expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

27 Aralık 2014 Cumartesi

California Cevizi Etkinliği & Radisson Blue Hotel Şişli



   Sevgili Hatice Hanım'dan almış olduğum nazik davet üzerine katıldığım   California Walnuts Commission tarafından 23 Aralık 2014 tarihinde Radisson Blu Hotel Şişli’de düzenlenen etkinlikte, cevizin sağlık ve beslenme avantajlarının anlatımı ve World Master Chef Sertifikası bulunan ilk Türk şef olan Fikret Özdemir ile blogger arkadaşlarla birlikte , yılbaşı konseptli yemek pişirme çalışması gerçekleştirdik.






  Tabi sadece çalıştırma gerçekleştirmekle kalmayıp ,ardından bu şahane lezzetler ve hoş sohbet eşliğinde hep birlikte afiyetle yedik…

  Radisson Blu Hotel İstanbul'da Değerli Chefimiz ve California Walnuts firma yetkilileri tarafından çok güzel ağarlandık ve bize özel olduğumuzu hissettirdiler , gerek ilgili yaklaşımları gerekse etkinlik sırasında sorularımıza verdiği samimi cevaplarıyla önemli bilgiler edindiğim ve büyük keyif aldığım bu etkinlik sırasında cevizin bildiğim faydaları dışında üretimi, işlenişi hakkında da çeşitli görseller ve videolu anlatımlarla bilgi dağarcığımızı genişletmekle kalmayıp sağlığımız açısından büyük önem arz eden cevizin , çeşitli pişirme yöntemlerinde lezzetine lezzet katan sunumlarda bizim hayatımızda tükettiğimiz şeklinin yanısıra yemeklerimizle de bütünleşince farklı lezzetlere imza atabileceğimizi algıladık .



   Cevizin üretimi, dünyada ve Türkiye’deki kullanım alanları ile ilgili olarak bilgiler verilen etkinlikte , cevizin Türk tüketicileri tarafından sağlıklı, besleyici ve keyifli bir atıştırmalık olarak değerlendirildiği anlatıldı.



   
   Alzheimer ve Kalp Hastalıkları Riskine Karşı: Ceviz

    Amerikan Kalp Vakfı tarafından  ‘kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri’ konusunda sertifikalandırılan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından kalp krizi riskini azaltabileceği konusunda onay alan ceviz, fonksiyonel bir gıda olarak biliniyor.

   Ceviz,yemişler arasında bitki temelli Omega-3 yağ asidi alfa_linolenik asit (ALA) içeriğinin yüksekliğiyle eşsiz bir korumaya sahiptir (2,5 gr / 28 gr ) Omega-3 'ler vücudun tüketilen gıdalardan alması gerekenesas yağlardır.Cevizde ,sağlık için önem taşıyan birçok besin maddesi bulunur.

   Ceviz hakkında 20 yıdır devam eden bilimsel araştırmalarda ,cevizinkalp sağlığı ,diyabet,kanser,kilo yönetimi ve bilişsel davranış açısından getirdiği birçok potansiyel fayda ortaya koyulmuştur…Aslına bakılırsa ,kalp -damar sağlığına yönelik desteğini gösteren güçlü kanıtlardan dolayı ,ABD  Gıda ve İlaç İdaresi tam gıdalarda nitelikli ilk sağlık iddasını Mart 2004 'te cevizde onaylamıştır.

  •  Destekleyici nitelikte olan ama kesin olmayan araştırmlara göre ,doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük bir beslenme düzenin,in bir parçası olarak ,kalori alımını arttırmayacak şekilde günde 45 gr kadar ceviz yemek kalp-damar hastalığı riskini azaltabilmektedir.
  • 28 gr cevizde 2,5 g alfa-linolenik asit -bitki temelli omega-3  dahil olmak üzere,18 gr toplam yağ,2,5 gr tekil doymuş yağ, 13 gr çoklu doymuş yağ bulunur.
        
