expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

15 Mart 2015 Pazar

Gloria Jean's Coffees'de Kahvem ,Keyfim ve Ben …

 Sevgili Yemek Sohbetleri blogunun güzel sahibesi Yağmur İpar'dan aldığım davet neticesinde  Gloria Jean's Coffees ' de o misss gibi kokan ve ilk günkü tazeliğini koruyan lezzetini de çok iyi bildiğim menşei hakkında da bilgi sahibi olduğum bir firma olunca hiç düşünmeden kabul ettim.



  Gloria Jeans Coffees 'e Florya oldukça büyük bir alanda hizmet veriyor ve bu da kahvenizi yudumlarken üzerinizde  ferahlık hissi uyandırmasına sebep oluyor . Ayrıca mis kokulu taze çekilmiş kahvelerinizi yudumlarken kütüphaneden arzu ettiğiniz kitap yada dergileri alıp okuma şansına da sahipsiniz bu beni ziyadesiyle mutlu etti her fırsatta kitap okumayı seven biri olarak…





 Gloria Jean's Coffees 'in Vizyonu Türkiye'nin en sevilen ve saygı duyulan kahve şirketi olmak.

Yüklendikleri misyon ; En kaliteli kahveyi her zaman canlı bir atmosferde ,üstün ve özgün servis anlayışıyla bütünleştirerek eşsiz bir aile ortamı sunmak ki bunu Florya Subesindeki ortamda yakalamış bulunuyorlar mekanın geniş ferah ve huzur verici bir yanı var doğrusu. Kahvenizin yanına tercih edebileceğiniz soğuk yada sıcak sandviçler ,cheesecake ve pastalarla da damaklarınızda keyifli izler bırakabilirsiniz …



 Firma yetkilileri tarafından bizler için hazırlanmış aperatiflerimizi alıp çay ve kahvelerimizi yudumladıktan hemen sonra bilmediğimiz konularda Sevgili Barista Ali Bey tarafından aktarılan aydınlatıcı bilgileri almak , ziyadesiyle mutlu etti beni doğrusu.




  Kısaca aktarmak istediğim bilgileri de paylaşayım sizlerle hemen Gloria Jeans Coffees'in hikayesi Amerika'da başlıyor 1979 yılında evinin bir bölümünde  2 adet masanın olduğu ilk şubesini açıyor ve bir kaç yıl içersinde mağaza sayısını 11 'e yükseltiyor.1986 yılında franchise vermeye başladıktan sonra 1993 yılında Gloria Jean's Coffees'i satıyor .





 Türkiye'de ise Reysaş Uluslararası Gıda İşletmesi ve Turizm A.Ş. Gloria Jean's Coffees master franchise 'olarak 1999 yılında ilk mağazasını Mydonose Showland'de olmak üzere 88 şubesini kendisi açtı ve 2011 yılında sözleşmesi bitince karşılıklı olarak fesh edilmiş.Benim Gloria Jeans Coffee ile ilk tanışmam da bu yıllara dayanıyor ve kahve makinemde kullandığım tek markaydı ayrıca damağımda bıraktığı o nefisss tad ve koku  anlatılmaz yaşanır…






 2012 yılı Haziran ayında Grup DNC Gıda Sanayi ve Tic.A.ş ile Türkiye Gloria Jeans Coffees yeni Master Franchise anlaşmasını imzalıyor.Firmanın Global varlığı tam olarak 40 ülkede 1200 kahve evi ve bunlardan 34 tanesi tabi günümüz itibariyle  Türkiye'de her çen gün yeni şubeler ekleneceğinden dolayı sayı her an değişebilir ve bu vazgeçilmez kahve lezzetleri ağına her gün bir yenisi eklenebilir . Franchising anlaşmaları gereği tüm meyve püreleri ve kullnılan ürünlerin pasta gsubu hariç tamamı Avustralya'dan geliyor ve her şubeye gönderiliyor .

