expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

7 Haziran 2022 Salı

Yudum Egemden ve Tohum Derneği, yabani zeytin ağaçlarını ekonomiye kazandırıyor...


Zeytin ağacı akıl ve zaferin, zeytin dalı barışın, zeytinyağı da saflık ve sadeliğin sembolü olarak günümüzden 8000 yıl öncesine dayanan tarihiyle  zeytin birçok efsanenin de kaynağı olan, Emeğin ve özverinin mahsulü, dalında bereketiyle büyüyen zeytinlerin özenle ve sevgiyle toplayıp işlenerek  sofralarımıza  kadar gelerek damaklarımızda leziz tadıyla buluşan  zeytinin uzun macerası...



 Yarım asırlık zeytinyağı bilgi ve tecrübesi ile Yudum Egemden, Tohum Derneği, Orman Genel Müdürlüğü, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü iş birliği ile Delice Zeytinlerinin Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi projesi kapsamında Manisa Davutlar Köyü'nde  gerçekleşen organizasyona davetliydim...

Sabah erken saatte Projenin gerçekleşeceği Manisa Davutlar Köyü'ne doğru yola çıktık ve lezzet molası verdik.Değerli Basın mensuplarıyla bir arada bizler için hazırlanmış masamızda yerimizi aldık ...



 Egemden Zeytinyağları ile lezzetlendirilmiş yemekleri afiyetle yedik ve yolumuza devam ettik...

 Uzun yolculuklar sırasında  lezzet durağı arayanların bilindik adresidir ama ben yine de belirtmeden geçmek istemedim özellikle bizim bidiğimiz adıyla Düğün çorbası Susurluk Yasa Tesisleri 'nin menüsünde ise Etli çorba ve Kiremitte köftesini denemenizi tavsiye ederim  ...




 Manisa Davutlar köyüne ulaştığımızda Projenin tanıtımı, Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya ve Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh’in ev sahipliğinde  çiftçilerin de katılımıyla yapıldı.

 Yudum Egemden ve Tohum Derneği, yabani zeytin ağaçlarını ekonomiye kazandırıyor... 

Yarım asırlık zeytinyağı bilgi ve tecrübesi ile Yudum Egemden, Tohum Derneği iş birliğinde Delice Zeytinlerinin Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’ni başlattı. İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteği, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik konularda katkısıyla yürütülen projenin tanıtımı Manisa Davutlar Köyü’nde yapıldı. Aşılanacak toplam 4500 adet delice zeytin tarımsal kalkınma kooperatifleri aracılığı ile çitçilerin kullanımına verilecek.



Yudum Egemden ve Tohum Derneği, delice olarak adlandırılan yabani zeytin ağaçlarını, ekonomiye ve çiftçilerin kullanımına kazandırmak için Delice Zeytinlerinin Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’ni başlattı.



Bu yıl ilk olarak Manisa’da başlatılan Delice Zeytinlerinin Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi, İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteği ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik konulardaki katkısı ile yürütülüyor. Proje kapsamında ilk olarak bu yıl Manisa’da 1500 delice ağacı aşılanmaya başlandı. 2023’te Aydın ve 2024’te Balıkesir illerinde 1500’er olmak üzere toplam 4500 adet delice ağacı aşılanacak.


Yaklaşık 8.000 yıldan beri bilinen zeytinin kültüre alınması M.Ö. 4.000’de Samiler döneminde gerçekleşti. Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor. 



Türkiye’deki halihazırda mevcut delice türü ağaçların aşılanarak ekonomiye kazandırılması, çiftçimize ve ülkemize en az 20 milyon dolar katkı sağlayacağı tahmin edilmektedir.

Yudum Egemden ve Tohum Derneği’nin başlattığı projenin Manisa ayağında Davutlar, Kaleköy, Sarma ve Sarıalan köylerinde aşılama çalışmaları yapıldı. Aşılanan ağaçlar, projeden faydalanacak köylerde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilerin kullanımına verilecek. Böylece ekonomiye kazandırılacak olan zeytin ağaçları sayesinde çiftçilerin desteklenmesi sağlanacak. 

Projede sürdürülebilirlik esas alındı: Çiftçi Ağı kurulacak, eğitimler verilecek

Köylerde kurulacak “Çiftçi Ağı” sayesinde, çiftçiler tüm faaliyetler hakkında bilgilendirilecek, eğitim faaliyetleri ve dönemlik tarımsal bilgiler bu ağ üzerinden duyurulacak.

