Yapımı biraz zahmetli ama yemesi o kadar basit olan bir tarifim var sırada hanımlar...Hepinize mutlu ve keyif dolu günler diliyorum...Sevgilerimle…
Malzemeler
- Yarım kilo salamura asma yaprağı
- 4 yada 5 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı )
- 3 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı nane
- 1tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet kesme şeker
- 1 çay bardağı sıcak su
- 1/2 limon
- 2 su bardağı sıcak su
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- Arzuya göre 1/2 limon
Yapılışı: Soğanlarımız yemeklik doğrayalım ve 1 çay zeytinyağı ve 3 yemek kaşığı dolmalık fıstıkla birlikte pembeleşinceye kadar kavuralım... 2 su bardağı pirincimizi yıkayıp süzdükten sonra tenceremize ilave edelim birkaç dakika kavuralım ...
Ardından 1 yemek kaşığı kuru nane,1 tatlı kaşığı karabiber,1 tatlı kaşığı tarçın, 2 adet kesme şeker,3 yemek kaşığı kuş üzümü ,yarım limon suyu arzu ederseniz kıyılmış maydanoz ve 1 çay bardağı sıcak su ilave edelim güzelce karıştıralım ve kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar demlenmeye bırakalım... Pirinçlerimiz suyunu çekince ocağımızın altını kapatalım...İç harcımız bir tabağa alıp soğumasını bekleyelim...
Bu arada Salamura asma yapraklarımızı ılık suyla 4 yada 5 defa suyunu değiştirerek güzelce yıkayıp bol tuzundan arındıralım kafi gelmezse biraz suda bekletelim... Ardından iki avucumuzda sıkarak sudan çıkarıp saplarını kopartalım ve sarmaya hazır hale getirelim...
İç harcımız soğuduktan sonra yapraklarımız sarma işlemine başlıyabiliriz bazı hanımlarımız avuçlarının ortasına yaprağı koyarak iç harcını koyup sarmayı yaparlar ve soğanlarıda elinde doğrayan hamarat hanımlarımız mevcuttur buna benim ablam ve annemde dahildir...Ama ben doğrama işlemlerinde mutlaka kesme tahtası kullanırım ve sarma yaparken de mutlaka tepsi yada masanın üzerine yaprağı güzelce sererek parlak yüzüyini alta verip mat tarafını kendime bakacak şekilde yerleştirir ve içersine 1 dolu tatlı kaşığı iç harcından koyarak sigara böreği yapar gibi yanlarını kapatır ve sonra sararım ...
Pişirme aşamasına gelince tenceremizin dibine saramıyacağımız halde olan yapraklardan ve saplarından serelim ve üzerine sarmalarımızı güzelce dizip yerleştirelim bu işlem yaprak sarmamızın dibinin tutmamasını sağlayacaktır...İsterseniz üzerine de yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirelim ve ekşi olmasını isterseniz yarım limon suyunu ilave edip üstüne dolma taşı yada bir tabak kapatıp 2 subardağı sıcak su ekleyip tenceremizi orta ateşteki ocağa alabilirsiniz... Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika kadar pişirelim ve piştikten sonra sarmalarımızı soğutup servis tabağına alıp limon dilimleriyle servis edebilirsiniz....
Sevgili dostlar elimden geldiğince resimlemeye çalıştım yardımcı olması açısından malum tariflerimizin çoğunu yemek yapmaya yeni başlayan yada evleninceye kadar bir yumurta bile kırmamış olan benim gibi sevgili blogcanlarımız için açıklayıcı anlatmaya gayret sarfediyorum çünlü böyle zamanlarda sevgili ablam ve annem telefonla desteklerini esirgemediler benden ve sonra sonra blog dünyasını keşfettim bende bilgi dağarcığımı internet ve annemin aldığı onlarca yemek kitap ve ansiklopedileri sayesinde genişletmeye çalıştım nacizane ...
Malum ev hanımlarımız çok hamarat ve ben bunları öğrenmeye başlarken çoğu kitap bile çıkarmaya yetecek kadar bilgiye sahipler...
Afiyet Olsun Efendim...
Emelimmmm dediğin gibi yapılışı el oyalıaıcı yemesi kolaycacık harika bir lezzettir yaprak sarma ellerine sağlık tatlım afiyet bal olsunn.Sen nasıl oldun tatlımmmm iyileştin mi biraz canımın içi?bugün de benim bademciklerim acıyor,canımmm çok öpüyorummmm.
YanıtlaSilEvet tatlım aynen öyle çok teşekkür ederim…
SilBiraz daha iyiyim sadece senin gibi yutkunmada sorunum var ah ah ben böyle günlerdir hiç yazmazdım anneciğimde hasta analı kızlı yatıyoruz ALLAH 'tan ablam gelip gidiyor yemek ,çorba bitki çayları ve meyve salatalarıyla takviye ediyor bizi yoksa fenayız fena …Bende çok öptüm canım sağol...
YanıtlaSil2 gündür aklımda :) ellerine sağlık canım afiyetle
sevgiler
Canım senin gibi bir hamarat hanım yarım saatte yapar sarmaları…
SilÇok teşekkürler sevgiler Baharcım…
Evet aynen dediğiniz gibi emel hanım,çok zahmetli ve bi o kadar lezzetli bi yemek,çokta güzel bir anlatım..Ellerinize emeğinize sağlık sevgilerimle :))
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Oya Hanım…
SilEvet çok haklısınız de kocaman sevgiler Oya Hanımcım…
Sarmaları görünce koştum geldim ellerine sağlık canım nefisler bol limon pul biber oyyy diyeyim afiyet şeker olsun sevgileirmle...
YanıtlaSilHoşgeldin sefalar getirdin Banucum…
SilÇok teşekkür ederim canım sağol benden de kocaman sevgiler canım...
Bayılırımmmm.. Hele de bu saatte ve acıkmışken ağzım sulandı resmen :))
YanıtlaSilEllerine sağlık, ne güzel kalem gibi dizmişsin..
Sevgiler..
Bende sanırım sevmeyen kimsa yok bu nefisss lezzeti…
SilÇok teşekkür ederim sağol canım…
Sevgilerimle...
Of da of kalem gibi ne güzeller gel beni ye diyorlar aklım kaldı bu saatte olmaz ki çok canım çekti ne yapalım şimdi neyse bunu da gelip yiyeceğiz kurtuluşu yok ellerine sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim güzel yorumun için…
SilBuyur gel ben ne zaman istersen yaparım…
Sevgilerimle...