 Aynı zamanda bir ürünün kullanımı bırakılacağı zaman dahi Avustralya'ya bilgi verilmeden bırakma kararı alınamıyor bu da aynı kaliteye tüm şubelerde ulaşabileceğimizin en önemli göstergesi olsa gerek.

  Birazda Kahve hakkında bilgiler aktarmak istiyorum sizlere Kahve Nedir ? sorusunun cevabını aktarayım hemen Dünyanın beli diye adlandırılan Oğlak ve Yengeç dönenceleri arasında ekvatoru içersine alan ve tropikal iklime sahip , deniz seviyesi ile 7000 feet yükseklik arasında yetişen ağaçlardan toplanan kirazımsı meyvenin çekirdeğidir efendim…

 Fotoğrafların net olmayışı ortamın karanlık olması ve benim bulunduğum yer itibariyle odaklama yapmak için ayarları yakınlaştırmamdan kaynaklı pek alışık olmadığım bir durum ama affınıza sığınırım bilgileri nerden edindiğime dair paylaşmak istedim sizlerle.

  Bu ayrıntılı bilgiyi bende ilk defa Ali Bey bize paylaştığında öğrendim efendim :).  Türkiye'de Mersin 'de 16 hektarlık bir  arazi üzerinde kahve yetiştirilmeye başlanmış ve henüz deneme aşamasında olduğu bilgisini aldık.



 Kahve ağacının olgunlaşması için 2 ila 5 yıllık bir süreç gerekmekte ve bu süreçte 10 feet (3 m ) yüksekliğe ulaşabilmekte . Botaniksel olarak kahve ağacı ,yaprakları dökülmeyen bodur bir ağaçtır . Hasat işlemini kolaylaştırmak için devamlı budanmaktadır.Bir kahve meyvesinin içinde birbirine düz tarafından yapışık 2 adet kahve çekirdeği bulunmaktadır .
 Peaberry Nadir olarak doğal bir biçimde bir meyve içersinde iki yerine ' tek çekirdek ' yetişebilmektedir . Yapısı gereği yuvarlak inciye benzeyen kahve çekirdeği Peaberry olarak adlandırılır .Kahve Gurmelerine göre ,kahvenin tüm karekteristik özelliklerini iki yerine tek çekirdekte bulundurduğundan dolayı özel bir kahve çekirdeği türü olarak kabul edilmekteymiş efendim.
Arabica & Robusta : Kahve , 50'den fazla ülkede yetiştirilmekte ve 50 'den fazla türe sahip .Ticari olarak çoğunlukla kullanılan 2 tür ise Arabica ve Robusta …
  Gloria Jeans Coffees'de Arabica kahve kullanılmakta olduğunu da not olarak düşmek isterim …

  Peki nedir Arabica ve Robusta kahveler arasındaki fark ? derseniz şayet kısaca onuda aktarayım hemen sizlere ( acemi araştırmacı gazeteci ruhuna sahip bir blogger olarak her okuduğumu size aktarma huyumdan ne zaman vazgeçeceğimi bilememe şuuruna da sahip olarak . )


Robusta : Üretim oranı daha az ve ağacı 2 yılda olgunlaşmasını tamamlar ,yılda 4 kere hasat yapılır.Deniz seviyesi ile 4000 feet yükseklikler arasında yetişmekte ve fiyatı çok daha düşük olup Arabika'ya nazaran kalitesiz olan Robusta Kahve Arabica'ya göre daha fazla kafein ,nem ve asitlik içerir…
Arabica : Dünyadaki kahve üretiminin %75 'ini oluşturmakta ve ağacı 5 yılda  olgunlaşmasını tamamlar.Yılda en fazla 2 kere hasat yapılabilir ve 4000 ffet'den daha yüksek bölgelerde yetiştirilmektedir.Kalite ve lezzet açısından da Arabica ile hiç bir kahve kıyaslanamazmış benim duyduğum ve Gloria Jeans Coffees tarafından bizlere aktarılan dökümanlarda yazanlara göre efendim…
Kahve Çekirdeklerine dair paylaşmak istediğim birkaç bilgi daha var ilginizi çekeceğini düşündüğüm
Gloria Jeans Coffees'de bulunan Kahve Çekirdek  Çeşitlerine dair ,
  • Blend (harman)kahve çekirdekleri:Yemen ve Endonezya kahve çekirdekleri karışımı
  • Origin(yöresel) kahve çekirdekleri :Kolombiya kahve çekirdekleri
  • Decaf(kafeinsiz)kahve çekirdekleri
  • Flavor(aromalı)kahve çekirdekleri :Fındık ,karamel,vanilya 


