse bu sayıya varırız değil mi ama ! 

 Hani bizim o hep kendimizde olan güzellikleri görmez değer vermez, dışarıya olan düşkünlüğümüz neticesinde hep o Avrupa Kültürü sevdası hallerimiz yok mu ya işte bu yüzden yitip giden bir çok değerimiz gibi sahip çıkılmazsa yakında kaybedilmeye yüz tuttmuş lezzetlerimizinde aynı sona ulaşmaması adına ve  ayyuka çıkması için neredeyse parmakla göseterecek kadar az insan çaba sarfediyor bu uğurda işte Tahir Hoca'da bu nadir insanlardan yalnızca biri.

 Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nün gerçekleştirdiği workshop’ta,  UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen Gaziantep mutfağı A’dan Z’ye anlatıldı. Yöre mutfağı hakkında Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğretim üyesi, Sahan restoranları kurucusu Tahir Tekin Öztan bilgi verdi.  Öztan çağla aşından firik tandıra, buharda pazı sarmadan keme ve yenidünya kebaplarına toplam 12 Gaziantep yemeğini malzemeleri ve hazırlanış aşamalarıyla lezzet reçetelerinin paylaştı bizlerle. 

 Tahir Tekin Öztan ,Gaziantep mutfağına dair bilgileri bizlere aktarırken başarıya giden yolun büyük hayaller kurarak büyük hedefler koymaktan geçtiğinin altını çizdi ve siz işinizi severek büyük aşk ve özveriyle yaparsanız başaramayacağınız hiç bir şeyin olmayacağını ,hayatını  Türk Mutfak Kültürünü tanıtmaya adadığını ekledi. Kendisinin doğup büyüdüğü şehir olan Gaziantep 'in ünlü mutfağını gerek ülkemizde gerekse uluslararası arenalarda tanıtırken  Gaziantep'in Yaratıcı Şehirler Ağına alınmasıyla verilen gastronomi kenti ünvanının tanıtımı için yurt dışı yatırımlarını da hızlandıdığını ve Berlin'de Sahan Berlin adında bir şube açtığını ifade etti.


Biz önce kendi kültürümüzü tanımak ,tanıtmak ve tatırmak zorundayız .Dünyadaki gastronomi turizm pastasından bu güne kadar sıfır pay alırken bu günden sonra ortaya belli hedefler koyarak adım adım payımızı arttırmalıyız.Gaziantep Mutfağının dünyada yarışamayacağı mutfak yoktur diyerek ekledi.



 Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök’ün ev sahipliğinde yapılan etkinlik hakkında Gök “Bölümümüz Türkiye’nin yemek kültürüne önem veriyor, sahip çıkıyor. Bölümümüzün müfredatını Türk mutfağına göre yeniledik. Dört dönem boyunca Türkiye’nin 7 bölgesi ve Osmanlı mutfağını uzman öğretim üyelerimizle anlatıyoruz. Gaziantep mutfağı hakkında Tahir hocamız bilgi veriyor. Bugün onun uzmanlık mutfağını, bloggerlarla ondan dinledik” dedi. 

Workshop öncesinde katılımcı bloggerlar olarak Tuzla Kampüsü’nde yer alan Gastronomi Uygulama Mutfağını da gezdik.1000 metrekare büyüklüğündeki mutfakta, Gastronomi Bölümü öğrencileri birebir uygulamalı mutfak derslerini gerçekleştiriyor.



  Aynı alanda iki adet 32 kişilik aşçılık ve bir adet 18 kişilik pastacılık uygulama sınıfı yer alıyor. Gastronomi uygulama mutfağı , 32 öğrenciye aynı anda eğitim verebilme imkanıyla Türkiye’nin en büyük uygulama mutfağı olma özelliğini taşıyor. 
Öğrenciler, aldıkları eğitimler sonucunda yaptıkları yemekleri yine aynı binada yer alan ve herkese açık olan O’Mutfak Restaurant’da tüm müşterilerine sunuyorlar.



 Uygulama Mutfağını gezdikten hemen sonra bizler için hazırlanan nefis Gaziantep yemeklerini tadımlamak üzere masalarımızdaki yerimizi aldık .



