expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

30 Nisan 2014 Çarşamba

LORLU CEVİZLİ PENNE


  Merhabalar ,
  Dün sizlerle paylaşmış olduğum yayın ardından ARBELLA MAKARNA Worshop'unda Sağlıklı Mutfak Sitesinin güzel sahibesi Sevgili Hilal'in hazırlamış olduğu ve blogger arkadaşlarla  birlikte keyifle yapmış olduğumuz  güzel tariflerin reçetelerinin devamını paylaşıyorum sevgili blogcanlarım...



    ARBELLA MAKARNA'nın  Ar+ısı  Sağlığı 

   Arbella Plus Glutensiz Mısır Makarnası %100 mısır unundan üretilmiştir… Gluten , buğday , yumurta ,süt,soya içermemektedir… Pişirme esnasında suyun içersinde oluşan sarı köpük dikkatimi çektiğinde içersinde fazla yumurta kullanılmasından mı acaba diye firma yetkilisine sormuştum ve aldığım yanıt %100 mısır unundan üretilmiş olduğuydu ve bu bilgileri sizlerle paylaşmadan geçmeyi içim elvermedi doğrusu yani sağlık konusunda ne kadar hassas bir firma olduğu ve bunların sözde değil özdede olduğunu uygulamam esnasında farkettim ayrıca tadarak da deneyimledim...

 Mısır makarnası özellikle Gluten içermemesi sebebiyle Çölyak hastaları tarafından tercih edilmektedir…Bunun yanısıra düşük protein yapısıyla  FENİLKETONÜRİ  ( PKU ) hastalarının önemli bir diyet gıdasıdır…

29 Nisan 2014 Salı

MAKARNALI SEBZE ÇORBASI

  Bugün  sizlerle Arbella Workshop Etkinliğinde pişirmiş olduğumuz Sevgili Hilal Dokuyucu 'nun güzel reçetelerinden Makarnalı Sebze Çorbasının Tarifini Paylaşıyorum…

  Hepimizin beğensini kazandı bu güzel tarif  ben bayıldım kısacası…Özellikle Anneciğim için ideal bir çorba...
     
MAKARNALI SEBZE ÇORBASI



SEBZELİ ( Tricolor ) MAKARNA SALATASI...


                                      ARBELLA PLUS TRİCOLOR MAKARNA


Arbella Plus Tricolor Makarna , durum buğdayının yüksek protein ve karbonhidrat içeriğine  tamamen doğal yollarla kurutulmuş ıspanak ve domatesin eklenmesiyle doğal bir lezzet elde edilmiştir… Arbella Tricolor makarnası ıspanak ve domates renkleri ile salatalar ve çorbalarda sofralarınıza lezzet ve renk katacaktır ki bizim etkinlik sırasında keyif alarak tükettiğimiz bir lezzetti  Chefimiz Sevgili Hilal Dokuyucu' nun reçetelerini hazırladıktan sonra...

                                       SEBZELİ (TRİCOLOR) MAKARNA SALATASI

      

KAVRULMUŞ TAVUKLU MAKARNA



                        ARBELLA PLUS TAM BUĞDAY MAKARNASI

    ARBELLA  Plus Tam Buğday Makarnası içeriğindeki buğday taneleri kabuğundan ve özünden ayrılmamış haliyle size tüm doğallığı ile sunulmaktadır… 

    Böylelikle besin değerlerini kaybetmemiş ,içeriğindeki vitamin ,mineral ve lifleri önemli oranda korunmuştur…    

    Yüksek orandaki lifleri sayesinde hem çok doyurucu hem de sindirimi kolaytlaştırıcı bir besindir…

   ARBELLA tam buğday makarnası  ;sağlığına dikkat eden herkezin ,özellikle spor ve diyet yapanlar için vazgeçilmezidir...


                                  
                              KAVRULMUŞ TAVUKLU MAKARNA







28 Nisan 2014 Pazartesi

ARBELLA MAKARNA Workshop Etkinliği…1

  Haftasonu Sevgili  FTP Danışmanlık ve Yemekevitv'nin güzel kalpli güzel sahibesi Sevgili Fatoş Vayni Şahin'den almış olduğum davet üzere yine harika bir etkinliğe katıldım…



  Etkinliklerde yeni insanlarla tanışmak ve anı mutlu yaşamak adına dakika dakika hafızama kaydetmekten çok hoşnut bir insan olan ben yine uzun bir yazı ve görsellerle sizlere güzel bir yazı hazırladım umarım sıkılmadan olursunuz…Keza bu defa sizleri fazla sıkmamak adına tariflerimi daha sonra paylaşıcağım...