 GLORIA JEAN’S COFFEES’E VEGANLARA ÖZEL V-LABEL ETİKETİ İLE ULUSLARARASI  SERTİFİKA

   Gloria Jean’s Coffees, Türkiye’de kendi sektöründe bir ilke imza attı. Ülkemizde yeni sesini duyurmaya başlayan Europan Vegetarian Union ile işbirliğine giderek vegan misafirlerine vegan ve lakto vejeteryan ürünler sunmaya başladı.

   Gloria Jean’s Coffees, Türkiye’de kendi sektöründe bir ilke imza atarak misafirlerine Europan Vegetarian Union ( Avrupa Vejeteryan Birliği ) tarafından vegan ve lakto vejeteryan ürünleri için gerekli lisanslama ile birlikte sertifikasyonu sunan V-Label etiketi aldı ve bu ürünleri içecek menüsüne ekledi.       
                                                                                                      
  V-Label, Europan Vegetarian Union (Avrupa Vejetaryen Birliği) tarafından, vejetaryanların tüketecekleri ürünlerin tüketime uygunluğunu garanti eden ve 678553A ile 678.553 marka tescil numaralarıyla tüm dünyada kullanım haklarını koruyan vejetaryan ürün etiketidir. Üzerinde bulunduğu ürünün, vejeteryan/veganlara uygun olduğunu ifade eder. 

    Portekiz’den Rusya’ya, Nijerya’dan Kanada’ya kadar tüm dünya çapında kabul edilen çok yaygın bir logo haline gelen V-Label etiketli ürünler ile kahve sever veganların tek adresi Gloria Jean’s Coffees olacak gibi görünüyor.


           Gloria Jean’s Coffees  ürünlerinde 2 Farklı Etiket; 


 Vegan: Ürünlerinde ve üretim proseslerinde et ve et ürünlerinin yanı sıra, süt, yumurta, bal da dahil olmak üzere hiçbir hayvansal ürünün kullanılmadığı durumda Vegan V-Label etiketlemesi yapılmaktadır.
Lakto Vejeteryan: Ürünlerinin içeriğinde ve üretiminde et ve et ürünleri kullanılmıyor, hayvansal kaynaklı ise yalnızca süt veya süt bazlı ürünler kullanılıyorsa Lakto Vejeteryan etiketlemesi yapılmaktadır. V-Label’ın Türkiye’de sertifikasyon hakkı ve tek yasal temsilcisi,  Europan Vegetarian Union ve International Vegetarian Union tam üyesi ve Türkiye partneri olan Vegan ve Vejeteryanlar Derneği’ne aittir.


 Gloria Jean' Coffees Avustralya 'da Rainforest Alliance Sertifikalı kahveleri en çok alıp , kavuran ve dağıtan firma.Böylece aşağıda belirtilenlerin sağlandığından emin oluyorz .


  • Ormanlar ,topraklar ,nehirler ve doğal hayat korunuyor ve devamlılığı sağlanıyor.
  • İşçiler saygı görüyor ve adil ücret alıyorlar.
  • Çalışanlar ve aileleri gerekli sağlık ve eğitim hizmetlerini alabiliyorlar.
  • Tropikal iklimde yaşayan ve geçimleri kahve endüstrisine bağlı olan  25 milyon kişinin hayatlarını sürdürmelerini sağlıyor.