       Ceviz yemek için önemli bir kaç nedenimiz daha var ,

  • Yaygın kuruyemişlerin antioksidan aktivitesini ele alan bir çalışmada ,cevizin ölçülen gıdalar arasında en güçlü antioksidanlara sahip olduğu ortaya koyulmuştur.    (Kaynak :Study on antioxidantactivityof coommondry fruits,Food and Chemical Toxicology    ,Volume 48 ,Issue12, December 2010 , Pages 3316-3320 Neeraj Mishra , Akhiles Dubey, Raul Mishra, Nabneeta Bank )
  • Ceviz doğal olarak tuzsuz , kolesterolsüz ve glutensizdir.
  • Bir avuç ceviz (28 gr) lif (2 gr) ve protein (4 gr) kaynağıdır.Bu besinler , kilo yönetiminde çok önemli olan tokluk duygusunu sağlar. ( http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcoomp/cgi-bin/list_nut_edit.pl )
  • Bir porsiyon ceviz , günlük magnezyum ve fosfor ihtiyacınızın sırasıyla %11 'ini ve  %10 'unu karşılar.
  • Cevizin en iyi yanı ,lezzetli ve besleyici olmasıdır.
  Kısacası bir avuç cevizi atıştırmalık olarak keyifle yiyebilir veya cevizi yulaf ezmenize , makarnalarınıza , tatlılarınıza ,salatalarınıza veya başlangıçlara ekleyerek besin değerini ve tadını arttırmak için de kullanabilirisiniz…




    Cevizin Kalp Hastalıkları ve Alzheimer’a Etkisi

 Yapılan araştırmalar sonucunda, bir kişinin beslenmesine ceviz dâhil edildiğinde, hâli hazırda kalp hastalığı olanlara fayda sağlanmasının yanı sıra, kalp hastalığı geliştirme riskinin de kayda değer oranda azaldığı gözlemlendi.

Advances in Nutrition dergisinin 14 Kasım 2014 tarihli sayısında çıkan bir makalede, Pennsylvania State Üniversitesi, Beslenme Bilimleri Bölümünden Ordinaryüs Profesör Penny Kris-Etherton, ve Jennifer A. Fleming, ceviz ve ceviz yağında bolca bulunan A-Linolenik Asit (ALA) alan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına (CVD) yakalanma riskinin azaldığı sonucuna ulaştılar.


Journal of Alzheimer’s Disease’de yayınlanan hayvanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, ise, ceviz tüketiminin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmada, başlangıcını geciktirmede, ilerlemesini yavaşlatmada veya Alzheimer hastalığını önlemede olumlu bir etkisi olabilir.

New York Eyaleti Gelişimsel Engeller Hakkında Temel Araştırmalar Enstitüsü (IBR), Gelişimsel Nöroloji Laboratuvarı başkanı Prof. Dr. Abha Chauhan önderliğinde yürütülen araştırmada, ceviz açısından zengin bir diyet uygulanan farelerde öğrenme becerilerinde, hafızada, kaygı azaltımında ve motor gelişiminde kayda değer iyileşme görülmüştür.




Calıfornia Cevizli , Sebzeli Bulgur Risottolarımız hazırlanırken ,












     Gerçi blogumu yakından takip edenler bilirler ki ben cevizi ekmek ,kek ,tatlı ve salatalarım da oldukça yoğun kullanmayı severim ,salt yendiğinde damağımızda içersinde bulundurduğu özellikler gereği bırakmış olduğu buruk tad ve damağımda şişkinlik yaratmasından dolayı yanında tatlı bir şeylerle birlikte tüketirdim ve sevgili anneciğimin kolesterol seviyesi yükseldiğinde Doktor kontrollerimizden biri sırasında bir hasta yakınından edindiğim bilgi üzerine cevizi akşamdan kabuğundan ayırarak bir çay bardağına koyup sabaha cevizi yiyerek suyunu da içmemizi önermişti ve Doktorumuza danıştığımda deneyebilirsiniz bir sakıncası olacağını düşünmüyorum demişti kolesterol değerleri gerçekten düzene girmişti ve bizde annemin yükselen kolesterolünü bu şekilde dengede tutmayı başarmıştık kaldı ki ben de bir tiroid hastası olarak dereotu ve cevizi her gün yemesi gereken kişilerden oluşum gereği ceviz hayatımızda badem ve fındık kadar önemli bir rol oynuyor doğrusu…

