expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

19 Nisan 2017 Çarşamba

Beşamel Soslu Tavuk

 Merhabalar Herkese,

 Bizler için çok önemli bir protein kaynağı olan tavuk etini sıklıkla kullanırız, hem daha pratik hem de herkesin severek tükettiği lezzetlere yakışan ayrıca ekonomik anlamda her keseye uygun oluşu nedeniyle önemli bir besin kaynağı...

 Tabiii ki o eski köy tavuğu lezzetini damaklarımız her daim arar olsa dahi bedensel ve zihinsel gelişim,sağlıklı ve dengeli beslenme için tüketilmesi gereken en önemli hayvansal protein kaynaklarından biri de tavuk etidir...


 Bizlerin beslenmesinde gerekli olan tavuk eti proteinleri tüm amino asitleri yeterli miktarda içeriyor olmasıyla birlikte kolesterol seviyesinin ,tavuk etinden zengin beslenme düzeninde düşük olduğu ve buna bağlı olarak da damar sertliği riskinin azaldığı saptanmıştır.Nedeni ise tavuk etinde bulunan doymamış yağ asitleri oranı ,kırmızı ete göre daha yüksektir...

 Sodyum içeriğinin çok düşük olması ,tavuk etini düşük sodyumlu diyetlere son derece uygyn bir besin kaynağı haline getirir. Çocuk ,yaşlı ve hasta tedavisinde ,tavuk eti tüketilmesi örneği ;tavuk suyuna çorba verilmesi özellikle tavsiye edilir.Hatıralarımda önemli bir yer tutan tavuk eti rahmetli anneciğimin yine rahmetli olan ve bu dünyada sadece üç gün tutunabilen melek kız kardeşimi kaybettiğimiz dönemde biricik anneciğime doktorumuz tarafından 1 hafta boyunca tavuk diyeti uygulanmıştı, sadece tuzsuz olarak haşlanmış tavuk eti ve çorbası...
Hastanede yatışının ardından eve dönünce rahmetli annemin  tavuk etine karşı uzunca bir süre sıcak bakamamasını sağlamıştı .Bizlere pişirirdi ama kendisi ağzına dahi sürmezdi tabi bu bir dönemdi ve malesef kötü anılarımızda yer almıştı...

 B2, B6 ,B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden de zengin bir besin kaynağıdır ,liflerinin kısa olması nedeniyle tavu eti ,sindirim sorunu olan kişilere tavsiye edilen bir besin kaynağıdır.
 Çocuklarımızın yeterli miktarda alınması gereken protein ,sadece dokuların tamiri ve yeniden yapılanması için değil ,vücudun büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir.Proteinler, hücre bölünmesi ve gelişmesi için çok önemlidir ve bu sebeple biyolojik dğeri yüksek olan tavuk ,balık ,süt ve peynir gibi gıdaların yeteri kadar tüketilmesi gerekmekte.

 Tavuk eti gerek beslenme planlarında gerekse mamaların dousunun yumuşaklığı ve demir bakımından besleyici oluşu açısından önerilen bir besindi.Hücrelerin büyümesi ve onarımı için elzem olan aminoasit açısından zengin olmasıyla beraber içersinde bağışıklık sistemimize katkısı bulunan  B3 ,B6 ,Pridoksin ve B5 vitaminleri içermektedir. Aynı zamanda yağsız ,proteince zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır.
 Yaşlılarda artan protein gereksiniminin karşılanmasında tavu eti büyük önem tasır  ve özellikle derisi ayrılarak tüketildiğinde doymuş yağ içeriğinin kırmızı ete göre düşük olması ,kronik hastalıkları olan bireylerde sağlıklı bir seçimdir.
Tavuk eti ,bazı vitaminler ve mineraller (demir , çinko , fosfor , magnezyum , B1 ,B6 ,B12 , niasin açısından iyi bir kaynaktır.
Yaşlılarda  B12 vitamini unutkanlığın önlenmesi ve aneminin önlenmesi yönünden de çok önemlidir.
Demir ve çinko için iyi bir kaynak olması ile bu minerallerin yetersizliğinin önlenmesine de destek olur.Sindirimi kolay ,protein kaynağı tavuk etinin haftada en az 2 -3 kez tüketilmesi yaşlılarda sağlıklı beslenme için gerekli ve önemli bir seçenektir.
 Tavuk eti hayvansal besin olarak iyi kaliteli protein kaynağıdır ve derisiz tavuk etinin 100 gramı yaklaşık 20 gram protein sağlar .( But eti ;19 gr Göğüs eti ; 22 gr )...Tavuk eti proteinlerin yapı taşı olan elzem amino asitlerden  özellikle ,lizin , histidin ,arjinin açısından zengindir. Pişirme sırasında da protein içeriği artar gebe ve emziren kadınların beslenmesinde artan protein gereksiniminin karşılanmasında büyük önem taşır.