  Blogger arkadaşlarla birlikte Chef's İstanbul Mutfak Atölyesi' nde gerçekleşen Workshop etkinliğinde  Sevgili Chefimiz Sağlıklı Mutfak Hilal DOKUYUCU' nun moderataörlüğünde birbirinden güzel ve sağlıklı makarna tarifleri hazırladık…

27 Nisan 2014 Pazar

Fırında Kaşarlı Köfte Ve Patates...

 Merhabalar hepinize sevgili blogcanlarım ,

  Türk mutfağında o kadar çok köfte çeşidi var ki aslında hepimiz hemen her hafta mutlaka köfte ve çeşitlerini yaparız …Çocukluğumuzdan itibaren en çok sevdiğimiz lezzetler arasındadır … Hatta sevgili annem akşama ne pişiriyim kızlar diye sorduğunda ilk cevap köfte patatesdir bu hemen her evde de böyledir eminim ki…

   Laf aramızda benim annem gerçekten nefissss mi nefisss köfteler yapardı…Sırf bu yüzden annemin o güzel köftelerin damağımdaki lezzetini unutmamak için dışarda yemek yediğim zamanlarda asla ve asla köfte yemem hep o lezzeti kaybedicem korkusuyla … Ama artık annem de dahil ablam ve eşim benimde çok lezzetli köfteler yaptığımı söylerler bende sevgili ailemin verdiği destekle keyif içinde yaparım köfteyi zaten sevgiyle yapılan her yemeğe el lezzeti de katılınca ortaya harika tadlar çıkıyor elbette…

 Yemek yapmak sevgi ve ilgi istiyor elbette , yemek yapmaya başladığım an itibariyle mutfağı bırakıp oturma odasına geçmemişimdir... Annem yemekle birlikte sende pişeceksin der hep bir anlık dikkatsizliğimiz yada ilgisizliğimiz yemeğimizde istenmeyen sonuçlar doğurabilir neticede…

   Gelelim köftemizin tarifine aslında benim köfte tarifim sabittir farklılık olarak içersine gizlediğim küçük küpler halinde kaşar peyniri mevcut hepsi bu birde fırın yemeği olmasına rağmen ben patates ve köfteyi  öncesinde mutlaka biraz kızartıp sonra fırında pişirme yaparım ben annemden öyle gördüm…Patates ve patlıcan yemeğinde yada türlülerimde dahi bu yöntemi uygularım ve lezzetinin daha farklı olduğunu düşünürüm her zaman …



          Malzemeler
  • 5 adet patates   
  • Sıvı yağ (kızartmak için )

          Köfte İçin 
  • 500 gr kıyma (Antrikottan çekilmiş )
  • 1 adet büyük soğan
  • Galeta unu yada bayat ekmek içi
  • 1 adet yumurta
  • 2 diş sarımsak
  • Karabiber,  kimyon , kırmızı pul biber 
  • 200 gr kaşar peynir 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
          Sosu İçin
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber , nane , kekik, pul biber  tuz 
   Yapılışı: Patateslerimizi soyup istediğimiz şekil ve büyüklükte kesiyoruz ben elma dilimi şeklinde kesmeyi tercih ettim…Tavamıza bir miktar sıvıyağ ile hafifçe kızartıp borcam tepsimize alıyoruz… 



  Sosumuz için gerekli malzemeleri bir kase içersinde karıştırıp biraz su ile açıyoruz…



  Köftemiz için soğanımızı ve sarımsağımızı çok küçük bir şekilde doğruyoruz rendelemeyi tercih etmiyorum sulandırıp köfteye acı bir tad vericeğini düşündüğümden dolayı …Yoğurma kabımıza kıyma,soğan ,bayat ekmek içi ve baharatlarımız koyup güzelce yoğuruyoruz…




  Kaşar peynirimizi minik küpler halinde doğrayıp hazırladığımız köftemizi şekillendirirken  kaşar peynirimizi ilave edip yuvarlıyoruz ve ardından az yağda önlü arkalı çok hafif kızartıp daha önceden kızartıp hazırlamış olduğumuz patateslerimizin üzerine yerleştirip salça sosumuzu döküp 200 C de önceden ısıtmış olduğumuz fırında pişiriyoruz ve sıcak servis ediyoruz …



 Afiyetler Olsun... 



25 Nisan 2014 Cuma

Çikolatalı ve Portakallı Muffin...




