Bir öğün yerine geçebilecek kadar güzel bir salata tarifi paylaşıyorum sizlerle sevgili blogcanlarım…
Benim güzel prensesim anneciğim için karabuğdayı uzun zamandır kullanıyorum ve içersinde bulundurduğu özellikler saymakla bitmeyecek kadar çok.Kısaca bahsetmek isterim size Greçka'dan ( Karabuğday) …
Karabuğday (Greçka) ,tahıl olarak sınıflandırılmasına rağmen Buğdaygiller ( Gramineae ) familyasına dahil değil…Üçgen şeklindeki tohumları Rusya , Kuzey ve Doğu Avrupa , Ukrayna ,Kuzey Amerika,Çin ve Japonya gibi ülkelerde üretilen bir bitkidir.Kuzukulağıgiller ( Polygonaceae familyasına dahildir…
Karabuğday'da Gluten maddesi bulunmaz …
Gluten, Çölyak hastalarının kaçınması gereken bir besin maddesidir sebebiyse Çölyak hastalarının glutenli besin maddelerini sindirmeleri mümkün değildir ,şayet Çölyak hastası gluten içeren gıdalar alırsa bağırsak duvarları kızarıp kabarır ve tahriş olur.Daha da ötesi durumda ishal,şişkinlik ,kramp,gaz ve ağrı gibi karınla ilgili problem yaşar.
Glutensiz karabuğday ,lif oranı yüksek,yağ ve kalori oranı düşük daha fazla tokluk hissi veren ve en önemlisi vücudumuzun kendi kendine üretemediği, bir çok tahılda bulunmayan Lizin adlı bir Aminoasit kaynağıdır.
Karabuğdayın kan şekerini dengelemek adına katkıda bulunur rafine beyaz undan yapılan ekmekle ,karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış , karabuğdayın kandaki şekeri ve insüln cevabını önemli oranda azlattığı görülmüştür. Bu özelliği dolayısıyla bizim hayatımızda büyük önem arz ediyor karabuğday annemin rahtsızlığı gereği faydaları saymakla bitmeyen karabuğdayı sizlerinde sıkça kullanmanızı öneririm.
Karabuğday'ın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin en üst derecede olduğu sapyanmış.Lowa 'da yapılan ve 36000 kadın üzerinde 6 yıl süren araştırma neticesinde tam hububat ve şeker hastalığının etkilerinin araştırıldığı çalışmada günde 3 porsiyon karabuğday gibi tam hububat tüketen hanımların haftada 1 porsiyon tüketenlerle kıyaslandığında %21 gibi bir oranla daha az şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları tespit edilmiş.Bunun sebebiyse Karabuğday mükemmel bir magnezyum kaynağı bununla birlikte daha çok magnezyumca zengin gıdalarla beslenen kadınların bu tür gıdaları daha az tüketenlere oranla /24 daha düşük şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları anlaşılmış.
Damarların çatlamasını önlemek , yüksek tansiyon ve kansızlığı dengelemek gibi özelliklerede sahip ,potasyum ,magnezyum ,fosfor ve özellikle demir diğer tahıllarda olduğundan daha yüksektir.Bu mineraller yüksek tansiyon ve kansızlıkta önemli rol teşkil etmektedir…
Karabuğday Karaciğerin çalışmasını kolaylaştıran Cholin ihtiva eder , böbreklerin çalışmasını kolaylaştırmak gibi bir çok özelliği bulunan Karabuğday vücudu rahatlatır, iltihaplanmaları önler , aşırı terlemeyi ,burun kanamasını önler ,bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağlar …
Karabuğday Kalp hastalıkları ve kansere karşı da koruyucu bir bitki aynı zamanda …Özellikle Greçka (karabuğday ) gibi tam tanelerde çok bulunan ve fitokimyasalların bir tipi olan bitki lignanları bağırsaklardaki flora tarafından enterolakton'a çevrilir.Bu bileşiğin özellikle göğüs kanseri ve hormona dayalı kanser tiplerine ve kalp hastalıklarına karşı kotuyucu olduğu anlaşılmıştır .Karabuğday gibi tam taneler, kuruyemişler ,tohumlar,çilek böğürtlen gibi gıdalar bitki lignanları için zengin kaynaklardır .Kahve ve çay gibi bazı içeceklerde de bol miktarda bulunur.