 Bu sırada bazı yemeklerin ön hazırlıkları yapılmış mangal hazır ve nazır üzerinde olmazsa olmaz patlıcanlı , yeni dünyalı kebaplar ve domatesler közlenmeye başlamıtştı bile . 


Menümüzde bulunan lezzetli yemekleri sıralayacak olursak ;
  • Üçlü Yeni Dünya Kebabı
  • Keme Kebabı
  • Terbiyeli Kuzu Şiş
  • Alinazik
  • Kuzu Tandır
  • Firik Pilavı
  • Çağla Aşı
  • Altı Ezmeli Kebap
  • Buharda Pazı Sarma
  • Ciğer Kebabı
  • Pırpırım Salata
  • Kadayıf
 Tadımda ilk yemeğimiz olan ve bu yaşıma kadar denemediğim için hayıflandığım nefis mi nefis bir yemek olan Çağla Aşı'nın yapımına başlandı Tahir Hoca ve ekibi tarafından aşamaların bizlere ince ince tüm detaylarıyla aktarıldığı bu leziz çorba içersinde neler mevcut diye soracak olursanız şayet dilim döndüğünce ifade etmeye çalışayım efendim  et ,haşlanmış nohut ve çağla pişme sırasına göre güzelce kaynatılıyor  ve ardından süzme yoğurt ve un pişmekte olan çorbanın suyundan kepçe yardımıyla bir miktar alınıp ılıştırılıp bağlanıp üzerine eritilmiş tereyağ ve haspir ilave edilip servis ediliyor.














 Pırpırım Salatası yapımında ise lezzetlendirmek adına yalnızca tuz ,sumak ve pul biber ilave edildiğini limon nar ekşisi  ve zeytinyağı ilave edilmeden servis edildiğini öğrendik bildiğiniz gibi Pırpırım Semizotunun yabanisi yani doğal ve kendi bünyesinde ekşi bir tadı mevcut.
Hemen ardından gelen ve buharda pişen pazı sarma enfesti …


  
Firik pilavı ve üzerinde kuzu tandır ikisinin de ayrı güzel lezzette olduğuna değinmeden geçemeyeceğim ki ben, bilen bilir kuzu etine olan ilgisizliğimi buna rağmen nihayetinde tadımlık olduğu halde kokusundan eser dahi yoktu ve damağımda hoş bir lezzet bıraktı usta ellerden çıkmasının payı büyük elbette .


 Ayrıca firik bulgur çeşitleri içersinde yapımı nedeniyle en ilginç olanı.
 Bulgurun atası diyebileceğimiz firik bulguru (buğday firiği ) yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirmektir.Mayıs ayı başlarında olgunlaşmıl fakat helen yeşil olan buğday başakları oraklarla biçilir ve desteler halinde bağlanır.Bu desteler doğrudan ateşe verilerek yapılır.



Bir başka yöntem ise toprakta özel olarak hazırlanmış derin bir çukura ,destelerin başları çukurun ortasına ,dalları çukurun dış kısmına gelecek şekilde üst üste istiflenir ,desteler üzeri kuru çalı çırpı ile beslenip tuıtuşturulur.Altta is ve dumana maruz kalan sütlü buğday başakları kurumuş ve sertleşmiştir .Destelerden alınan buğday başaklarıbüyük kalburlarda öfelenerek tanelenir ve savrulur.Başakların içinden dökülen buğday taneleri yeşildir .işte bu yüzden yanık ve dumanda islenmiş bir koku mevcut firikte.Bu da lezzetine lezzet katan en önemli faktör sanırım.



Hemen ardından tadımladığımız Keme Kebabı 'na gelecek olursak Trüf mantarı yani Keme meşelik alanlarda ,meşe ve kestane ağaçlarının köklerinde yetişen kokulu ektomikoriza cinsi bir mantar cinsidir.


 Keme patates gibi yer altında ve ağaç köklerine yakın yerlerde toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır.Protein değeri zengin bir mantar çeşididir.Trüfün toplanması için koku alma yeteneklerinden dolayı özel olarak yetiştirilmiş köpekler kullanılmaktadır.

