expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

16 Ekim 2014 Perşembe

Duru Bulgur & Yeni Kadın.Com ile '' Benim Kısırım '' Etkinliği


   Merhabalar Herkese,

   Geçtiğimiz haftalarda Chef's İstanbul Akademi'de yine çok güzel ve keyifli dakikalarla dolu bir etkinliğe katıldım…
   Sevgili Fatoş Vayni Şahin'in organize ettiği her etkinlik gibi bu da harikaydı ve  organizasyon yine kusursuzdu…




   Duru Bulgur  &  Yeni Kadın işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte çok sevdiğim blogger arkadaşlarımla birlikte herbirimiz kendi tarifiyle ve kalitesi tartışılmaz Duru Bulgur ile kısırlarımızı yapıp hep birlikte afiyetle yedik yani bir nevi kadınlar arasında kısır günüydü …

  Herbiri becerikli hanımın elinden farklı lezzet ve farklı sunumlarla 9 ayrı kısır tarifi ve 9 ayrı lezzetin tadılması ardından ayrıca en lezzetli kısırı da Duru Bulgur Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayşe SARIMEHMET değerlendirdi ve ödülünü teslim etti…


  Birinci olan arkadaşımız Anne Mutfak Perisi 'nin kısırı gerçekten şahaneydi ve harika bir ödülü haketti doğrusu… Kendisini blogum aracılığıyla da bir kez daha tebrik ediyorum ve ellerine sağlık diyorum…


   Günlerimizde yada davet sofralarımızda vazgeçilmez lezzetlerin başında gelir kısır hele bir de yapılan bulgur kaliteli ve her zaman ki ölçüleri kullandığımızda ona verdiğimiz güveni boşa çıkarmamış eklediğimiz suyunu istediğimiz kararda çekerek baharatlarla ve  yeşilliklerle tadlandırıp bol ekşili nefis bir tad ortaya çıkınca kısıra kimsenin hayır demeyeceğine eminim doğrusu…



  DURU BULGUR GIDA SAN. TİC A.Ş. üretim merkezi Karaman’da bulunan Türkiye’nin önde gelen bulgur üreticisidir. 1935 yılında Ziya Duru’nun temellerini attığı firma, o günden bugüne tüketicileri için her zaman en kaliteli, en lezzetli ürünleri sunmak için çalışmış ve bunu kendine misyon edinmiş bir firma



  Bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerimi gönderiyorum ve Duru Bulgur ile ''Benim Kısırım '' diyorum ve bu etkinlik sırasında bizlere hediye edilen güzel sepet içersindeki Değerli Seçil Kenar hanımefendinin hazırlamış olduğu "Tarihinden Tarifine Bulgur" adlı kitapdaki sözlükten sözlükten işimize yarayacağını düşündüğüm bulgur çeşitleri hakkındaki bilgileri aktarmak istedim sizlere.
 İlerleyen zamanlarda , bu kitabın içindeki güzel ve leziz tariflerden de paylaşmak istiyorum elbette …

    Bulgur, buğdayın kaynatılıp kurutulmasının ardından yapılacak yemeğin niteliğine göre kırılması-öğütülmesiyle oluşan bir  besin


  Bulgur sağlığımız açısından çok değerli bir besin olmakla birlikte, gerektiğinde hem ana öğün hem de ara öğün olarak kullanılabilir nitelikte bir lezzet. Aslında bizim bilmediğimiz o kadar çeşidi var ki bulgurun…

