expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Takip Edin...

9 Haziran 2015 Salı

Arnavut Ciğeri

  Merhabalar Sevgili Blogcanlarım,

  Arnavut Ciğerini sevmeyen yoktur sanırım.Çocukluğumdan beri çok severim ,eskiden rahmetli babacığım çok sevdiği için sıkça yapılırdı bizim evde ve afiyetle yenirdi.

  Bu güzel lezzetin bir kaç ufak püf noktası var  sizlerle paylaşmak istediğim , kokusu nedeniyle bazıları tüketmek istemez ama bunun da kolayı var dana ciğerlerimizi ister bütün halde alıp zarını çıkarttıktan sonra yıkayıp minik küpler halinde doğrayın isterseniz de kasabınızda doğratın .Üzerine yıkadıktan sonra bir tatlı kaşığı kadar sirke döküp karıştırın sirke ciğerin kokusunu alır , süzgeçte suyunu iyice salana kadar bırakın , ardından havlu kağıda alın ki hiç suyu kalmasın .

  Bazı otoriteler ciğerin daha yumuşak olması için yıkanmaması gerektiğini savunsa da, kurban bayramlarında olduğu gibi kendimiz kesip hemen akabinde pişirme işlemine girişemediğimizden dolayı kimlerin elinin değdiğini bilemediğimden yıkanması taraftarıyım ben tabi her zamanki gibi tercih size kalmış mideniz ne şekilde kabul ediyorsa ve içinize nasıl siniyorsa öyle yapın derim.

  Bir diğer püf noktası da ciğerlerimizi unladığımız sırada yarım çay kaşığı kadar karbonat ilave eder öyle harmanlarsanız yumuşak olmasını sağlarsınız.Karbonatı hiç kullanmayadabilirsiniz yine tercih size kalmış.

  Ben bazen karbonat kullanmıyorum ve yine de yumuşacık oluyor ciğerin yumuşak olması için  kızartma sırasında 3 dakika kadar yağda tutmanız yeterli aksi halde daha sert olur .Gelelim tarifimize ;





       Malzemeler
  • 500 gr dana ciğeri
  • 5-6 adet patates
  • 1 su bardağına yakın un
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Tuz, karabiber , kırmızı toz biber
  • Sıvı yağ ( kızartmak için )

       Garnitürü İçin
  • 2 adet kuru soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • Sumak , pul biber , tuz
  • 1/2 limon
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ

 Yapılışı : Patateslerimizin kabuklarını soyup küp şeklinde doğradıktan sonra yıkayıp havlu peçete üzerine alalım iyice kuruladıktan sonra biraz tuz ilave edip bol kızgın yağda kızartalım , havlu peçete serdiğimiz tabağımıza kızartmış olduğumuz patateslerimizi kevgir yardımla alalım servise hazır hale getirelim, patatesleri önce kızarma sebebimiz ciğerler 3 dakika gibi kısa bir sürede piştiği için patateslerimizi kızartırken harcanan zamanda ciğerlerimiz soğumadan masamızdaki yerimizi alabilsin…

 Soğanlarımızı da ince ince piyazlık doğrayıp tuzla ovalım  avcumuzun içersinde sıkarak acı suyunu çıkartalım ve bol sudan  geçirip yine avcumuzun içersinde sıkarak fazla suyundan arındıralım.

  Maydanozumu sirkeli suda bekletip yıkayalım, ince ince kıyalım ve hazırlamış olduğumuz soğanlarımızı sumak ve  pul biber ile güzelce harmanladıktan sonra ince kıydığımız maydanozlarımızla buluşturalım ve servis tabağımızın altına güzelce yayalım yine tercihe göre servis hazırlığı sırasında limon ve zeytinyağı ile lezzetlendirelim . Garnitürün orjinalinde sadece sumak var fakat bana çok kuru geliyor anneciğim bu şekilde hazırladığı için ben de aynen öyle devam ediyorum size de tavsiye ederim.

 Patateslerimizi kızartma işlemi sırasında biz de diğer işlemlerimize devam edelim yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi ciğerlerimizin zarını çıkardıktan sonra minik küpler halinde doğrayalım ve 1 tatlı kaşığı sirke ilave edip elimizle güzelce karıştıralım ve yıkadıktan sonra süzgeçte suyunu iyice süzdürüp kağıt peçete üzerine alalım …

  Hemen ardından bir buzdolabı poşedinin içersinde un , tuz, karabiber , kırmızı toz biber ve yarım çay kaşığı kadar karbonatı ilave edip ciğerlerimizi içersine alıp unun her yerine bulanmasını sağlamak  için poşedin içersinde karşmasını sağlayalım ve bu işlemden sonra  süzgece alıp unun fazlasını aldıktan hemen sonra kızgın yağda 3 dakika kızartalım.

 Garnitür olarak hazırladığımız soğan salatamızın üzerine de kızartmış olduğumuz patateslerimizi ilave edelim,  üzerine kızartmış olduğumuz ciğerimizi de yerleştirelim …

 Efendim nefis Arnavut ciğerimiz servise hazır afiyetler olsun herkese.




6 yorum:

  1. Elerine sağlık Emelciğim. Karaciğeri sevmiyorum . Yahni olarak hiç tüketemem. Ayda yılda bir yaparım. Evdekiler için.. Fakat Arnavut ciğeri nedense bilemiyorum daha kısa sürede piştiğinden midir nedir bana hiç kokmaz ve çok severek yerim. Harika olmuş. Özellikle bizde soğan salatası ile tüketenlerdeniz. Püf noktalarını da bir dahaki pişirmemde deneyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nursevin ablacım,
      Hem daha kısa sürede piştiğinden hemde salata ve patatesle birlikte hoş bir lezzet üçlüsü oluşturduğundan olsa gerek bende çok severim bu haliyle .
      Evet denemeni isterim ablam yine de tercih senin…
      Sevgiler…

      Sil
  2. Patatesle de güzel uyum saglar, bende cok severim , ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık. Harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. Dana cigeri ülkemizde en çok tüketilen sakatat ürünlerinin başında gelir dana ciğeri tariflerini bakarken gördüm tarifini ellerinize sağlık kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  5. Kaliteli hizmetleri ve müşterilerinden aldığı olumlu geri dönüşler ile her zaman için kendi sektörünün en önemli ve en güvenilir isimlerinden biri olan firmamız özellikle toptan Toptan Dana Ciğer Fiyatları  alış ve satış işlemleri hakkında sorun yaşamak istemeyen kişileri beklemektedir. Bu tarz işlemler hakkında her zaman önerilen bir isim olması sebebi ile insanlar firmamız ile iletişime geçmekte ve gerekli taleplerini iletmektedirler. Çalışanlarımız hem ürünlerin satın alınması hem de satılması konusunda müşterilerimize gerekli tüm desteği vermektedirler

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...