Malzemeler
- 15 yaprak hazır baklava yufkası
- 250 gr tereyağ
İç Malzemesi İçin
- 1 su bardağı fındık
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı şeker
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 adet vanilya
Şerbeti İçin
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1/2 limon
Üzeri İçin
- Antep fıstığı
Yapılışı : Öncelikle şerbet malzemelerimiz tenceremize koyup kaynamaya bırakalım ...Şerbeti kıvamına gelince 1/2 limonu sıkıp bir iki taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp şerbetimizi soğumaya bırakalım...
Ayrı bir tencerede Şöbiyetimiz için gerekli iç malzememizi yapmaya başlıyalım ve süt, irmik , şeker ,yağ ve vanilyamızı orta dereceli ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına getirelim yani göz göz oluncaya kadar çırpıcı yardımıyla karıştırarak ocağımızın altını kapatalım...
Fındık yada dilerseniz ceviz kullanabilirsiniz onlarıda rondodan geçirelim ama dişe gelicek büyüklükte yapalım...Ön hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra en basit aşamaya geliyoruz ...
Tereyağımızı eritelim ve Baklavalık yufkalarımızdan 3 adet yufkayı tezgahımıza serip üzerine fırça yardımıyla tereyağ sürelim tekrar 3 adet yufkayı serelim ve yağlıyalım ... Baklavalık yufkalarımızı bitirene kadar yani 3'er adet yufkayı 5 defa üstüste gelecek şekilde serip yağlıyalım toplam 15 adet yufkamızı kullanmış oluyoruz böylelikle..
En üst katınada yağımızı sürelim ve büyüklüğünü arzunuza göre ayarlıyarak kareler halinde keselim ve daha önce hazırlayıp soğumaya bıraktığımız muhallebimizden kaşık yardımıyla kesip hazırladığımız kare yufkalarımızın ortasına koyalım üzerine de fındık ilave edelim bir köşesinden diğer köşeye doğru birleştirip üçgen haline getirelim yağladığımız fırın tepsimize şöbiyetlerin ucu diğerinin altında kalacak şekilde yerleştirelim..
Tüm yufkalarımızı bu şekilde yapıp tepsimize yerleştirdikten sonra eriitiğimiz tereyağımızdan şöbiyetlerimizin üzerlerine güzelce sürelim ve 180 C de önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim ve fırından çıkartıp ilk sıcağı çıktıktan sonra soğuk şerbetimiz şöbiyetlerimizin üzerine dökelim ve dinlenmeye bırakalım...
Üzerini antep fıstığıyla süsleyerek dondurma ve kaymakla ikram edelim...
Afiyetler Olsun Efendim....
Offf harika görünüyor yine emelcim
YanıtlaSilben senin şu milföylü baklavandan denedim, tadı güzel oldu ama 1-2 gün sonra şekerlendi neden acaba, verdiğin ölçüde kullandım ama
dolaba koymadım ondan olabilir mi?
Teşekkürler tatlım sağol...
SilAaaa sevindim denemene ama acaba şerbetini yeterince kaynatmadınmı acaba ...
Birde sıcaktan da olabilir dolapta üzerini folyoyla sararakta bekletebilirsin ama genelde şerbetli tatlıları dolaba koymamak lazım tabi....
Hiç yiyemeden mi şekerlendi üzüldüm bak şimdi...
Sevgilerimle canım bence bir dahakine şerbetini fazla kaynat limonuda eklemeyi unutma tatlım...
Benim tatlımda bir sorun olmadı hiç ama bilemedim işte nedendir... :(
Merhaba Emelcim,
YanıtlaSilEllerine sağlık canım acayip lezzetli görünüyor....:))
Sevgilerimle,
Merhabalar Seldacım,
SilÇooook teşekkür ederim canımsın....
Benden de kocamannn sevgiler...
off aklım kaldı inanki:) ellerine sağlık afiyetle canım
YanıtlaSilsevgiler
Teşekkür ederim Baharcım...
SilSenden böyle güzel bir yorum alabiliyorsam ne mutlu bana...
Sevgilerimle yine beklerim canım...
bu nasıl bır şolen elıne sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler Selmacım....
SilHiç kullanmadım bu yufkayı .ama sobıyet çok güzel gorunuyor .ellerine sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ...
SilSevgiler...
merhaba
YanıtlaSilşöbyete bayılırım,ellerinize saglık cok güzel olmus.sizi izliyorum bende beklerim
Merhabalar,
YanıtlaSilBen de çok severim...
Teşekkürler Ayşe Hanım
Sevgiler...
ellerinize saglik harika görünüyor ...ve su an bunu yapmaktayim ..tarif icin cok tskler ...<3
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Duygu Hanım…
SilKolay gelsin eminim çok beğenirsiniz…
Rica ederim güzel yorumunuz için çok sağolun …
Sevgiler...
Toplam kac kat oluyor Sobiyetler, anlamadim tam dogrusu, birde bi baklava yufkasindan kactane sobiyet cikiypr azsa ona gore malzemeyi cogaltalim
YanıtlaSilSevgili adsız ben 1 tepsi için 15 adet yufka kullandım 2 tepsi için 30 kat yufka kulladım32 adet şobiyet elde ettim...Ama siz içersinde 56 adet olan baklava yufkasından alıp iç malzemesini sabit tutarak bu ölçülerde 3 tepsi yapabilirsiniz yada kat sayısıni 14 e ayarlayarak yani 3 er katta bir yagladıktan sonra iç malzemesini koyacağınız katta 2 ader yufka kullanabilirsiniz ve 4 tepsi yapabilirsiniz eşit karelere boldugunüz zaman her 14 kattan 4x4 = 16 eşit kare şobiyet çıkıyor totalde ... Sevgiler.
SilMerhaba, şöbiyeti önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilir miyiz? Ertesi gün pişirip şerbetini dökmek mümkün müdür? Çok teşekkürler.
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilÖncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
Ön hazırlık olarak şerbet ve Iç malzemesini hazırlayabilirsiniz ama hazır baklava yufkasında tereyağınin pişirilmeden bekleyince yufka da nasıl bir değişim yapacağını bilemiyorum, bekleme esnasında tereyağı emerek hamurlaşmasını sağlayabilir ,isterseniz iç malzemesini ve şerbetini akşamdan hazırlayın ertesi gün pişirip soğuk şerbet ile buluşturun ya da tüm işlemi akşamdan yapıp şbetini de dökün ertesi gün gevrek halinden bir şey kaybetmeyecektir .Çünkü tatlısın sıcak şerbetini soğuk olması gerekiyor.
Ben tüm işlemleri aynı gün yaptığından dolayı size net bir fikir veremediği için Üzgünüm .
Sevgiler ...
Merhabalar,
YanıtlaSilÖncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
Ön hazırlık olarak şerbet ve Iç malzemesini hazırlayabilirsiniz ama hazır baklava yufkasında tereyağınin pişirilmeden bekleyince yufka da nasıl bir değişim yapacağını bilemiyorum, bekleme esnasında tereyağı emerek hamurlaşmasını sağlayabilir ,isterseniz iç malzemesini ve şerbetini akşamdan hazırlayın ertesi gün pişirip soğuk şerbet ile buluşturun ya da tüm işlemi akşamdan yapıp şbetini de dökün ertesi gün gevrek halinden bir şey kaybetmeyecektir .Çünkü tatlısın sıcak şerbetini soğuk olması gerekiyor.
Ben tüm işlemleri aynı gün yaptığından dolayı size net bir fikir veremediği için Üzgünüm .
Sevgiler ...