 Özellikle diyabetli bireylerin düşük yağlı veya yağsız süt ürünleri ,yağsız et ,derisiz tavuk etini tercih etmesi bu grubun içermiş olduğu toplam yağın ,doymuş yağın ve kalorinin azalmasını sağlayacaktır.
Sağlıklı bir beslenme planında günlük enerjinin %10 ila 20 'sinin proteinlerden sağlanması gerekmekte.İşte tam da bu sebeple bireylerin et grubu tercihleri için beslenme programına protein açısından zengin olan tavuk etini almaları önerilir ki bu bize de önerilmişti rahmetli annemin diabeti nedeniyle tavuk ,balık ,et ve sebzeyi dönüşümlü olarak tercih ediyorduk öyle ki öğle yemeğinde sebze tercih ediyorsak akşam yemeğinde mutlak suretle tavuk ertesi günde et tercih ettiysek akşam yemeğinde sebze gibi zaten diabet gereği öğünlerimiz ana ve ara olmak üzere sıkça ve azar azar vitamin değeri yüksek ürünler tüketmek oluyordu.Bu dikkatli beslenmemiz de tahlillerimizde ki değerlere yansıyor ve hiç bir zaman Doktorumuz tarafından uyarılmıyorduk bu da rahmetli meleğimi ziyadesiyle mutlu ediyor ve daha rahat bir yaşam idame etmesini sağlıyordu.
Evet efendim sanırım bu kadar bilgilendirme yeterli gelelim leziz tarifimize ,

    
     Malzemeler

  • 5 adet kemiksiz tavuk kalça
  • 1 adet soğan 
  • 3 adet orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı Pul biber
  • 1 çay kaşığı Kekik
  • 1 çay kaşığı Karabiber
  • Tuz

       Beşamel Sos İçin
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı süt
  • Muskat cevizi yada karabiber 
  • Tuz
       Üzeri İçin  
  Yapılışı:  Öncelikle havuç ve patateslerimiz iyice yıkayıp soyduktan sonra küp şeklinde doğrayalım.
Soğanımızı kabuğundan ayırıp yine küp şeklinde doğrayıp  hazırladıktan sonra fırın torbamızın içine yıkayıp süzdürdüğümüz  kemiksiz tavuk kalça etimizi ,patates ,havuç ve soğanları koyalım.
 Zeytinyağı ve tüm baharatlarımızı da arzu ettiğimiz mitarda ilave edip, fırın torbasının kilidiyle ağzını kapadıktan sonfra hafifçe sallayarak tüm malzemenin ve baharatların güzelce karışmasını sağlayalım...

Fırın torbasındaki malzemelerimizi, fırın tepsimize aldıktan sonra poşedin üzerine  kürdan yardımıyla bir kaç tane delik açalım ve önceden ısıttığımız 200 C 'deki fırınımızda yaklaşık 45 dakika kadar pişirelim...
 Pişme süresinin bitimide  fırın torbasının ağzını açarak sebzeli tavuk kalçaları earzu ettiğiniz bir fırın kabına alalım....


 Beşamel sos hazırlamak için tenceremizde tereyağı eritelim ve unu yavaş yavaş ilave ederek un kokusu çıkana kadar kavuralım. Krema kıvamına gelince sütümüzü ekleyip tel çırpıcı yardımıyla topak kalmamasına dikkat ederek karıştıralım ,muskat cevizi rendeleyelim ve tuz ilave ederek bir kaç dakika sürekli karıştırarak  pişirelim...


Fırın kabımızdaki sebzeli tavuğumuzun üzerini örtecek şekilde beşamel sosumuzu ekleyelim...





Daha sonra üzerine rendelemiş olduğunuz MuratBey Tam Yağlı Taze Kaşar Peyniri rendeleyerek fırında 15 dakika kadar pişirip servise hazır hale getirelim...






Afiyetler Olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...