       Malzemeler
  • 4 adet yumurta
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 6 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 adet portakal
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı damla çikolata

  Yapılışı: Yumurta sarıları ve şekeri köpük haline gelene kadar çırpalım…1 portakalın kabuğunu rendeleyip suyunu sıkalım… Un ve kabartma tozunu ,portakal suyumuzu ve köpük haline getirdiğimiz yumurta sarılarını karıştıralım …Yumurta beyazlarımızı kar haline gelene kadar çırpalım …Kaşık yada spatulamız yardımıyla yumurta akımızı söndürmeden katlayarak karışımımıza ilave edelim ve damla çikolatalarımızı da karıştıralım… Muffin kağıtlarımıza koyalım üzerlerine isterseniz tekrar damla çikolatası ilave edebilirsiniz ben fırından çıkmadan 5 dakika kadar önce üzerine ilave ettim daha net görünmesini istediğimden 180 C önceden ısıttığımız fırında pişirelim…Fırından çıktıktan sonra pişirmiş olduğumuz keke 1 adet portakalın suyunu sıkarak üzerine dökelim ve servis edelim…

Afiyet Olsun...

23 Nisan 2014 Çarşamba

Peynirli Baharatlı Toplar...


   Merhabalar hepinize bugün akşamüstü canım poğaça çekti ve mutfağa doğru yol aldım ve tarif defterimi karıştırırken vazgeçtim ve aklıma ne geldiyse ekleyerek biraz da doğaçlama bir tarif yaptım zaten poğaçaların ana maddeleri hemen hemen aynı sadece ölçüler farklılıklar gösteriyor…

  Ama sonuç çok iyiydi ve birden fazla kişinin beğenisiyle tamamdır dedim sevgili blogcanlarımla paylaşmaya karar verdim efendiiiimmm ben dereotunu çok seven biri olarak poğaçalara da çok yakıştırıyorum ayrıca tiroid rahatsızlığım nedeniyle dereotunu da bolca tüketmem gerekiyor bu nedenle poğaçamda olmazsa olmaz başrolde dereotu mevcut …

  Geçenlerde marketimizden alışveriş yaparken gözüme Sütaş'ın süzme peyniri ilişti reklamındaki söz ve müzikler dilime pelesenk olmuşken görünce tuz oranı azdır belki diyerek aldım anneciğimin kızarmış ekmeklerinin üzerine sürerim diye ( ama tuz oranı biraz fazla geldi bir tarifte değerlendirilmek üzere dolapta birkaç gün bekledikten sonra  bu güzel peynir toplarında müthiş bir lezzet yakaladım tabiki yine Ezine peynirimi de eklemeden edemedim tarifime ) ki ben tam bir Pınar Beyaz Krem peynir delisiyim ekmeklerin üzerine sürmek için elbette kahvaltılarımın tartışılmaz başrol oyuncusu beni takip eden herkezin bildiği Ezine peyniridir ve onun yerini kimseler alamaz diğerleri sadece damağım açısından yardımcı oyuncu babındadır ... Peynirin her çeşidiyle aramız gayet iyidir ailecek burgusu,dil peyniri kaşar peyniri ,otlu peyniri ,keçi peyniri,tulum peyniri ve kahvaltıda en az 3 çeşit peynir bulunur her daim evimizde ALLAH eksikliğini göstermesin ...

  İşte efendim peynirler hakkındaki düşüncelerimi ifade ettikten sonra gelelim bu tarifin özüne…Umarım sizlerde beğenirsiniz bu güzel tarifi…





        Malzemeler
  • 200 gr Becel yağ
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurtanın akı ( sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 demet derotu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 250 gr Sütaş Süzme Peynir 
  • 100 gr Ezine Beyaz Peynir 
  • 4 - 4,5 su bardağı un ( unu kontrollü kullanalım lütfen )
     Üzeri İçin
  • Yumurta sarısı
  • Çörekotu


    Yapılışı: Hamur karıştırma kabımızın içersine margarin,sıvıyağ,yoğurt ,yumurta akı çatal yardımıyla ezdiğimiz peynirlerimiz ,ince kıyılmış dereotu ,tuz,pul biber ,karabiber yani un ve kabartma tozu hariç tüm malzememizi bir güzel karıştırıyoruz… Ardından elemiş olduğumuz un ve kabartma tozumuzuda ilave edelim çok sert olmayan bir hamur elde edelim…

   Ceviz büyüklüğünde minik toplar yaparak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirelim… Ben kollarımdaki kas probleminden dolayı  hamurumu ufak parçalara ayırıp tezgaha biraz un serperek rulo yaptım ve aynı boy olma  takıntımın etkisiyle tabi ruloları bıçak yardımıyla  eşit parçalara keserek yuvarlaklar elde ettim…