Kahve Çekirdekleri hasat işleminin ardından çekirdeklerin meyvesinden ayrılması sırasında 2 ayrı metod uygulanmakta bu metodlar ;


Yaş Metod :  Bu metod kahve yetiştirilen ülkelerin %35 'inde uygulanmakta.Öncelikle elle toplanan kahve meyveleri su kanalına bırakılmakta ve böylelikle hafif olan ve istenilmeyen sap ,çöp ,yaprak ve benzeri şeyler suyun üstüne çıkar böylece yıkama işlemi sırasında kahve meyvelerinden uzaklaştırılmış olur .
Ardından kahve meyveleri değirmenlerden geçirilerek,meyve kısmının çekirdekten ayrılması sağlanır. Meyvesinden ayrılmış olan kahve çekirdekleri fermantasyon işlem,i için 1-2 gün su dolu bir tankta beklemeye bırakılır bu süreçtede tankın içersindeki su düzenli olarak değiştirilir beleme süresi zarfında kahvenin asitliği ve lezzeti artar.Daha sonraki aşamada ise yaş çekirdekler tanklardan uzaklaştırılır ve silindir kurutucularda ya da beton zemine serilerek güneş altında kurutulur.
Kuru Metod : Kahve yetiştirilen ülkelerin %65 'i bu metodu uygulamakta.Daha fazla zaman gerektiren bu işlem yaş metoda göre daha ucuz.Bu metod ile az asitliliğe ve çok kıvamlılığa sahip çekirdekler elde edilir .
Kahve meyveleri temizlenir ve meyveler 2-3- haftalık bir süreyle geniş alanlarda kurutulmaya bırakılır. Kurutulmuş olan meyveler değirmenden geçirilerek meyve kısmının çekirdekten ayrılması sağlanır.
Takip eden aşamalardan bir diğeriyse Parşömen tabakasının ayrılması bu işlem içinde ,değirmenden çok yavaş bir şekilde geçirilen kahve çekirdekleri parşömen tabakasından ayrılması sağlanır.
Daha sonraki aşama Kahve Çekirdeklerinin Sınıflandırılması ;
Yetiştirildikleri yere ,tatlarına , renklerine ,yoğunluklarına ve büyüklüklerine göre sınıflandırılan kahve çekirdeklerikavurma işleminin başarılı olması için önce boyutlarına göre sınıflandırılır bu aşama ardından da gözle sınıflandırma yapılmaktadır ve bu aşamada ,Yukarıda da bahsetmiş olduğum Peaberryler de ayıklanmaktadır .( Yani bir meyve içersinde tek çekirdek bulunan özel çekirdekler. )

  Kafeinsizleştirme İşlemi   :  Kafein ,çekirdeğin yapısında doğal olarak bulunan bir bileşen.Kafein ,merkezi sinir sistemine etki eder .Güvenli günlük tüketim limiti 300 mg'dır.Kafeine duyarlı ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde olumsuz etki yaratır.Uygulanan Mountaın Water Kafeinsizleştirme İşlemi Meksika'da bulunan bir dağdan çıkan su ile yapılıyor ve bu işem %100 doğal ve bu yöntemle kafeinsizleştirilen kahveler %99 ,9 kafeinsizdir.



Kavurma İşlemi :Bu işlem genellikle 10-23 dakika arasında değişmektedir ve kavurma süresi sonunda sıcaklık 220-230 C dereceye ulaşır… İşlem sırasında ,kahve çekirdeklerinde çeşitli kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar meydana gelir ve kahvenin gerçek lezzeti ortaya çıkar…


  1. Kavurma sırasında çekirdeğin lezzeti ve aroması meydana çıkar .
  2. Renk ,yeşilden kahverengiye dönüşür .
  3. Çekirdek nem oranının yaklaşık %75 'ini kaybeder.
  4. Ağırlığınınsa %16 ila 22 sini kaybeder.
  5. Çekirdek fiziksel olarak genişler .
  6. Çekirdek içersindeki şeker karamelize olur.
  7. Yağ yüzeye çıkar .
  8. Kafeinin bir mitarını kaybeder.


