expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

23 Nisan 2014 Çarşamba

Peynirli Baharatlı Toplar...


   Merhabalar hepinize bugün akşamüstü canım poğaça çekti ve mutfağa doğru yol aldım ve tarif defterimi karıştırırken vazgeçtim ve aklıma ne geldiyse ekleyerek biraz da doğaçlama bir tarif yaptım zaten poğaçaların ana maddeleri hemen hemen aynı sadece ölçüler farklılıklar gösteriyor…

  Ama sonuç çok iyiydi ve birden fazla kişinin beğenisiyle tamamdır dedim sevgili blogcanlarımla paylaşmaya karar verdim efendiiiimmm ben dereotunu çok seven biri olarak poğaçalara da çok yakıştırıyorum ayrıca tiroid rahatsızlığım nedeniyle dereotunu da bolca tüketmem gerekiyor bu nedenle poğaçamda olmazsa olmaz başrolde dereotu mevcut …

  Geçenlerde marketimizden alışveriş yaparken gözüme Sütaş'ın süzme peyniri ilişti reklamındaki söz ve müzikler dilime pelesenk olmuşken görünce tuz oranı azdır belki diyerek aldım anneciğimin kızarmış ekmeklerinin üzerine sürerim diye ( ama tuz oranı biraz fazla geldi bir tarifte değerlendirilmek üzere dolapta birkaç gün bekledikten sonra  bu güzel peynir toplarında müthiş bir lezzet yakaladım tabiki yine Ezine peynirimi de eklemeden edemedim tarifime ) ki ben tam bir Pınar Beyaz Krem peynir delisiyim ekmeklerin üzerine sürmek için elbette kahvaltılarımın tartışılmaz başrol oyuncusu beni takip eden herkezin bildiği Ezine peyniridir ve onun yerini kimseler alamaz diğerleri sadece damağım açısından yardımcı oyuncu babındadır ... Peynirin her çeşidiyle aramız gayet iyidir ailecek burgusu,dil peyniri kaşar peyniri ,otlu peyniri ,keçi peyniri,tulum peyniri ve kahvaltıda en az 3 çeşit peynir bulunur her daim evimizde ALLAH eksikliğini göstermesin ...

  İşte efendim peynirler hakkındaki düşüncelerimi ifade ettikten sonra gelelim bu tarifin özüne…Umarım sizlerde beğenirsiniz bu güzel tarifi…





        Malzemeler
  • 200 gr Becel yağ
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurtanın akı ( sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 demet derotu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 250 gr Sütaş Süzme Peynir 
  • 100 gr Ezine Beyaz Peynir 
  • 4 - 4,5 su bardağı un ( unu kontrollü kullanalım lütfen )
     Üzeri İçin
  • Yumurta sarısı
  • Çörekotu


    Yapılışı: Hamur karıştırma kabımızın içersine margarin,sıvıyağ,yoğurt ,yumurta akı çatal yardımıyla ezdiğimiz peynirlerimiz ,ince kıyılmış dereotu ,tuz,pul biber ,karabiber yani un ve kabartma tozu hariç tüm malzememizi bir güzel karıştırıyoruz… Ardından elemiş olduğumuz un ve kabartma tozumuzuda ilave edelim çok sert olmayan bir hamur elde edelim…

   Ceviz büyüklüğünde minik toplar yaparak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirelim… Ben kollarımdaki kas probleminden dolayı  hamurumu ufak parçalara ayırıp tezgaha biraz un serperek rulo yaptım ve aynı boy olma  takıntımın etkisiyle tabi ruloları bıçak yardımıyla  eşit parçalara keserek yuvarlaklar elde ettim…




   Dilerseniz siz poğaça şeklinde de yapabilirsiniz yada kalıpla kesebilirsiniz… Şekil verme işlemini bitirdikten sonra üzerine ayırmış olduğumuz yumurta sarısını sürerek üzerine çörekotu serpiyoruz…                      



   Fırın ısısını da  (  Hamurun içersinde peynir olduğundan dolayı genelde poğaça ve böreklerde yaptığımız gibi 200 C de değil de daha düşük C de fırını ayarlayıp pişirmeyi tercih ettim  ) bu yüzden 165 C de önceden ısıttığım fırında 25 dakika kadar pişirdim…


Sonuç gayet iyi oldu yumuşacık ve lezzetli atıştırmalık poğaçalar…


Hepinize şimdiden kolay gelsin…

Afiyetler Olsun…

31 yorum:

  1. nefis görünüyorlar, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mehtap Hanımcım…
      Sevgiler...

      Sil
  2. Emel'im faceden yazdım ama içim rahat etmedi buradan da yazayım dedim ellerine sağlık nefis olmuş,öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin ablacım bazen bana da myle oluyor içim rahat etmiyor bloglara uğramadan…
      Çok teşekkür ederim ablacım özellikle sıcakken nefisssti…
      Sevgilerimi gönderiyorum...

      Sil
  3. bu yontem ıyımıs ayn boyda olmuslar elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende seviyorum bu yöntemi fellah köftesi yaparkende rahat oluyor …
      Bundan sonra poğaçalarda sık sık yapıcam bu yöntemi…
      Sevgiler canım...