 Ben yine klavyeyi bulmuşken aklıma geleni yazmaya kaptırdım kendimi efendim , sizlere kısaca ceviz hakkında bilgiler de vermeye çalışarak bu keyifli etkinliğin fotoğrafları ile başbaşa bırakıyorum…


  Bu arada sizlere Radison Blue Hotel'in  sorumlu Müdürü Esin Tatlav bizlerle çok yakından ilgilendi ve Chef Fikret Özdemir hakkında da kısaca bilgi aktarmak isterim ki, Chef mesleğini 20 yılı aşkın bir süredir başarılı ve keyifli bir şekilde sürdüren meslek aşkıyla yanan ve bildiklerini kendisine saklamayan Cheflerimizden biri gerçi biz Türk insanı genelde samimi ve sıcak insanlarızdır ve paylaşmayı severiz tabi bazı istisnalar harici onlara da istisnalar kaideyi bozmaz diyor ve geçiştiriyoruz efendim…

  Bol California Walnuts Ceviz ile hazırlanmış nefis çikolata sos ve Maraş Dondurma eşliğindeki Brownie …Tatlı sunumlarımız ne kadar da güzel ve özenli tadından bahsetmeme gerek dahi yok sanırım görüntü net ve açık lezzeti ifade ediyor…

    Chefimiz Fikret Bey 'i gözümde nadir kılan kendisine ünvanını eksik yazmak istemediğimden sormak istediğim ana kadar başarılı bir Şef olusundan habersizdim bize öyle bilgiler verdi ki tüm yüce gönüllülüğüyle etler , marinasyonu ve pişirime teknikleri hakkında bu bize fazlasıyla yeter…
  Bu arada hatırlatmak isterim ki etlerimizi pişirirken dikkat etmemiz gereken en önemli husus etin önce bir tarafını pişirip daha sonra diğer tarafını pişirelim ki vitamini ve suyu mühürleme sırasında içersinde kalsın ,sürekli çevirerek pişrirsek şayet et kurur , turbo fırında pişirmemeye de özen gösterelim ki etlerimiz kurumasın bir püf noktası daha var o da döküm tava kullanmak en iyi sonuca ulaştıracaktır bizleri …





  Çok keyifli geçen pişirme esnasında ve sonrasında Radison Blue Hotel  mutfağının kapılarını her ayrıntısına kadar bizlere açtı Esin hanım ve Fikret Chef  mutfaktaki yardımcılarıyla tanıştırdı bizleri .

  Bu sırada temizlik ve düzen hat safhadaydı ki tam da hotelin müşterilerine öğle yemeği sunacağı saat ve dakikalarda yaptılar tüm bu işlemleri yani ne kadar şeffaf ve doğal bir durum boşuna Türkiye'deki bir çok otelimiz bu konuda kendini ispatlamıyor efendim…




  Leziz sunumlar ,şahane lezzetlerin yanı sıra bir çok ülkede rastlayamayacağımız samimiyet ,temizlik ve düzen e daha ne olsun dimi ya …
   Teşekkürler ilginiz ve yardımlarını için Sevgili Esin Hanım ve Fikret Chefim… Bu arada paylaşacağım resimlerde belki dikkatinizi çeker efendim ufak bir noktaya daha değinmek isterim ki Sevgili Fikret Öztürk Chef 'in eli terazi gibi olmuş İstiridye Mantarlı Dana Bonfile için hazırladığı her bir parça 160 gr hangisini tartsak direk o rakamı buldu daha fazla söze gerek yok sanırım…




  Cevizi sevdiğimiz tatlı ve tuzlu yemeklerimize dahil ederken kullanabileceğimiz bir çok yol var bunları sizlerle de paylaşmak istiyorum ;