  Kavurma dereceleri Orta , Orta Koyu ve Koyu olarak 3 'e ayrılır.

Kahve çekirdekleri kavurucudan alındıktan sonra sıcak olduklarından dolayı kavrulmaya devam ederler ve kavrulma işlemini sonlandırmak ,için çekirdeklerin üzerine soğuk su püskürtülür.Soğutma işlemi sırasında hızlı olunması gerekmektedir.


 Aromalandırma İşlemi : Kavrulmuş olan kahveler aroma tankları içersine daldırılır , karıştırma sırasında kahvenin %3 'ü kadar aromalandırma sıvısı ölçülür ve kahveye ilave edilir . Kahve çekirdeklerinin 5 ila 10 dakika boyunca sürekli olarak karıştırılarak aromayı emmesi sağlanır…Aromalı kahveler aroma ve lezzetinin korunabilmesi için kurutma işleminden hemen sonra paketlenir.

    Cupping -Tat Analizi 

Aroma   : Kahvenin kokusu olup ilk algılanandır.
Lezzet    : Kahvenin dilde hissedilen aromatik karakterlerinin bütünü ve tad algısının dildeki tanımıdır.
Kıvam    : Dilin ortasında hissedilen ağırlık ,kalınlık veya doku hissidir.
Asitlik    : Dilin kenarları tarafından keskinliğinin ölçüsü hissedilir.
Damakta Kalan Tat : Ağızda ve dilde için sonrası bıraktığı tatdır.


   Rainforest Alliance Kırmızı gözlü ağaç kurbağasını maskot olarak seçmiş olmasının sebebi bu kurbağanın sağlığı tüm Yağmur Ormanlarının sağlığının bir göstergesi olması.


  Kahvenin tazeliğini etkileyen en önemli faktörler çok sıcak,Işık ,Hava ve Nemdir…
Kahvenin tazeliğini muhafaza edebilmesi için hava almayan bir kabın içersinde ,serin ,kuru ,kötü koku içermeyen ve ışık almayan bir dolapta muhafazası uygundur.
Buzdolabı ya da derin dondurucuda muhafaza edilmez buna dikkat etmenizi tavsiye ederim…
Yine uzun bir post oldu sevgili blogcanlarım…

Son  olarak kahvenin tazelik standartlarına da değinip kahve konusunu kapatıyorum.

Yeşil çekirdek                 :  2 yıl
Tek yönlü valf içeren ambalaj ile paketlenmiş kahve çekirdeği : 1 yıl 
Paket açıldıktan sonra   : 14 gün
200 gr kahve çekirdeği  : 18 ay
Demleme çay                  : 75 dakika 
Demlenmiş filtre kahve  : 90 dakika bu hususlara dikkat etmenizi öneririm…


Bu güzel bilgileri bizlerle paylaşıp önemli bilgileri paylaştıkları , bizleri davet ederek güleryüzleri eşliğinde firma sahibi ve yetkililerinin de bizzat eşlik edişinden dolayı kendilerine teşekkürlerimi gönderiyor ve saygılarımı sunuyorum…

Ayrıntılı Bilgilere Gloria Jean's Coffees  internet sitesinden ulaşabilirsiniz…

Davetin için teşekkürler Sevgili Yağmur İpar…

Bir başka etkinlikte görüşmek dileğiyle…
Mutlu olun ve mutlu kalın lütfen…
Sevgilerimle…

20 yorum:

