expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

19 Şubat 2015 Perşembe

Cevizli İrmik Helvası…

  Sevmeyenin olduğuna inanmadığım ve geçmişte sadece kaybettiğimz yakınlarımızın ardından kavrulan helva artık her canımızın çektiğinde sıklıkla yaptığımız bir tatlı oldu …

 Çok çeşitli tarifler mevcut ve ufak ayrıntılar dışında irmik ve şeker bütününden oluşan ve yapım esnasında tüm evi misler gibi bir kokunun sardığı lezzetli bir helva tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle…

  Belki daha önceki postlarımda kısaca bahsetmişimdir sizlere . bizim evde helva kavrulurken evdeki hanımlardan kimler mevcutsa herbiri bir iki kez çevirir benim elimle değil Ayşe ,Fatma anamızın eliyle olsun der ve ölmüşlerimizin ruhuna 3 İhlas ve 1 Fatiha okuruz bu bizim vazgeçilmezimizdir her daim…
Bu yüzden olsa gerek ki kavrulan helvanın lezzeti bir başka olduğu gibi kokusunun ulaştığı evlere de dağıtmaktan imtina etmeyiz bu olmazsa olmazımızdır ve hiç değişmeyecek bir adettir bizim ailede…Tarifimize gelince ;






        Malzemeler
  • 2 su bardağı irmik
  • 100 gr tereyağ
  • 2 su bardağı şeker    (Şeker miktarını dilerseniz 1,5 su bardağı kullanabilirsiniz )
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 2,5 su bardağı süt      (1 su bardağı su + 1,5 su bardağı süt olarak da kullanabilirsiniz )
  

 Yapılışı :Tereyağ ve sıvıyağımızı tenceremize alıp orta dereceli ateşte tereyağ eridikten sonra irmiğimizi ilave edelim ve istediğimiz rengi alıp kokusu çıkana kadar kavuralım bu sırada cevizimizi de ekleyip biraz kavurduktan sonra bir başka kabın içersinde karıştırdığımız süt ve şekerimizi ilave edelim ve şerbeti çekene kadar kısık ateşte karıştıralım ve ocağın altını kapatıp 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis edelim…
    Dilerseniz üzerine tarçın ve hindistan cevizi ilave edebilirsiniz …
Bazen tarçını irmiği kavururken içersine ilave ediyorum ve güzel bir tadı oluyor bu tarifimde kullanmayı terch etmedim ama buradan diğer helva tariflerimi de inceleyebilirsiniz…


   Not: Ben evde  kalan bir pakedimin içersindeki irmiği de kullandığım için bazı irmiklerin rengi biraz daha açık kaldı .Mümkün olduğunca iki farklı irmik kullanmamaya dikat ederim…

   Ayrıca çok daha fazla yumuşak bir helva istiyorsanız kullanacağınız su yada süt mitarını 3 su bardağına çıkartabilrisiniz bazı irmikler fazla şerbet çekiyor bunu da göz önüde bulundurmayı ihmal etmeyelim… Genelde benim helva ölçüm bir su bardağı irmik bir su bardağı şeker  1 su bardağı süt  ama kullanılan mazleme kalitesi gereği değişiklik gösterebilr…

Afiyetler olsun…


26 yorum:

  1. bu ne nefis bir helvadır böyle. hem sunum da nefis.maşallah gözünüze , elinize, emeğinize. süpersiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nilgün Hanım …
      Sağolun güzel yorumunuz beni mutlu etti…
      Sevgiler…

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım, enfes görünüyor, gece gece canım nasıl çekti:)) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım benim sağol…
      Kusura bakma tatlım ah keşke yakın olsaydık ,kapıyı tıklatır verirdim hemen …
      Sevgilerimle…

      Sil
  3. harika görünüyor. ne zamandır aklımdaydı yapmak. böyle güzel bir sunum görünce, şart oldu yapmak :)
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nahide Hanım çok teşekkür ederim…
      Bence de yapın ve afiyetle yiyin…
      Sevgilerimle…

      Sil
  4. Nasıl sevilir bizde de irmik helvası bir bilsen..Afiyet şifa olsun yiyenlere..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh ahhh sevilmez mi elbette her evde çok sevilir …
      Sevgiler…

      Sil
  5. Merhaba, bloğunu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım ;) Bana da beklerim :) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ,
      Hoşgeldiniz Tuğba Hanım sevgiler…

      Sil
  6. harika bir görüntü canım.olsada yesem dedim.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım sağol…
      Ben de her gün olsa yerim hiç bıkmadan…
      Sevgilerimi gönderiyorum tatlım…

      Sil
  7. Ellerine sağlık, sevilmez mi helva....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Saadet Hanım…
      Evet ya hem de nasıl severim gerçi ben güzel olan her lezzeti ayrı severim tipim ve yapım gereği :)
      Sevgilerimle…

      Sil
  8. Emel ablacım gecenin bir buçuğu ve helva hemde çikolata süslü bittim ben buna eline saglıkk sevgilerimi sunarım sana ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sevgili Vildan…
      Bende sevgilerini büyük keyifle kabul ediyorum, sana kocaman öpücüklerimi ve sevgilerimi gönderiyorum canım…

      Sil
  9. Helva harika görünüyor.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim …
      Sevgilerimle…

      Sil
  10. Merhaba emel hanım bloğunuzu yeni keşfettim ve çok beğendim hemen tatakibe aldım
    Şablonunuza bayıldım bende bu tarz bir şablon istiyorum acaba kendinizmi yükediniz yoksa tasarımmı yardımcı olursanız çok sevinirim
    Şimdiden teşekkür ederim sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Bal Tatlısı… :)
      Çok teşekkür ederim evet blogda mevcut olan şablon kendimce bir şeyler yaptım vallahi aslında pek beğenilecek yanı yok ama …
      Bir ara o kadar kurcaladım ki yazı karakterlerim sürekli değişiyor ve halen bir başlık ekleyemedim…
      Sormak istediğin şeyler olursa elimden geldiğince bildiklerimşi seve seve paylaşırım canım…
      Sevgilerimle…

      Sil
  11. Helvaya mı bakayım sunuma mı? bilemedim.. enfes.. elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice Hanım teşekkür ederim elimden geldiğince bir şeyler yapıyorum…
      Ama güzel işler çıkarabilmek için 40 fırın ekmek yemek lazım nacizane idare ediyoruz işte kendimce…
      Sevgiler güzel yorumunuz için tekrar teşekkürler…

      Sil
  12. Tatlı kriizine hemencik bende kavururum...Bazende içine kuru yemiş vs kıyarım..Ellerine sağlık canım çekti bak :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı krizlerinin en kolay ve leziz tarifidir helva…
      Kuruyemişlerle de nefis olur ellerinize sağlık sizinde …
      Çok teşekkür ederim sevgiler…

      Sil
  13. Benim irmikle çok aram yok ama kızım bayılır. Tarifinizi ona göndericem, mutlaka yapacaktır. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep Hanım eskiden bende sadece un helvası yer ve çok severdim ama artık irmik helvasına da bayılıyorum…
      Teşekkür ederim ,sevgiler…

      Sil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...