Malzemeler
- 2 bağ pazı
- 250 gr yağsız kıyma ( antrikottan çekilmiş )
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 adet soğan
- 4 diş sarımsak
- Taze nane
- Maydanoz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1,5 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ-zeytinyağ arzuya bağlı
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1/2 limon suyu
Sos için
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı sıcak su
- 1/2 limon suyu
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
Daha sonra geniş bir tencerenin içersinde su kaynatalım ve pazılarımızı yumuşayıncaya kadar 2-3 dakika gibi kaynar suda beklettikten sonra soğuk suya atıp kevgir yardımıyla alalım ve suyunu iyice süzdürelim…
İç harcımızın hazırlığı için soğan ve sarımsaklarımız kabuklarını soyup yıkadıktan sonra minik küpler halinde doğrayalım karıştırma kabımıza alalım ve yıkayıp suyunu süzdüğümüz pirincimiz ,yıkayıp ince ince kıydığımız nane ,maydanoz,baharatlarımız , kıymamız ,limon ,nar ekşisi , salçamızı da ilave edelim iç harcımızı güzelce karıştıralım…
Pazı yapraklarımızı uzunlamasına ortadan ikiye bölerek bıçak yardımıyla kalın olan damarlarından yani sapından ayıralım saplarını pişireceğimiz tenceremizin altına yerleştirelim… Hazırladığımız iç harcımızdan ikiye böldüğümüz pazılarımıza bir yemek kaşığı koyarak muska şeklinde saralım…Her yaprak pazıdan 2 adet muska şeklinde sarma elde etmiş olucaz bu işlemi malzememiz bitene kadar tamamlayalım…
Genişçe bir tencereye yerleştirip altına pazı saplarını koyduğumuz saplarınüzerlerine muska şeklinde sardığımız sarmalarımızı güzelce yerleştirip sosumuzu hazırlayıp dökelim ve üzerine elimizde varsa dolma taşı yoksa bir yemek tabağını ters kapatalım ve 1 su bardağı sıcak su dökelim ve kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirelim pazı yaprağımız çok ince olduğundan çabuk pişecektir kontrol etmeyi unutmayalım lütfen…Ocağımızı kapadıktan sora dinlenmeye bırakalım ve servis tabağına alalım…Dilerseniz yoğurtla dilerseniz sade olarak servis edelim ben üzerlerine nar taneleri ve yoğurt koyarak servis etmeyi tercih ettim…
Not : Eşim ekşi ve salça soslu olarak sevmediğinden ben iki ayrı tencerede pişiriyorum …Sevmeyenler varsa sosu hazırlamadan da uygulayabilir ...
Afiyet Olsun…
Genişçe bir tencereye yerleştirip altına pazı saplarını koyduğumuz saplarınüzerlerine muska şeklinde sardığımız sarmalarımızı güzelce yerleştirip sosumuzu hazırlayıp dökelim ve üzerine elimizde varsa dolma taşı yoksa bir yemek tabağını ters kapatalım ve 1 su bardağı sıcak su dökelim ve kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirelim pazı yaprağımız çok ince olduğundan çabuk pişecektir kontrol etmeyi unutmayalım lütfen…Ocağımızı kapadıktan sora dinlenmeye bırakalım ve servis tabağına alalım…Dilerseniz yoğurtla dilerseniz sade olarak servis edelim ben üzerlerine nar taneleri ve yoğurt koyarak servis etmeyi tercih ettim…
Afiyet Olsun…