Çiftçi ağı ve kooperatifler aracılığıyla yöre çiftçilerine teslim edilen delice ağaçlarının yetiştiriciliği, hastalıkları ve hasadı konularında eğitimler verilecek. Eğitimler, uzmanlar tarafından köylerde yüz yüze gerçekleştirilecek. 



  Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, projede sürdürülebilirliği esas aldıklarını belirterek şunları söyledi: 

“Her zaman doğayı, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler ortaya koymaya çalışıyoruz. Savola Gıda Türkiye ile geçen yıl başlattığımız Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi sektörde bir ilk olmuştu. Bu yıl da Savola Gıda Türkiye’nin desteği ile delice zeytinlerin ekonomiye kazandırılması için yeni bir iş birliğine imza attık. Toplam 4500 zeytin ağacını ekonomiye kazandırarak Manisa, Aydın ve Balıkesir’deki yaklaşık 150 çiftçimize destek sağlayacağız. Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, orman bölge müdürlükleri ve araştırma enstitüsü aracılığıyla bu projenin sürdürülebilirliğini sağlayacağız. Ayrıca proje kapsamında çiftçilerimize eğitimler de vereceğiz. Ülke ekonomimize ve çiftçilerimize katkı sağlayacak projelerimizde sektör lideri Savola Gıda Türkiye’nin yanımızda olması bizler için çok değerli.” 



“Savola Gıda Türkiye olarak amacımız yerli üretimi artırmak ve çiftçilerimizi desteklemek.”

 

Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh de Tohum Derneği iş birliği ve İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlükleri destekleri ile yeni bir projeye imza atmanın heyecanı içinde olduklarını belirtti: “Zeytinyağı üretiminde yarım asıra yakın bilgi ve tecrübeye sahibiz. 2013’ten bu yana Türkiye’nin lider ambalajlı zeytinyağı ihracatçısı olmanın gururunu yaşıyoruz.

 

Delice Zeytinlerinin Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’nde Yudum Egemden markamız ve Tohum Derneği ile zeytin, zeytinyağı üretimine katkıda bulunmak için önemli bir adım attık. Manisa’da başlattığımız projeyi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütmekteyiz.

 

Bu proje ile eğitim programları da dahil olmak üzere çiftçilerimizi her anlamda desteklemeyi hedefliyoruz. Bu seneden itibaren aşılanan delice ağaçlarından elde edilen zeytinleri çiftçilerimizden alıp sıkacağız ve Yudum Egemden markamızla şişeleyerek tüketicilerimizle buluşturacağız. Bu sayede kıymetli çiftçilerimiz de emeklerinin karşılığını almış ve zincirin tüm halkaları tamamlanmış olacak. 







  Tohum Derneği Hakkında:

Tohum Eğitim Kültür ve Doğa Derneği, doğal kaynak yönetiminde karasal ekosistemin korunması, gelişmesi ve sürdürülebilir kullanımında proje ve programlar geliştirerek ve uygulayarak ulusal ekonomi ve istihdama katkı sağlamayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur.


Sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi için; bilim, teknoloji ve deneyimlerin  ışığında ve ilgili tüm taraflarla iş birliği içinde insani, toplumsal ve kültürel değerlere saygı göstererek, çevresel konulara ve sorunlara odaklı programlar ve özellikle de proje ve eğitimler hazırlayarak katkı sunmayı amaçlamaktadır.




Savola Gıda Türkiye Hakkında:

Türkiye sıvı yağ sektörünün lideri Yudum Gıda, üretimine ilk olarak 1975 yılında İstanbul Haliç fabrikasında başladı. 1984 yılında fabrikanın Ayvalık’a taşınmasıyla birlikte yeni yatırımlarla zeytinyağının yanı sıra yemeklik ayçicek ve mısır yağında da üretim hacmini artırdı. 2017 yılında şirket unvanı Savola Gıda Türkiye olarak değişti. Şirket, 2017 yılında Egemden markasının lansmanını gerçekleştirerek zeytinyağı pazarında uzman ve güçlü duruşunu pekiştirdi. Sıvı yağ pazarında yıllardır Yudum, Egemden ve Sırma markaları ile Türkiye’nin en çok tercih edilen sıvı yağlarını üreten Savola Gıda’nın 24.000 m2 açık alan üzerine kurulu Ayvalık’taki fabrikasının yıllık üretim kapasitesi, mısır yağı ve ayçicek yağı için 150.000 ton, zeytinyağı için 20.000 tondur. Savola Gıda, Türkiye’de yatırımlarına hız kesmeden devam etmektedir; yüksek teknolojisiyle Nisan 2018’de yeni margarin üretim tesisini faaliyete alarak Sava ve Vala markalarıyla endüstriyel ve pastacılık yağları pazarına giriş yaptı. Şirket, yerli üretimi artırmak ve çiftçilerimize destek olmak hedefiyle 2021 yılında Tohum Derneği işbirliği ile Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’ni başlattı...