   Dilerseniz siz poğaça şeklinde de yapabilirsiniz yada kalıpla kesebilirsiniz… Şekil verme işlemini bitirdikten sonra üzerine ayırmış olduğumuz yumurta sarısını sürerek üzerine çörekotu serpiyoruz…                      



   Fırın ısısını da  (  Hamurun içersinde peynir olduğundan dolayı genelde poğaça ve böreklerde yaptığımız gibi 200 C de değil de daha düşük C de fırını ayarlayıp pişirmeyi tercih ettim  ) bu yüzden 165 C de önceden ısıttığım fırında 25 dakika kadar pişirdim…


Sonuç gayet iyi oldu yumuşacık ve lezzetli atıştırmalık poğaçalar…


Hepinize şimdiden kolay gelsin…

Afiyetler Olsun…

Bugün 23 Nisan Neşe Doluyor İnsan...

  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun…

     Bu güzel bayramı bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü şükran ve saygıyla anıyorum…












   

    Ne mutlu bize ki Dünya'nın tek ve ilk çocuk bayramı 23 Nisan 'ı hangi yaşta olursak olalım coşku ve mutluluk içersinde kutluyoruz…





21 Nisan 2014 Pazartesi

Çilekli ve Çikolatalı Tart...






       Malzemeler

      Tart Hamuru İçin
  • 150 gr tereyağ
  • 150 gr pudraşekeri
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1, 5 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 tutam tuz
    Ara kat  malzemesi için 
  • 500 gr çilek (Üzeri için bir kaç tane ayırabilirsiniz)
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
    Çikolata sosu ( Ganaj İçin )
  • 2 paket krema
  • 400 gr bitter çikolata
     Üzeri İçin 
  • Çilek 
  • Çikolata  ve vanilya sosu


  Yapılışı: Un ,kakao ,şeker ve tuzu karıştırma kabımıza alıp karıştırdıktan sonra tereyağımızı küp küp doğrayıp  yumurta ve vanilyamızı da ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz...Hamurumuzu buzdolabında 1 saat dinlendiriyoruz…

  Tart hamurumuzu içi çıkarılabilen tart kalıbımıza yerleştirdikten sonra isterseniz çatalla delikler açabilirsiniz üzerine yağlı kağıt yerleştirelim ve hamurun kabarmaması için nohut yada fasulye koyalım ağırlık yapması için…


   180 C de ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirdikten sonra üzerindeki yağlı kağıdı kaldıralım ve 5 dakika daha pişirelim ve soğumaya bırakalım..

  Çileklerimizi yıkayıp kuruladıktan sonra çatal yardımıyla eziyoruz ve pudra şekeri ile karıştırıp pişirip soğuttuğumuz tart hamuruna yayıyoruz… 

  Bir yandan da kremamızı çift tabanlı çelik bir tencerede  kaynama noktasına getirdikten sonra parçalara ayırdığımız bitter çikolatayı eritip spatula yardımıyla karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz… 

  Soğuyan ganajımızı tartımızın üzerine yayıyoruz çilek ve sosla süsleyerek servis ediyoruz …




Afiyetler olsun...




20 Nisan 2014 Pazar

Patatesli Börek...





          Malzemeler
  • 5 adet yufka
           Sosu İçin
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
         İç Mazlemesi İçin
  • 6 adet patates
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet soğan
  • Karabiber,tuz,kırmızı pul biber
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ

   Yapılışı: Öncelikle patateslerimizi haşlayalım ve ezici yardımıyla püre kıvamına getirelim…Tenceremize 3 yemek kaşığı sıvıyağı alalım ve küp şeklinde doğradığımız soğanı bir kaç dakika çevirdikten sonra patateslerimizi ilave edelim süt ve baharatlarımızı isteğimize göre ilave ederek kavuralım iç malzememizi soğumaya bırakalım…Yufkamızı tezgahımıza serelim ve sosumuzu hazırlayalım … Fırça yardımıyla sosu yufkamızın her yerine gelecek şekilde güzelce sürelim … İç harcımızı güzelce içersine yayalım ve yufkayı rulo haline getirelim… 

    Gül böreği sarar gibi yuvarlayarak yağlamış olduğumuz fırın tepsimizin ortasına yerleştirelim ardından diğer yufkalarımızıda aynı şekilde yapaım ve fırın tepsmize yuvarlak şekilde sararak yerleştirelim… Kalan sos malzemizi böreğimizin üzerine bolca sürelim 

   15 dakika kadar dinlendirdikten sonra üzerine çörekotu serpelim … 200 C de  önceden ısıtığımız fırınımızda üzeri ve altı kızarana kadar pişirelim dilimleyerek sıcak servis edelim…




Afiyet Olsun…




18 Nisan 2014 Cuma

Kaymaklı Beyaz Çevirme Tatlısı...


