Malzemeler
- 1 su bardağı ince kısırlık bulgur
- 1/2 su bardağı irmik
- Bir buçuk bardak su
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz, karabiber, kimyon, pul biber
Sos İçin Malzemeler
- 3 adet domates
- 5-6 diş sarımsak
- 1/2 su bardağı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı nar ekşisi
- Kuru nane , pul biber
Üzeri İçin
- Maydanoz
- Arzuya göre yoğurt
Yapılışı: Bulgur ve irmiği ayrı kaplarda sıcak su ile ıslatalım ve soğumasını bekleyelim... Soğuduktan sonra içine, yumurta, salça ve baharatları ilave edip yoğurmaya başlayalım... En az 20 dakika yoğuralım... Un gerekirse ilave edelim harcımızdan ufak parçalar koparalım ve yuvarlayıp, serçe parmağımızla ortasına bastırıp delik açalım ya da fotoğraflarda gördüğünüz şekilde harcımızdan ufak parçalar kopartalım ince bir rulo yapalım ve bıçak yardımıyla eşit aralıklarla istediğimiz büyüklükte keselim yuvarlayıp serçe parmağımızla ortasına bastıralım...
Bu yöntemi Mutfağımdaki Tatlar ' da görmüştüm çok pratik ve daha zevkli bir yöntem...Kendisine bu yöntemi bizlerle paylaştığı için teşekkür ederim...
Şekil verme esnasında elimizi arada bir suyla ıslatalım ki yapışmasını önlemiş oluruz...Tenceremize su, tuz ve köftelerin dağılmaması için de bir kaç damla limon suyu ekleyip kaynamaya bırakalım....
Kaynayan suyun içine Fellah köftelerimizi atalım ve köfteler suyun yüzüne çıkana kadar, haşlayalım.... Haşlanan köfteleri suyun içinden kevgirle alalım ve servis tabağına aktaralım...
Sosumuzu hazırlamaya başlıyalım tavamızın içersine sıvıyağ ve ince kıyılmış sarımsağımızı alıp biraz kavuralım ardından kabuklarını soyup rendelediğimiz 3 adet domates ve 1 tatlı kaşığı domates ,1 tatlı kaşığı biber salçamızı ekleyip baharatlarla tatlandırıp tuzumuzu da ilave edelim...
Servis tabağına aldığımız fellah köftelerimizin üzerine sosumuzu ilave edip üzerine doğranmış maydanoz ilave edelim...İsteğinize ve damak zevkinize bağlı olarak üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurt da dökebilirsiniz... Fellah Köftelerimiz servise hazırdır..
Çok sistematik çalışılmış.. :)) Çok severim, çok sevdiğim için adını fellak sanıyordum, rezalet :)) Öğrenmiş oldum :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık :))
Sevgiler :))
Teşekkür ederim Özlemcim...
SilOlurmu hiç canım çooook teşekkürler...
Sevgilerimle sarıldım en kocamanından...
fellah köftesine bayılırım.Ama hazırlama işlemi hep zor gelmiştir.sizin yöntem çok pratikmiş.bugün denemeyi düşünüyorum.Ayrıca yoğurtlusu da harika oluyor.elinize emeğinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim gerçekten zevkli ve pratik bir yöntem...
SilYoğurtlusu da oluyor ben de arada yapıyorum her iki şekliyle de güzel...
Sevgilerimle...
Çok severim ellerine sağlık canım,nefis görünüyor:))
YanıtlaSilSevgilerimle...
Teşekkür ederim Cizelcim...
SilSevgilerimle...
Ben bu fellah köftelerini çok çok ama pek çok severim,yemelerine doyum olmaz canımmm Emel'immm ellerine sağlık olsun.
YanıtlaSilBende çok severim yapmak oyalıyor ama yerken bir çırpıda bitiyor tıpkı yaprak sarma gibi…
SilÇok teşekkürler Vişnapımmm..
Sevgiler...
Gecenlerde bir yemek blogu daha yayinladi bu tarifi ve ben merak etmistim hangi yoremize ait diye, siz cevaplarmisiniz lutfen. Bulgurlu her yemege bayilirim, bunu en kisa zamanda denemek istiyorum. Bir sorum daha olacak niye icini cukurlastiriyorsunuz, ozel bir sebebi varmi? Sevgilerimle.
YanıtlaSilMerhabalar ,
SilBenim blidiğim kadarıyla Adana yöresine ait …
Bizim çok eski bir komşumuz vardı ve ilk onda tadıp bayılmıştım bu lezzete…
Neden içersinin çukurlaştırıldığına gelince nedenini bilemiycem ama bence lezzetli sosunun bulgurla daha iyi bütünleşmesi olabilir yuvarlak olduğunda sosu tam olarak havuzunda biriktirmeden sadece kaşığa gelen sosuyla yemektense bu şekilde olduğunda sosa daha rahat ulaşılabileceğini düşünmüşler olsa gerek ama bence çok iyi düşünülmüş…
Sevgilerimle umarım istediğiniz cevabı verebilmişimdir...
Ellerine sağlık bende çok severim çokta güzel bir anlatım olmuş canım sevgilerimi bırakıyorum.
YanıtlaSil