Ciğer Kebabı 'da sevenlerinin damağında güzel tatlar bıraktı.



 Değerli Tahir Hocamızın elleriyle  hazırladığı patlıcanlı kebabı yemek hepimize ayrı bir haz ve gurur verdı doğrusu





Üçlü Yenidünya Kebabı ,Altı Ezmeli Kebap ve Ali Nazik tek kelimeyle müthişti.Tüm kebap çeşitleriyle Antep Mutfağı hepimizin gönlünü ve damaklarını fethetti diyebilirim kısacası

 Workshop’ın ardından Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök, Okan Üniversitesi’nde İstanbul’un ilk ve tek Gastronomi Yüksek Lisans programını verdiklerinin altını çizerek program hakkında bizleri bilgilendirdi. 




 Aramızda bulunan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyetti Başkanı Sn.Bekir Okan kolları sıvadı ve zırla kıyma çekme işlemini simgesel olarak gerçekleştirdi. 




 Keyfin ve lezzetin hakim olduğu nefis yemekler ardından mangalda hazırlanmış olan fıstıklı kadayıfla günü tamamlarken ,yüksek lisansta yemek ve şarap uyumu dersi veren master someliye Ali Dündül hem bu ders hem de şarap sertifika programı konusunda bilgi paylaştı. 
 Dündül someliye eğitim programında üç seviye olduğunu anlatarak “İtalya’daki Castello Banfi  şarap firması işbirliğinde hem üniversitemiz hem de yurtdışı onaylı sertifika veriyoruz. 3 seviyeyi de tamamlayanlar İstanbul’a gelen Castelo Banfi’nin master someliyesi tarafından verilen 3 saatlik eğitimi alıyorlar. Ardından someliye diplomasının sahibi oluyorlar. Şarap sertifikasına ek olarak, yiyecek içecek sektöründe çalışanların dışında, ilk iki seviye şarap meraklılarına da hitap ediyor.
 Restoran menülerindeki şarap listelerine yabancı kalmadan, hangi şarabı seçsem diye kara kara düşünmeden şarap kararını verebilecekleri bilgileri alarak, birer şarap uzmanı haline geliyorlar. Bu eğitim programı kapsamında her seviyede restoranda tadımlar yapılarak yemek-şarap uyumu çok daha kolay öğretiliyor” dedi.  



  Birbirinden eşsiz lezzetteki yöresel Antep mutfağına dahil birçok lezzetin @lezzetpusulasi organizasyonu vesilesiyle tarafımıza sunulduğu ,eşsiz bilgilerin paylaşıldığı bu güzel günde yaşananları size aktarmaya çalıştım güne dair bilgilere noktayı koymadan önce harika evsahipliği ile bizlerle tek tek ilgilenen @okanuniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Sayın İlkay Gök, Öğretim Üyesi Tahir Tekin Öztan Hocamıza ilgileri , nazik tavırları ve bizlere sundukları leziz tatlar için sonsuz teşekkürler.


Elinize ,emeklerinize sağlık sizin ve nezdinizdeki tüm ekibinizin. 
Güzel anlar ve hoş sohbetler eşliğinde , lezzetlerine kayıtsız kalınamayacak damaksal şölene dair bir sayfa daha kapandı anı defterimizde.




Ayrıntılı bilgi için ;

Okan Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Müdürlüğü

Elif Berköz Ünyay / 0532 347 35 36 / 0216 677 16 30 – 2175 elif.unyay@okan.edu.tr

Tahsin Aksu / 0216 677 16 30 – 2171 / tahsin.aksu@okan.edu.tr

2 yorum:

  1. Sosyal medyadan hep takip ettim bu güzel etkinliği. Kesinlikle çok güzel bir gün olmuş. Muhteşem lezzetleri profesyonel ellerden tatmak , yeni bilgiler almak harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tatlım çok keyifli bir gündü.
      Uzun zaman sonra farklı insanlar tanımak ve farklı lezzetler tadımlamak bana da iyi geldi.
      En güzeli de uzmanından en leziz tatların keşfi harikaydı…
      Sevgiler tatlım…

      Sil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...