  1. bu detaylı yazı kahve tiryakileri için harika oldu. Kahve zicirleri arasıda geelde tercih ettiğim bir firmaydı. Ama ortaköydeki şubesi kapanınca çok üzüldüm doğrusu. Emeğie sağlık. öpüyorum Emelcim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim tatlım biraz fazla detaycıyım galiba ama o bilgiyi paylaşıyım bunu da derken uzayıp gidiyor.
      Artık bu işe bir son vermem lazım ama bakalım ne zaman…
      Sevgiler tatlım…

      Sil
  2. Öncelikle sizi tebrik etmek istiyorum,kahve hakkında öğrenilebilecek tüm bilgileri detaylarıyla açıklayıcı olarak bizlere sunmuşsunuz.Emeklerinze sağlık .İlgiyle okudum hepsini.Mekan olarak çok hoşuma gitti herşeyin ötesinde hani keyifle kahvemizi yudumlarken bir kitap okuma düşkünü olarak bu konudada faydanalanabilmek gerçekten keyifli olur.
    Bir gün özellikle yolumu düşürüp ziyaret etmem kati oldu:))
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ,faydalı olabildiğime ve sizleri sıkmadan aktarmış olduğuma sevindim…
      Evet mekanın ferahlığı huzur veriyor insana çok içicçe olduğu zaman insan rahat edemiyor doğrusu.
      Benim dikkatimi çeken en önemli ayrıntı kitap köşesi oldu çok güzel düşünülmüş…
      Mutlaka uğrayın derim, sevgilerimle…

      Sil
  3. çok güzel bir yazı olmuş tatlım, takipteyim bana da beklerim
    http://meleginhediyeleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Paylaşım için teşekkürler...
    Hem kahvesi hem de etkinliği keyifli olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Nahide Hanım sabredip okuduğunuz için…
      Evet keyifli bir etkinlikti ve benim açımdan değerli bilgiler edinmek adına güzeldi…
      Sevgiler…

      Sil
  5. Süper bilgiler ve ben bir kahve delisiyim... Nasıl canımçekti mutfağa kahve yapmaya gidiyorummm... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim bende öyle çok severim…
      Kolay gelsin size afiyetler olsun…
      Sevgiler…

      Sil
  6. Orda olmayı çok istedim,ne yazık ki iş günüme denk geldi. Çok detaylı anlatmıssınız,emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy ne güzel olurdu tanışmış olurduk bu vesileyle ,kısmet diyelim …
      Teşekkür ederim sevgiler…

      Sil
  7. tam benlikmiş
    darısı Niğde ye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah diyelim belki bir şube de Niğde'ye açılır belli mi olur …
      Sevgiler Lerzan Hanım…

      Sil
  8. Çok faydalı oldu bu yazı,yeşil çekirdeğim vardı geçen yaz almıştım ne kadar dayanır diye merak ediyordum,daha vakti varmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana o halde yazımın faydalı olmasına sevindim.
      Sevgiler…

      Sil
  9. Emelcim ne güzel bir etkinlik olmuş.Nefis bir kahve var..Dostluk var..Sohbet var..Şahane bir etkinlik olmuş...Kahve hakkında bilmediklerimizi de öğrendik paylaşımın sayesinde..teşekkür ederiz Tatlım:)Sevgiyle ve sağlıkla kal:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım evet güzel bilgiler edindiğim bir etkinlikti.
      Çok teşekkür ederim tatlım .
      Sende sağlıklı ve hep mutlu ol ,mutlu kal tatlım öpüyorum seni kocaman…

      Sil
  10. Sandviçleri de müthiş lezzetliydi..Kalemine sağlık canım..Mis gibi kokusu geldi şimdi burnuma yazını okurken..Kalkıp bir kahve mi içsem acaba:))Öpüyorum canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tatlım ben her ne kadar sandviçe yetişemesemde soğuk sabdviç de basarılıydı.
      Teşekkür ederim canım benim.
      Sorma ya kahve kokusu nasıl bir şeydir öyle bir bitter çikolata bir de kahve kokusu beni mutlu etmeye yetiyor…
      Bende öpüyorum seni kocaman…
      Sevgiler tatlım…

      Sil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...