 Hayırlı Cumalar Diliyorum Hepinize…
Değişik bir lezzet paylaşmak istiyorum sizlerle bugünkü postumda….
Tarif yine anneciğimin defterinden umarım beğenirsiniz...




       Malzemeler

  • 1 kg toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 limon suyu
  • 2 çay kaşığı vanilya
  • 1 lüle kaymak (200 gr)
      Üzeri İçin
  • Antep fıstığı
  • Çikolata parçacıkları
  Yapılışı: Şeker ve suyu bir tencere içersinde kaynatalım …Kaynayan şurup karışımından bir tabağın ucuna bir damla akıttığınızda dağılmıyorsa kıvamını almış demektir …Limon suyumuzu da ekleyelim ve ocaktan alıp soğumaya bırakalım…

Ardından uzun saplı tahta bir kaşık yardımıyla şurubu aynı yöne doğru 15 dakika kadar  karıştıralım …Bir süre sonra şurup saydamlığını kaybedip süt renginde bir kremaya dönüşecekve katılaşıp beyazlaşacaktır… Tatlımız kıvamını bulmuş demektir…

  Tatlımıza kaymak ve vanilyamızı da ekleyip yedirinceye kadar iyice karıştıralım ve cam servis kaselerimize paylaştırıp buzdolabında muhafaza edelim…


Afiyetler Olsun...

17 Nisan 2014 Perşembe

Damla Sakızlı Bisküvi...





        Malzemeler

  • 125 gr tereyağ
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 2-3 adet damla sakızı
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4,5 su bardağı un  ( un ölçüsü değişiklik gösterebilir kullanılacak bardak dolayısıyla)
         Üzeri İçin
  • Pudra Şekeri
   Yapılışı: Terayağını eritip ılıtalım … Şekeri yumurta ile çırparak eritilmiş tereyağ , sıvıyağ, süt, kabartma tozu , damla sakızımızı ve unumuzu azar azar  ilave ederek yoğuralım…

   Hamurumuzun üzerini nemli bir bezle örtelim 10 dakika kadar bekletelim …Unlanmış zemine alıp merdane yardımıyla 1-2 cm kadar açalım ve kalıplar yardımıyla şekil vererek önceden ısıtılmış fırında 180 C de üzeri hafif pembeleşene kadar pişirelim…

 Bisküvilerimiz soğuyunca üzerlerine pudra şekerini tel süzgeç yardımıyla serpelim ve servis edelim..

Afiyetler Olsun…

16 Nisan 2014 Çarşamba

Kahvaltı Sofraları 2


 Aslında bu kahvaltı sevgili anneciğimin doğum günü sabahı birlikte yapmış olduğumuz kahvaltı arşivimde unuttuğum ne çok fotoğraf var sanırım bir gün arşivimin içine kendimi de unutacağım bu gidişle …
  En iyi görüntüyü sizlere aktarmayı başarabilmek uğruna ki onu da yapabilmiş değilim halen :(  2 telefonumunda başını yedim artık kendi kendine kapanıyor videolar deseniz izlenemiyor bu başını yediğim ikinci akıllı telefon oldu artık hangimiz daha akıllı orası tartışılır… Gereğnden fazla program yüklenmesinden dolayımı yoksa benim gereğinden fazla fotoğraf çekipi silmeye kıyamayışım mı yoksa tamamen benim mutfakta un ,yağ vs.ile uğraşırken zedelememden midir orası muamma…


 İşte anne , kız kahvaltı masamız ve omletimiz nasıl omuşsa sade yapmışım omleti genelde sütlü ve dereotlu ,peynirli yada ne bulursam o 'lu omlet dışında sade yapmam pek ama gerçi hayret ki tabağa parçalamadan yerleştirmeyi de başarabilmişim kendimi kutlyorum bu hareketimden dolayı ayyy çok mu megoloman oldum bugün ki hiç öyle bir yapım da yoktur en iyisi ben daha fazla yazmayayım gripten dolayı sanırım benim devreler karıştı…

  Sevgi ile kurulu sofralarda içersinde her ne olursa olsun sevginin ve samimiyetin baki  olduğu her şeyden önemlisi dünyalar iyisi ve tatlısı bir annem olduğu için ve verdiğin nimetler için sonsuz kere şükürler olsun Rabbim eksikliğini göstermesin inşallah...






