expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

27 Haziran 2018 Çarşamba

Pırasalı Arnavut Böreği

Merhabalar herkese benim değerli blog canlarım...
Keyfinizin yerinde olduğunu umut ederek hayatın size bütün güzellikleri sunmasını temenni ediyorum.
 Bildiğiniz üzere ben böreklere ayrı bir zaafı olan kişilerdenim ve Arnavut Böreğinin önemi büyük yer teşkil eder hayatımda. Rahmetli kayınvalidem mükemmel ötesi yapardı bu kesin ve net bilgi hem benim hemde semtindeki Arnavut komşularının verdiği ortak bir karardır bu, yani öyle  ezbere bir ün değil hani.
 Beni bu lezzetle tanıştıran kayınvalidem onu ziyarete gittiğimizde  mutlaka koca bir tepsi yapardı  her ne hikmetse benim pırasa sevmeyen biricik aşkım bu börekle aşk yaşar adeta bu yüzden de pırasa yemesi için sıklıkla yaparım güzel böreği. 
 Benim size vereceğim tarif tamamen benim deneyek geliştirdiğim tarif . Yani kayınvalidemin tarifi demek isterdim size amma ve lakin kendisi ben yapıyorum siz afiyetle yiyorsunuz derdi tarifi paylaşmazdı ben yaparım size yine derdi birde tepsisi çok ama çok büyüktü ve göz kararı yaptığı için birlikte yapmak da kısmet olmadı yoğun çalıştığım dönemlerde.
 Bazen lor peyniri yada kaymak karıştırdığını biliyorum iç harcına e pek tabi elinin lezzetide şahaneydi öylesi de harika oluyor denemeniz mümkün. Ama ben iç harcını böyle salçalı ve limonlu olunca daha bir seviyorum tercih  yine sizin  , salça kullanmayadabilirsiniz yadsa kıyma ilave edebilirsiniz...
Nihayetinde damak zevki herkesin ki farklılık gösterebilir. Ama emin  olun ki ben iyi  gelişmiş bir damağa sahibim bu konuda iddialıyım genlerimizde var öyle  herşeyi kolay kolay sevmem ve herkesin yaptığını da afiyetle yemem hatta bir zamanlar ailem dışında hiç kimsede bir şey yemezdim yani buda kısa bir anekdot olarak burada  dursun.
 İlerleyen zamanlarda köz patlıcan ve ıspanak ile hazırladığım Arnavut Böreği tariflerimi de paylaşacağım sizlerle...
Neyse efendim gelelim bu enfessss lezzetin tarifine...




Pırasalı Arnavut Böreği 
         Malzemeler

       Hamuru için

  • 5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
       İç Harcı için
  • 3 yada 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 500 gr. pırasa
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Birkaç damla limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
      Ara Katları İçin 
  • 100 gr. eritilmiş tereyağı
  • ½ su bardağı sıvı yağ dilerseniz tereyağı kullanmadan tamamen sıvıyağ kullanabilirsiniz.






 Yapılışı :  Öncelikle iç harcımızı hazırlamak üzere pırasları ince ince doğrayalım...
Bir tavaya zeytinyağı koyup ısıtalım ve hemen ardından salçamızı ve   pırasaları ilave edip güzelce kavuralım. Tuz,şeker, limonsuyu, karabiber ve toz kırmızı biber ilave edip karıştıralım ve pırasalar suyunu tamamen çekene kadar iyice kavuralım. Soğuması için kenara alalım...

Hamuru için  öncelikle unumuzu eleyelim ve olan tüm malzemeleri derin bir kapta birleştirelim ve pürüzsüz bir hamur olana kadar iyice yoğurun.

Bir sos tenceresinde tereyağını eritelim  ve derin bir kapta sıvı yağ ile karıştıralım.

Tezgahınıza biraz un serpin, hamuru öncelikle iki bezeye ayıralım.
Bir bezeden 10 eşit ölçülerde beze elde edelim ve dinlendirelim . Yani tam olarak 20  adet beze hazırlayacağız.Üzerlerini temşz bir mutfak beziyle örtelim ki bezelerimizin üzeri kuruyup kabuklaşmasın .




 Öncelikle açabildiğiniz kadar büyük olacak şekilde merdaneyle açın ve ardından üzerini yağlayıp kat kat olacak şekilde  diğer bezelerede aynı işlemi uygulayarak her bir kata yağ sürelim ...



 10 katı tamamlayınca elimiz yardımıyla çekerek açıp büyüterek yada dilerseniz merdane yardımıyla kullanacağımız tepsiden biraz büyük olacak şekilde açarak yağlamış olduğumuz tepsimize açtığımız hamurumuzu yerleştirelim.


 Soğumuş olan Pırasalı harcı hamurun üzerine güzelce yayalım.

Diğer hamur parçasını da aynı şekilde 10 kat olacak şekilde hazırlayalım. Ve harcın üzerini kaplayın, böreğin kenarlarını elinizle katlayarak şekil verin.




Hazırladığımız hamurumuzun  ortasına çay bardağı yerleştirin ve kenarlarını merkez alarak bıçak yardımıyla 8 yada 12 eşit parçaya bölün.


 Bardağın çevresini de keserek böreğinizi dilimleyin ve üstüne yağlı karışımı sürüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 45 – 50 dakika pişirin...







Afiyetler olsun size...



Ben bazen 6 su bardağı un ile de hazırlıyorum o zamanda toplam 24 katlı  bir börek yapıyorum  yani 1 su bardağı undan 4 beze çıkıyor siz dilediğiniz kadar kat için dilediğiniz ölçüde hamur elde edebilirsiniz. Bazen tariflerin matematiğe dayalı basit formülleri var...
İç harcını ıspanaklı, peynirli, köz patlıcanı bol soğanla kavurarak yada kıymalı pırasalı olarak da hazırlayabilmeniz mümkün her biri ayrı lezzette oluyor.

2 yorum:

  1. Ben Boşnak göçmeniyim bizim Boşnak böreğimiz meşhurdur ama Arnavut böreği de gerçekten mükemmel. Tarifiniz birebir tutuyor. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Siz Boşnakların mantısı ve Böreği de mükemmel olur. .. Çok da marifetli ve güzel olur kadınlarınız.
      Sevgilerimi gönderiyorum size.
      Yorumunuz beni çok mutlu etti. 💗

      Sil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...