  • Tüketimi kolay ,glutensiz ve hazır bir ar-tıştırmalık için plastik bir torbaya bir avuç ceviz atın.
  • Çiğ veya baharatlı veciz ,tavuk,balık veya kuzu için harika bir kaplamadır.
  • Tok tutucu bir çıtırlık için makarnanıza kavrulmuş ceviz ve sebze ekleyin
  • Cevizleri rokfor ,kurutulmuş meyve ve porto şarabı ile birleştirerek (bunu bazılarınız tasvip etmeyebilir ) akşam yemeği sonrası için güzel bir keyif tabağı hazırlayabilirsiniz.
  • Ballı yoğurdun veya taze meyveli waffle yada krebin üzerine ceviz koyarak kalhvaltılarınızı renklendirebilrisiniz.
  • Düvülmüş cevizi pesto sosu yada humus gibi mezelerimizde kullanarak farklı bir tat ve lezzet elde edebilirisiniz.
  • Cevizli pesto sosu tek başına iştah açıcı olarak kullanabileceğiniz gibi sevdiğiniz makarnaların sosu olarak da kullanabilrisiniz.
  • Cevizi ekmek hamurlarınıza katarak ,mısır ekmeğinden pizza hamuru ve muffin keklerde çeşitli gıdalarla birlikte lezzetlendirebilrisiniz. Mesela blogumda mevcut olan sütlü cevizli ekmeği denemeyen kalmasın derim yada haşhaşlı cevizli Amasya çöreği tarifimi …
  Ceviz Kavurma İşlemi: Cevizi kavurmak için birden çok yöntem kullanabilirsiniz .
  •  Fırınlama : Fırınınızı 175C ' de önceden ısıtın.Cevizleri tek sıra halinde pişirme kağıdına yayın sık sık kontrol ederek ,5-7 dakika arası pişirin…
  •  Ocakta     : Cevizlerinizi tavada orta ateşte sık sık karıştırarak 3-5 dakika arası pişirin.
  
 Cevizin  Saklanması

  • Soğuk Saklama : Californiya cevizlerinin taze tadını ,cevizleri soğukta saklayarak ko-ruyabilirsiniz… ( Ben farkında olmadan yıllardır tüm kuruyemişlerimi dolapta cam kavanozlarda muhafaza ederim zaten… ) Isı cevizldeki yağın yapısını değiştirerek ,istenmeyen kokulara ve tatlara yol açabilir .Taze ceviz hafif yemişimsi kokar ve tatlıdır.
      Cevizi Nasıl Saklamalı ? 

 Cevizlerşi sızdırmaz ambalajda aldıysanız ,orjinal ambalajında saklayabilirsiniz.Ambalajı açıldıktan sonra ,tazeliğini korumak için cevizleri hava geçirmez bir kaba aktarın .Cevizleri kabuklu veya kabuksuz olarak toplu alıyorsanız şayet ,uzun süreli soğuk depolama için hava geçirmez bir kaba yerleştirim…

      Cevizi Nerede Saklamak Gerekir ?

  •    Cevizleri satın aldıktan sonra ,en iyi saklama yeri cevizleri ne zaman kullanacağınız bağlı olarak buzdolabınız ya da dondurucunuzdur.

  •    Cevizleri hemen kullanacaksanız ,buzdolabınızda saklayın .Ceviz diğer gıdaların aromalarını emdiği için buzdolabında saklayacaksanız ,güçlü kokusu olan yiyeceklerden uzak tutun (Balık ,lahana,soğan gibi).
   Cevizleri bir ay veya daha uzun süreyle kullanmayacaksanbız , dondurucunuzda saklayın…


  •   Son olarak hepimizin bildiği bir ipucunu daha paylaşmak istiyorum sizlerle : Cevizleri kullanmadan hemen önce kabuklarından ayırın yada kırın…Aynı prensip ceviz unu için de geçerli ,cevizleri tarife eklemeye hazır olmadan hemen önce dövün .Bu cevizin tadının korunmasına yardımcı olacaktır…


 Bu etkinlikte bizleri bu güzel havan ve yukarıda fotoğrafını paylaştığım kocaman ekmeğe ait bu güzel parçayı hediye ederek uğruladılar efendim…


  Tabi fotoğraflarda görmüş olduğunuz güzel önlüklerimizde bizlere hediye edildi fakat ben malesef ki unuttum olsun kullanmakta ayrı bir güzellikti…

  Tüm organizasyon için Californiya Walnuts Commission  Firma yetkillerine davetleri ve yakın ilgilerinden dolayı teşekkürü bir borç bilirim …

Ayrıntılı bilgilere : http://www.walnuts.org internet adresinden ulaşabilirsiniz…

Sevgilerimle bir başka etkinlikte görüşmek üzere sevgili blogcanlarım…


1 yorum:

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...