  • Başbaşı Bulgur:  Buğdayın kırılmadan, sadece kabuğunun soyulmasıyla elde edilen bulgur çeşididir.
  • Çiğ Köftelik Bulgur: Pilavlık ve köftelik bulgurdan daha ince olan, genellikle çiğköfte yapımında kullanılan bulgur çeşididir.
  • Durum Buğdayı: Anadolu'nun çeşitli yörelerinde yetişen, sert taneleri olan ve genellikle bulgur ve makarna yapımında kullanılan buğday çeşididir.
  • Düğürcük: Köftelik bulgurdan daha ince olan ve Orta Anadolu'da çiğ köftelik bulgurun yöresel ismidir.
  • Esmer Bulgur: Esmer bezostiye veya golia buğdayından üretilen ve rengini buğdaydan alan, sarı bulgurla görünüş ve tat bakımından farklı olan bulgur çeşididir.
  • Firik: Bulgurun olgunlaşması beklenmeden, yeşilken toplanması, kaynatılması ve közlenmesiyle elde edilen bir bulgur çeşididir. Yendiğinde ağızda isli bir tat bırakır.
  • Göce: Aşurelik buğdayın kırılmış halidir. Yöresel bir isimdir.
  • Hediklik Buğday: Buğdayın sadece kabuğunun soyulmasıyla elde edilen iri taneli buğdayın, Güneydoğu Anadolu'daki yöresel  ismidir.
  • İnce Bulgur: Buğdayın kaynatılıp, kurutulması ve ardından öğütülmesi sonucunda oluşan ince taneli bulgurdur. Köfte ve kısır yapımında, çeşitli salata, çorba ve tatlılarda kullanılır. Yörelere göre ismi değişiklik gösterir.
  • Kepekli Bulgur: Buğdayın kabuğunun daha az soyulması ve kepek bölümünü muhafaza etmesiyle elde edilen bir bulgur çeşididir. Lif miktarı diğer bulgurlara nazaran daha fazladır. Diyetlerde ve kilo kontrolünde özellikle önerilir.
  • Köftelik Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olanve genellikle köfte, kısır ve salata yapımında kullanılan bir çeşit bulgurdur.
  • Midyat Bulgur: Pilavlık bulgurdan bir kademe daha ince olan, Midyat'ta daha çok tüketilen, çorba ve pilavlarda kullanılan bulgur çeşididir.
  • Sefer Kitel: Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi -kırılmasıyla elde edilen, mineral bakımından zengin bir bulgur çeşididir. Genellikle içli köfte ve köfte yapımında kullanılır.
  • Setik: İnce bulgurun yöresel ismidir.
  • Simit: Pilavlıktan daha küçük boyutta olan ince bulgurun yöresel ismidir.
  • Siyez: Kastamonu  ve yöresinde yetiştirilen ve tüketilen bir buğday türüdür. Yapılan araştırmalara göre siyezin bu yörede 9 bin yıl öncesinde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Bazı kaynaklarda buğdayın atası olarak da geçer.
  • Şişe: Aşurelik buğdayın kırılmasıyla elde edilen ve bulgur gibi çeşitli yemeklerde kullanılan bir besindir. Şişe, bu besinin yöresel ismidir.
  • Simindirik: İnce taneli bulgura verilen yöresel isimdir. Güneydoğu Anadolu'nun bazı yörelerinde ince bulgur için bu isim kullanılır.
  • Diri Bulgur: Bulgurun kaynatılıp kabuğunun soyulmasından sonraki halidir. Kurutulmamış bulgura verilen isimdir.
  • Yumuşak Buğday: Buğday tanelerinin yumuşak olmasıdır. Genellikle un yapımında kullanılır.
  • Sert Buğday: Tanelerinin sert ve tanelerinin camsı görünümü olan buğday çeşididir.

   Bu bilgileri de sizlerle paylaştıktan sonra gelelim kısır tarifimize …

Bu güzel organizasyon ve nazik daveti için  Fatoş Vayni Şahin 'e DuruBulgur ve YeniKadın.com 'a teşekkürlerimi gönderiyor ve saygılarımı sunuyorum



           Malzemeler

  • 1 su bardağı kısırlık ince bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 /2 demet marul
  • 1/2 demet Taze soğan
  • 1/2 demet Maydanoz
  • 1 tutam dereotu isteğe bağlı
  • 3-4 adet Sivri biber
  • Taze nane
  • 2 diş sarımsak 
  • Tuz, karabiber, sumak, narekşisi, pulbiber, kimyon
  • 1 adet limon
  • Sıvı yağ


   Yapılışı : Bulgurumuzu sudan geçirip iyice süzüldükten sonra üzerine  çıkacak kadar kaynar su ilave ederek üstü örtülüp dinlenmeye bırakılır…


   Dinlenen bulgur derin bir kaba alınarak üzerine domates ve biber salçası eklenip iyice karıştırılır ardından baharatlar ilave edilerek dinlenmeye bırakılır… Taze soğan , marul ,s arımsak , maydanoz , nane , biber ince ince doğranıp ilave edilir… Ayrıca isteğe bağlı olarak dereotu da ilave edebilirsiniz…

   Şayet kısırı yazın yapıyorsanız domates kullanabilirsiniz ama ben domates tercih etmiyorum kısırı sulandırıyor ayrıca salt (yalın ) tadını bozuyor diye düşünüyorum anneciğimde domates kullanmazdı  tercih etmiyorum domatesin lezzeti olmadığından … Baharatlar sıvıyağ ,tuz ve nar ekşiside damak zevkinize göre istediğiniz miktarda ilave edilip karıştırıyoruz  …Bol limon ilavesiyle servise hazırdır … Ayrıca isterseniz marul yapraklarının üzerinde de servis edebilirsiniz…


Afiyet Olsun


4 yorum:

  1. emel hanım ellerinize sağlık severek takip ediyoruz sizleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sağolun …
      Sevgiler…

      Sil
  2. tebrik ederim şeker seni etkinliklerin artsın pembe şeker

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ablam …
      Aslında etkinliklerim değil dostlarım artsın benim için tek öncelik muhabbet ve sevgi…
      Öpüyorum seni kocaman…

      Sil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...