     
        Omlet

          Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 50 gr tereyağ
  • Tuz 
  • Karabiber
   Yapılışı: 3 adet yumurtamızı bir kasenin içersine kıralım ,tuz ve karabiber ilave ederek mini çırpma telimiz yada çatal yardımıyla iyice karıştıralım…Tereyağımızı tavamıza alıp fazla kızdırmadan yumurtamızı ilave edelim bir kaç dakika bekledikten sonra spatula yardımıyla çevirelim ve tekrar birkaç dakika daha bekleyip altını kapatalım ve servis tabağımıza alalım…

Afiyet Olsun...




15 Nisan 2014 Salı

Çikolatalı ve Kakaolu Muffin



         Malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 50 gr kakao
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı Dr .Oetker Bitter Çikolata parçacıkları
  • 1 su bardağı ayran
  • 1,5 su bardağı un (Kullandığınız bardak ölçüsüne göre değişkenlik göstereblir 2 su bardağı da kullanılabilir )
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket karbonat
  • 1 paket vanilya


  Yapılışı: Öncelikle yumurta ve şekerimizi güzelce çırptıktan sonra sıvı malzemelerimizi ilave edip karıştırıyoruz … Un , kakao , kabartma tozu , tarçın, karbonat ve vanilyayı cam kasemize eleyerek iyice karışmasını sağlayalım…

    Ardından sıvı malzememize ,kuru malzeme karışımını ilave ederek kaşık yardımıyla karıştıralım ve muffin kalıbımıza kağıtlarımızı yerleştirip önceden  180 C ısıttığımız fırınımızda 15-20  dakika kadar pişirelim ve kürdan kontrolü yapalım  kürdanımız temiz çıkarsa pişmiş demektir..
Bu tarifle 12 adet muffin elde ediyoruz..



Afiyetler Olsun...

14 Nisan 2014 Pazartesi

Bisküvi Pastası...

Merhabalar hepinize ,
Belki 20 yıldır yapmadığım ama çocukluğumun en sevilen lezzetidir bisküvi pastası…
Çok pratifk olduğu gibi hemen her damağa hitap eden güzel bir tarif ve çok basit ama hazır yapmışken blogumda  bulunmasını istedim … Tabi her zaman olduğu gibi kendi ilave ettiğim malzemelerle veriyorum tarifini canlar...
Hepinize sevgi ve saygılarımı gönderiyorum…


       Malzemeler
  • 2 paket pötibör bisküvi
  • 1 paket çikolata sosu 
  • 2,5 su bardağı süt
  • 50 gr tereyağ
  • 1/2 paket bitter çikolata
        Üzeri İçin
  • Frambuazlı Çikolata rendesi
  • Kalp çikolatalar


  Yapılışı: Ufak bir kare borcam kullandım ben bu tarifimde siz daha büyük yapmak isterseniz 2 paket çikolata sos kullanarak malzemeleri arttırabilirsiniz…

   Hazır çikolata sosumuzu ve sütümüzü tenceremize alarak çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak ocağımızın orta gözünde orta ısıda pişirmeye bırakıyoruz... Bu esnada parçalara ayırdığımız bitter çikolatamızı ve 50 gr tereyağımızı da ilave edip göz göz olana kadar karıştırıp ocağın altını  kapatıyoruz…

   Üzeri kabuk tutmasın diye biraz karıştırdıktan sonra Kare borcamın tabanına bir sıra pötibör bisküvi yerleştiriyoruz …

   Üzerine kepçe yardımıyla sosumuzdan gezdirip spatul yardımıyla düzeltiyoruz bu şekilde sosumuz ve bisküvilerimiz bitene kadar devam ediyoruz ve üzerimi spatulamızla güzelce düzeltip iyice soğuduktan sonra buzdolabında servis edeceğimiz ana kadar buzdolabında bekletiyoruz …

   Servis sırasında üzerine frambuazlı çikolata rendeledikten sonra dilimleyerek minik kalp çikolatalarla süsleyerek servis edebilirsiniz…Bu tamamen sizin zevkinize bağlı hindistan cevizi yada ,Antep fıstığı ile de süsleyerek şık sunumlar elde etmek mümkün tabi orası size kalmış…



Afiyetler olsun…

12 Nisan 2014 Cumartesi

Kıymalı ve Patatesli Poğaça...

Geçen günkü postumda eski tarif defterimden bahsetmiştim sizlere sevgili blogcanlarım…

  İşte o sararan yapraklı defterimden belki sizlerinde bildiği ama anneciğimin kendi ilavelerini de katarak bize sürekli yaptığı gerçekten müthiş bir poğaça tarifimi paylaşmak istiyorum sizlerle…

 Belki bu pazar kahvaltı masanızı şenlendirmeye yardımcı bir etgen belkide 5 çayınıza güzel bir eşlik edici …Bu arada ufak bir hatırlatma eskiden nerdeyse tüm hamur işleri Sana yağla yapılırdı ve bu tarifte aslına uygun olsun diye Sana yağı kullanıldı ...