Karabuğday insan vücudunda istenmeyen Kolesterol'ün azaltılmasında da etkili; vücudumuz karabuğday'da bulunan proteinin % 74 'ünü kullanabiliyor .Başka gıdalarda yüksek proteine sahip fakat çoğu yüksek oranda yağ ihtiva ediyor oysaki Karabuğday hemen hemen yağsızdır.Demekki Karabuğuday hafif buruk bir tada sahip olsada hayatımızda büyük önem arz etmekte olan gıdaların başında geliyor ve sıkça tüketmemizde fayda var diyorum ve salata tarifime geçiyorum…
Malzemeler
- 1 su bardağı Reis Karabuğday (Greçka)
- 1 su bardağı haşlanmış mısır yada konserve mısır
- 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
- 5-6 adet incir
- 1 adet kırmızı biber
- 10 -12 adet kornişon salatası
- 1 adet limon
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 1/2 demet taze soğan
- 3 yemek kaşığı Kemal Kükrer Koruk Ekşisi Sosu
- Zeytinyağı
- Tuz
Yapılışı: 1 su bardağı Reis Karabuğdayı (Greçka) 1,5 su bardağı suyla tuz ilave ederek orta dereceli ateşte suyunu çekene kadar haşlayalım yaklaşık 15 dakika kadar.
Salatamız için gerekli olan yeşillikleri yuıkadıktan sonra ince ince doğrayalım ,İncir,kırmızı biber ve kornişon turşumuzu da istediğiniz büyüklükte doğrayıp salata kasemizin içersinde tüm malzememizi karıştıralım ve salatamızın sosu için limon , zeytinyağ ve koruk ekşisi sosunu ( nar ekşisi de kullanabilirisiniz) ilave edip arzunuza göre baharatla da tatlandırabilrisiniz…
Bilmediğimi< çok faydası varmış karabuğdayın. ellerinize sağlık....
YanıtlaSilTeşekkür ederim evet bir çok faydası mevcut Nahide Hanım…
SilSevgiler…
Emeğine sağlık çok sağlıklı ve besleyici bir tarif olmuş sevgiler ♥
YanıtlaSilTeşekkür ederim …
SilSevgiler…
Cok güzel zengin bir salata olmus bir o kadar saglikli ellerine saglik emelcim
YanıtlaSilTeşekkürler Sevgili Rojin…
SilHiç alışkanlık edemediğim bir şey buğday. Eşimin ailesi sayesinde yarma çorbasını falan öğrendim ama o kadar da favorilerim arasına giremedi. Egeli olmaktan mı bilmem otları seviyorum ben. Bu yüzden sanırım buğdayın salata formu çok güzel göründü gözüme. ellerine sağlık:))
YanıtlaSilTeşekkür ederim Saadet hanım sağlığımıza olan katkısı nedeniyle böyle lezzetleri mutfağımızdan ve sevdiklerimizden esirgememek lazım…
SilSevgilerimle…
Ellerinize sağlık! Bu kadar faydalı bir besini sofralardan eksik etmemek gerek! Bilgilendirme içinde teşekkürler, sevgiler...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim haklısınız yeni tad ve lezzetlere açık olmak gerek mevzu sağlıksa eğer .
SilSevgilerimle…
çok farklı bir salataymış ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Seda Hanım…
SilSevgiler…
ellerinize sağlık güzel görünüyor
YanıtlaSilTeşekkür ederim sevgilerimle…
SilEllerine sağlık canım
YanıtlaSilNefis olmuş hemde çok faydalıymış bende alıp oğluşuma yapayım.
Görüşmek üzere,sevgilerimle
Teşekkür ederim Nebiyecim.