Proje tanıtımı ardından güzel bir konser ile kulaklarımızım pası silinirken bir yandan da tüm köy halkı ve değerli çiftçiler ile bir arada hazırlanan keşkek ve lokmalarımızı yiyerek o  mis gibi Manisa  havasını ciğerlerimiz doldurup gerçekleşen organizasyon sonrasında İzmir 'e doğru yol aldık...


SwissOtel Büyük Efes' de basın mensupları ve davetliler için  hazırlanmış lezzet yüklü masada keyifli bir akşam yemeği ardından ince nüasnlarla bezeli odalarımızda ikramları ve güzel jestleriyle karşılandık çok güzel ağırlandık.


 





Bu fotoğrafta elimde gördüğünüz Yudum Egemden Zeytinyağı Şişesinin üzerindeki figürler masada ilgimi çekti ve hikayesini sizlere de aktarmak istedim.


Ne kadar anlamlı ve gurulandırıcı bir proje daha hayata geçirilmiş... 

30 yıl önce Ayvalık'ta Doğan ve Türkiye'nin en sevilen sıvı yağ markası olan Yudum var olduğu toprakları ile bağlarını özel bir sorumluluk projesi ile güçlendirmekte. Yudum ailesinim yenisi olan ve saf lezzetini dünyanın en değerli zeytinyağı kaynaklarından biri olan Ayvalık'tan alan Egemden zeytinyağları Ege'nin bereketi kadının emeği projesi ile çok önemli bir Misyonu hayata geçirmiş ve Ayvalık Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde başlayan projede ev ekonomisine katkı sağlamak ve üretmek isteyen Ayvalıklı kadınlara destek sağlayarak Ayvalıklı kadınların hayalleriyle hayat bulan ve birer sanat eserin niteliğindeki egemden şişeleri, Bir Yudum Mutluluk hikayesine dönüşüyor benzer hayallere sahip yeni arkadaşlıklara da vesile olan Yudum Egemin bereketi kadının emeği ev bütçesine katkı sağlamasıyla da onlara yepyeni bir yaşam kapısı aralıyor. 

Bu projede de bir yandan Ege'nin incilerinden olan Ayvalık kültürüne ve değerlerine sahip çıkarak bu bölgenin güzelliklerini sergiliyorlar bu şişelerin üzerinde yer alan Ayvalıklı bir kadının hikayesine ortak olarak onun mutluluğuna ve evine katkı sağlayarak yeni umutların filizlenmesine destek veriyor şişeleri süsleyen her bir figür ilhamını Ayvalık'tan alarak bölge ile özdeşleşmiş simgeleri resmediyor. 

Zeytin Ağaçları, Ayvalık kedileri, Tarihi kapılar, Deniz, Martı, Kayık bunlardan sadece bir kısmı...

Sabah Otelimizin açık büfe kahvaltısı ve keyifli muhabbet ardından yola koyulduk ve yol üzerinde Yasa Tesisilerinde lezzet yüklü öğle yemeği ardından bizler için herşeyin düşünüldüğü araçlarımızda güzel insanlarla bir arada keyifli bir yolculuk ardından bu güzel organizasyon sonlandı...


 Güzel insanlarla birlikte yol aldığımız, böylesi güzel bir organizasyonda yer almak mutluluk vericiydi...

 Sevgili Nihal ATA ve Emel ATA bizler için her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmüşlerdi teşekkürler emekleriniz ve nazik davetiniz için ...

 İlgilerini üzerimizden eksik etmediler...


Manisa Davutlar Köyü'nde proje tanıtımı ardından alandan ayrılırken bu tatlı minnoş ile karşılaştık bu karede burada yer alsın istedim... 

Yudum Ailesi, Tohum Derneği ve Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum...

Sevgi ve muhabbetle... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...