  Neyse lafı daha fazla uzatmadan ve sizleri kızdırmadan gelelim benim için müthiş güzellikte anılarla dolu bir tarifimi sizlerle paylaşmaya…





       Malzemeler
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak )
  • 1 su bardağına yakın sıvı yağ
  • 1/2 paket margarin ( Sanayağ )
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
      İç Malzemesi İçin: 
  • 300 gr kıyma 
  • 1 adet patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz ,karabiber ve pul biber

     Yapılışı: Oda sıcaklığındaki tüm malzemeyi karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında hamur elde
edene kadar un ilave ediyoruz …

   İç harcımız için soğanımızı rendeleyip suyunu sıkıyoruz ve patateslerimizi de aynı şekilde kabuklarını soyup rendeledikten sonra avuçlarımızın arasında suyunu güzelce sıkıyoruz ve sıvıyağda soğanımızı biraz çevirdikten sonra kıymamızı ilave ediyoruz ve ardından patatesimizi ekleyip güzelce kavuruyoruz … Tuz ,karabiber ve kırmızı pul biberimizi de ekledikten sonra iç harcımızı soğumaya bırakıyoruz…

   Hamurumuzu 30 dakika kadar dinlenmeye bıraktıktan sonra elimizde şekillendirerek yada benim yaptığım gibi merdane yardımıyla tüm hamuru açıp yuvarlak kalıp yardımıyla açarak içersine kıymalı harcımızdan koyup kapatıyoruz…


   Yağlı kağıt serdiğimiz yada yağladığımız fırın tepsimize yerleştirmiz olduğumuz poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürerek çörekotu serpiyoruz …




 200 C fırında üzerleri ve altı kızarıncaya kadar pişiriyoruz …



Afiyetler olsun…



  

9 Nisan 2014 Çarşamba

Portakallı Çikolatalı Kurabiye...


    Portakallı kurabiyelere bayılırım…Helede bu kurabiyenin benim gönlümdeki yeri bir başkadır…
Yıllar önce yazlıkta bir pastanede yaparlardı ve benim biricik ablamın güneşle arasının iyi olmamasından dolayı ben güneşlenirken yanında buz gibi bir içecekle getiriverirdi acıkmış olan midemde bu güzel lezzetle bayram ederdi… 

     Neyseki o pastanenin sahiplerinin bir ahbabımızın akrabası olmasından dolayı İstanbul'a dönüş sırasında kurabiyelerden istiflemenin yanısıra  tarifini almayı başarmış olmanın verdiği mutluluğu bugün gibi hatrılarım... Ablam ve beni bu tarifi almak çok ama çok mutlu etmişti nedeniyse bu tarifi alma girişimlerimiz her defasında ustanın sırrı paylaşamayız yanıtlarının verdiği hezeyanla sonuçladığından bir solukta annemin yapması için tarif defterine notumuzu almıştık…

    O gün bu gündür hep yapar ve  o güzel anılara doru yol alırım nedense eski günler bir başka güzel oluyor…Helede tüm sevdiklerimiz yanımızda dert tasa yok günlerse o günler anılarda kaybolmak ister ve bu ana geçişimi uzatmalara bırakıveririm her daim...

  Evdeki zoraki tadilat sırasında dolapta o eski tarif defterine rastladım sararmış sayfalarında ve hemen bu tarifi yaptım daha önce de portakallı kurabiye tariflerim mevcuttu blogda fakat bunun malzemeleri ve ölçüleri biraz farklılık gösteriyor ve ben  çikolataya olan aşkımla en sevdiklerimden olan bu kurabiyeyi de birleştirip uyguladım ve sizlerle paylaşıyorum…

   Umarım sizinde beğenilerinizi kazanır bu güzel lezzet…Ayrıca içersindeki karbonattan ve portakaldan olsa gerek durdukça daha da lezzetli bir hal alıyor bu tarif...




         Malzemeler
  • 2 adet portakalın suyu 
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay bardağı damla çikolata
  • 1/2 paket margarin
  • Aldığı kadar un
         Üzeri İçin
  • Şeker
  • 80 gr bitter çikolata


    Yapılışı: Tüm malzememizi karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz…Bu esnada damla çikolatalarımızı da ilave edip limon büyüklüğünde bezeler alıp yuvarlıyoruz …Üzerini şekere batırıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştiriyoruz… 

  180 C de ısıtılmış fırında pişiriyoruz…Soğuduktan sonra isteğe bağlı olarak çikolata rendeliyoruz …Yine isteğe bağlı olarak içersinde damla çikolatası kullanmayabilirsiniz…

Afiyetler Olsun…


8 Nisan 2014 Salı

Pırasalı Börek...