      Sil
  4. Ellerine sağlık şekercim.. Nefis görünüyor.. Sütaşın peynirini ben de alıyorum ama bana tuzlu gelmiyor ..:) Tuzu çok sevince.. Gelelim Ezineye benim gibi peynir canavarının olmazsa olmazıdır..:)) Öpüyorum seni canım benim.. Afiyetler olmuş ben yazana kadar zaten.. :))Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersi sarı şekerim…
      Çok teşekkürler tansiyon olunca dikkat etmek gerekiyor annem açısından Ezine Beyaz peyniri suda beklettiğimde annem onu bile yemiyor bu peynir zaten suyun içinde tekrar bekletirsem tadı bozulur diye bu şekilde değerlendirdim ama tadını sevdim bende…
      Evet afiyetler oldu sıcacık hüplettik gerçi bu güne kalmadı bile malum paylaşmayı çok seviyorum…
      Sevgiler tatlım bende seni öpüyorum… :)

      Sil
  5. bende yöntemini çok beğendim canım. Ellerine sağlık. Kurabiyelerde çok lezzetli tadını biliyorum. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ablacım sevindim yöntemi beğenmene…
      Bunlar kurabiye değil ama poğaça yumuşacık yani…
      Teşekkürler sevgiler ...

      Sil
  6. Ilıkken çayın yanında yemesi çok güzel olur...Ellerine sağlık...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sıcak ve ılıkken harika …
      Çok teşekkürler sevgiler…

      Sil
  7. TADINDAN YENMEZ Kİİİ
    çok lezzetli olmuştur çoook,sen gerçek bir pembe şekersin
    g +

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ablacım sağol…
      Evettt şüphen mi var pembe benim rengim her daim söylerim bilirsin…
      Sevgiler ablacım öpüyorum seni...

      Sil
  8. Canısı konuşturmuşsun ellerine sağlık elbet birgün bunların hepsi tadılacak :)))))) sevgiyle kal bereketli tık tıklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Leyla Ablacımmmm…
      Evet elbette şüphenmi var yoksa… :)
      Sevgilerimle canım benim...

      Sil
  9. Offf ki ne offfff, vallahi şimdi olsa kim bilir kaç tane yerdim :)))))
    Ellerine sağlık canım, ilk fırsatta deneyeceğim, bayıldım... Afiyetler olsun, kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim bende senin çilekli tartoletlerle haşır neşirdim ki sen gelmişsin bileydim kahve yapardım hemen… :)
      Denemelisin ama sıcakken harika oluyor benden söylemesi...
      Teşekkür ederim boncuk gözlüm çok sağol sevgilerimle bitanem...

      Sil
  10. Şuan olsada yesem. Canım çekti gerçekten. Ellerine sağlık Emel abla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke öyle bir şansımız olsa ne güzel olurdu :(
      Çok teşekkür ederim nesrincim sağol sevgiler tatlim…
      Çileklimmmm benim… :)

      Sil
  11. Canımmm eline sağlık afiyetler olsun,nefis görünüyorlar zaten bunları gördüm baştan çıkmıştım da hemen bende poğaca yaptım senden görüp öncesi üşensemde bir çırpıda oluverdiler emelim canım kuzum sevgilerimle çok çok öpüyorum balımm <3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol tatlısı…Gördüm instagrramda dedim Vişnapım daha da güzel yapmış…
      Ellerine kollarına sağlık afiyetler olsun sanada canısı…
      Bende çok öpüyorum seni en kocamanından hemde sımsıkı sarılarak...
      Sevgilerimle...

      Sil
  12. Çok lezzetli ellerine sağlık, bu tarifi yeni bir tarifte göremedim acaba paylaşmadın mı ? şimdi şans eseri gördüm nefis bir tarif ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sağol…
      Yok paylaşmadım sevindim beğendiğine …
      Sevgilerimle… :)

      Sil
  13. Emelcim baharatlı toplar çaydınlakla çayı ve iştah abidelerini mıknatısla kendine çeken tipte olmuş. ellerine kollarına sağlık afiyet şeker olsun sevgilerimle öptüm....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyyyy kuzummmm ne tatlısın sen yahu huzur veriyorsun bana yorumlarınla her daim yanımdasın bitanem…
      Teşekkürler sevgiler Banuşummmm….

      Sil
  14. Canım annem ve abim evde ezine sevdikleri için bizim evde de sık sık tüketiyoruz. Fakat benim için farketmiyor. Her türlü yerim. Arada ezine peynirinden de sıkılmıyor değilim. Farklı tatlar arıyorum bazen. :) Tarif çok şık. Baharatlar enfes tat veriyor peynirli tariflere ve hamur işlerine. :) Bir ara ben de biberli denemiştim. :) Becel'de eminim lezzet katmıştır. Sıvısı çok lezzetli çünkü. Ellerine sağlık canım. Bu arada bu yorumu cepten göndermeye 3 kez denedim. Ne yaptıysam beceremedim. Attım bilgisayar başına yazabilmek için. :)) Sevgiler. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bak bir ortak noktamız daha varmış o da peynir…
      Hepimiz elbette farklı peynir yada lezzetleri arıyor ve istiyoruz ama alışkanlıklardan da vazgeçemiyoruz…
      Çok teşekkürler tatlım zahmet etmeseydin canım ne zaman istersen yorum yaparsın kendini zorlamana gerek yok…
      Sevgiler tatlım seyahatinin ayrıntılarını keyifle takip ediyorum…
      Görüşmek üzere sevgiler...

      Sil
  15. Eşit sekilde kesip yuvarlama fikri çok iyiymis. Tarif de harika.eline saglik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım bazılarına bu şekilde zor gelir bana da böylesi daha rahat geliyor …
      Rahmetli anneannem mantı ve erişte hamurlarını böyle hazırlardı taaa o zamanlardan kalma alışkanlık bırakılamıyor kolay kolay …
      Teşekkürler sevgiler canım...

      Sil
  16. harika görünüyorlar, elerinize sağlık

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...