SilYap tabi şimdiden afiyet şifa olsun oğluşuna…
Sevgiler tatlım…
Greçkayı çok severim.. Önceden haşlayıp küçük parçalar halinde dondurucuya koyarım.. Hemen her salatanın üzerine serpiştiririm.. Sizin tarifinizi de keyifle deneyeceğim..
YanıtlaSilNe güzel pratik bir yöntem ben normal buğday da uyguluyorum ama Greçka zaten çok çabuk haşlandığı için dondurucuya atmayı tercih etmiyorum …
SilUmarım beğenirsiniz bu tariflede sevgiler…
çok güzel karabuğday hiç denemedim deneyelim çok güzel görünüyor elinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim Hayal Hanım…
SilSevgiler…
çok güzel ve besleyici bir salata olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilenfessss.. gerçekten... elerinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler
tolunay
Ellerinize sağlık,ben hiç kullanmadım karabuğday,denemek lazım.
YanıtlaSilBayılıyorum sana hem güzel tarifler veriyor , hemde harika bilgiler veriyorsun. Reis benimde çok beğendiğim bir marka bakliyatlarımın hemen hemen tamamını bu markadan alıyorum. Ellerine sağlık Emelciğim sevgiler.
YanıtlaSilKarabuğdayı bende yurtdışına gelirken yanımda getirmiştim.. pilavını yaptım ama salata olarak henüz yapmadım... senin salata yıkılıyoooo... hele kırmızı kalp servis tabağına bayıldım canım...:)))
YanıtlaSilellerine sağlık, prenses anneciğine afiyet sıhat olsun emelcim:))) sevgiler....
Üç dört yıl önce o kadar çok aradım ki bu greçkayı en sonunda Kemeraltı'nda bir yerde bulmuştum.Reis marka Greçka olduğunu bilmiyordum.Bende arada da olsa besin değerleri yüksek diye oğlum için kullanmaya çalışıyorum.En güzel hali bence de salata hali ama sizin ki incirli filan değişik olmuş, bir defasında ben de ekliyeyim.Elinize sağlık.
YanıtlaSilmerhabaaa
YanıtlaSiloff harika görünüyor elien sağlık arkadaşımm
sevgilerimlee
Ellerine sağlık ablacığım ne kadar güzel anlatmışsın
YanıtlaSilBu bilgilendirme için teşekkür ederim. Soframıza dahil edeceğimiz bir ürün oldu Karabuğday.Alıp denenmeli.
YanıtlaSilSevgiler
Saglikli nefismi nefis bir tarif..ellrrine saglik marifetli guzel genc adasim :)) sevgiler
YanıtlaSilNefis görünüyor emelcim hele incir ayrı bir lezzet katmıştır ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilEline sağlik canim . Çok sağlikli ve lezzetli bir tarif olmus 😉
YanıtlaSilNe kadar şifalı bir nimetmiş bu, Taha'da çölyak çıkarsa (inşaAllah çıkmaz) alırım bundan. Ellerine sağlık Emel abla. Bu arada dikkatimi çekti, resimlerin üzerine ismini yazmıyormusun? İsimsiz fotoğrafları çalıp, kendi sitesinin ismini yazanlar var, dikkat et :/ Tabak hoşuma gitti :) Güle güle kullan...
YanıtlaSilKarabuğday, gerçekten de çok zengin bir gıda aslında. Ama pek de tarif bulamayız. Salata çok güzel. Yanlış hatırlamıyorsam, ekmeği ve pilavı yapılıyor.
YanıtlaSilSevgiler..
nefis bir lezzet ama hiç tatmadım benim karabuğdaya karşı alerjim var çok denemek isterdim ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilİlk kez gördüğüm bu faydalı bilgiler için sağol arkadaşım ,merak ettim denemek için sabırsızlanıyorum.
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK BENDE ÇOK SEVERİM BU TÜR SALATALARI
YanıtlaSilÇok değişik ve hiç denemedim mutlaka deneyeceğim ellerinize sağlık.
YanıtlaSil