  Merhabalar pırası çok severim ama bu konuda eşim benimle aynı fikirde değil malesef ki yemeğini ağzına dahi sürmez ama ne hikmetse böreğine bayılır …

 Bende büyük keyifle her türlü börek harcımda kullanırım ve inanılmaz lezzetli oluyor…Tavsiye ederim sizin de ailenizde sevmeyenler varsa belki börek ya da poğaçaların iç harcında kullanarak bu güzel sebzeyi yedirmeyi deneyebilirsiniz…

  Hazır yufka ile yaptığım  böreklerde standart kullandığım tarifimi de paylaşacağım  bu postumda sizlerle şayet sizde yumuşak su böreği tadında böreklerden hoşlanıyorsanız mutlaka denemelisiniz derim…




       Malzemeler
  • 5 adet yufka
       Sosu İçin
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
      İç Malzemesi İçin
  • 500 gr pırasa
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz,karabiber,pul biber
  • 2-3 damla limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 adet kesme şeker
Üzeri İçin
  •  Susam , çörekotu yada mavi haşhaş
Yapılışı: İç Harcımızı hazırlamakla başlıyalım böreğimizin yapımına pırasalarımız bol suyla yıkadıktan sonra halka şeklinde ince ince doğruyalım tenceremize svıyağımızı ve salçamızı koyduktan sonra doğramış olduğumuz pırasaları ilave edelim ve kavuralım ardından dilediğimiz baharatlarla tatlandıralım yemeğini yaparken baharat kullanmıyorum fakat böreğe hoş bir lezzet verdiğini düşündüğümden birer tutam karabiber ve pul biber atıyorum ardından da kesme şeker ilave edip kavurma işlemimizi tamamlıyor ve soğumaya bırakıyorum…

   Sosumuz için bir kasenin içersinde süt ,yoğurt ,sıvıyağ ve yumurtamızı güzelce çırpıyoruz…Yufkamızı tezgahımıza yayıp üzerine fırça yardımıyla sosumuzu her yerine gelecek şekilde sürüyoruz ve pırasalı harcımızdan yufkamızın üzerine serperek ve her herini kaplıyoruz…

 Rulo şeklinde sarıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştiriyoruz …Tüm yufkalarımıza aynı işlemi oyguladıktan sonra elimizde kalan sosumuzu tepsiye yerleştirmiş olduğumuz böreğin üzerine güzelce sürüyoruz…

  Dilediğiniz gibi susam ,çörekotu yada mavi haşhaş serperek 200 C de ısıtılmış fırınımızda yaklaşık 20-25 dakika kadar pişiriyoruz…Zaman ve derece fırına göre değişiklik gösterebilir …

 Üzeri ve altı kızarana dek pişirip sıcak yada soğuk servis edebilirsiniz…Her iki şekilde de çok lezzetli oluyor ben sıcak yemeyi tercih ediyorum ve öyle servis ediyorum ama eşim soğukken yemeye bayılıyor hemde pırasayı hiç mi hiiiiç sevmediği halde …Umarım bu güzel böreği sizlerde beğenirsiniz…Ayrıca gül böreği olarak da yapıyorum o şekilde de deneyebilirsiniz…

Afiyetler Olsun...

3 Nisan 2014 Perşembe

Portakallı ,Cevizli ve Çikolatalı Çaylı Kek...

Benim marifetlim sevgili ablacığım benim için bu güzel keki yapmış ve resimlemiş…
Banada afiyetle yemek ve tarifini sizlerle paylaşmak düştü…
Ellerine sağlık canım ablam nefisss bir lezzetti…
Sizlerde denemek isterseniz buyrun tarife...




        Malzemeler
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı demlenmiş çay
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 adet potakalın suyu ve kabuğu
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un
       Üzeri için  
  • 1 paket bitter çikolata

   Yapılışı: Oda ısısındaki yumurta v şekerimizi mikser yardımıyla çırpıyoruz ve tüm sıvı malzemelerimizi ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz…

  Ardından bir kaseye un , kakao,kabartma tozu , vanilya,  bitter çikolatamızı , tarçınımızı , portakal kabuğu rendemizi ve cevizimizi karışımımıza dahil edip  yağlayıp unladığımız kek kalıbımıza döküyoruz …

  Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişiriyoruz daha sonra üzerine rendelediğimiz çikolatamızı koyup dilimleyerek servis ediyoruz…




Afiyet Olsun...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...