expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

20 Aralık 2014 Cumartesi

Siyah Pirinç Salatası

   Siyah Pirinç , besin değeri çok yüksek olan bir pirinç türüdür… Dünyada süper besin olarak adlandırılır… Mineral , vitamin ve antioksidan açısından oldukça zengin gıdalar arasında bulunan siyah pirinç Aantik çağlardan bu yana Çinliler tarafından üretilmekle birlikte yasak pirinç olarak bilinir.Sebebiyse çok az yetiştirildiği için yalnızca imparatorların yemesine izin veriliyor olmasından kaynaklanıyor…Piştiği zaman siyah rengini morumsu bir tona bırakıyor ve yapış yapış bir kıvam alıyor bu durumu bildiğimden dolayı salata yapacağım zamanlarda haşladığım suya 1 -2 damla sıvıyağ damlatarak bunu önlemeye çalıştım gayet iyi sonuç aldım …Asya mutfağında en çok tatlı yapımında kullanılan siyah pirinci sağlıklı salatalar yaparken gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz kanımca…

   Besin değerinin yüksek oluş sebebine gelecek olursal bir bardak siyah pirinçte 34 gr karbonhidrat , 5 gr protein mevcut ve aynı zamanda 2000 kalorilik bir diyetin /20 protein miktarını karşılar … Beyaz pirinçten bir diğer farkı dış kabuğundan ayrıştırılmamış olmasıdır ve bu sebepten dolayı mineral , vitamin ,lif ve antioksidan açısından çok zengindir… Siyah pirince rengini veren antosiyanin maddesidir ve bu pirinçde bol miktarda bulunur…Antosiyanin yaban mersini içersinde bulunan ve süper besin olarak adlandırılmasını sağlayan antioksidandır…

    ABD Lousiana Devlet Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada 1 çorba kaşığı yaban mersininin sağladığıantioksidan çok daha fazlasını sağlamakta … Vücudumuzda yer alan çeşitli reaksiyonlar sonucu oluşan zararlı serbest radikaller antioksidanlar sayesinde yok edilir ,bu sebepten dolayı antioksidanlardan zengin beslenmeönemlidir.İçerinde bulunan E vitamini ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirir.
   Siyah pirinç içersindeki Demir oranı da çok  yüksektir ve aynı zamanda magnezyum ,fosfor ve manganez de içerir…

   Glutensiz ,vejeteryan ve vegan beslenmeye de uygundur … Gluten içermediğinden 'çölyak hastaları' ve glutensiz beslenmeyi tercih edenler açısından vitamin ve mineral eksikliğinin önlenmesini sağladığı gibi protein açısından zengin bir besin oluşu tercih sebebidir…Az yağlı ve kolesterol içermeyen bir besin olduğu içi sindirimi de oldukça kolaydır…

   Lif açısından da çok zengindir 1 bardak pişmiş siyah pirinçde 6 gr lif vardır. Lif zenginliği bağırsak sağlığı için önemlidir sebebine gelecek olursak karbonhidratların daha yavaş kana karışmasını sağlar ve bu daha uzun süreli bir tokluk hissi verir…

   Anti -Enflamatuar özelliği de mevcuttur ve enflamasyon kökeninde bizim için hayatta kalmamızı sağlayan tepkidir . Vücudumuzun geliştirdiği enflamasyon reaksiyonu sayesinde bakteri , virüs ve bazı zararlı maddelerden korunur. Ancak koruma amaçlı olmayan enflamasyon reaksiyonları da gelişebilirve bu da bizim için zararlı olur…
   Güney Kore , Ajou Üniversitesinde yapılan araştırmalar siyah pirincin zararlı enflamasyonu önleyici ve anti alerjik etkileri olduğunu  göstermiştir…

     Siyah Pirinci pişirirken Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir derseniz ? 

   Siyah pirinci pişirmeden önce en az 3 defa 10 dakika kadar su dolu bir kabın içersinde beklettikten sonra her defasında akan suyun altında iyice yıkayın…

   Siyah Pirincin ölçüsü her zaman bildiğimiz gibi 1:2 dir yani ;
1 ölçü siyah pirince 2 ölçü sıvı  ( su süt,et veya tavuk suyu ) katarak en az 30 -35 dakika kadar pişirin…

Google 'dan ulaştığım bilgileri size aktardım siz daha ayrıntılı olarak araştırabilirsiniz…




        Malzemeler

  • 1 su bardağı Reis siyah pirinç
  • 250 gr Muratbey Antep peyniri 
  • 5-6 dal taze soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 adet paprika kırmızı biber , közlenmiş de olabilir
  • 5-6 adet kornişon turşu 
  • 1 kavanoz mısır konservesi
  • 1 kase 10-12 tane Gurme 212 Kurutulmuş Cherry domates
       Sosu İçin
  • 1 çay bardağı Zeytinyağ
  • Limon
  • Karabiber
  • Tuz 

   Yapılışı: Pirincimizi yukarda belirttiğim gibi bol suyla yıkayıp en az 3 defa su dolu bir kabın içersinde bekletip , her suyunu süzüp tekrar bekletmeye alırken akan suyun altında bolca yıkadıktan sonra tenceremize alıp su ilave edelim tuz ve birkaç damla sıvıyağ ekleyerek 30-35 dakika kadar haşlayalım…
   Tüm yeşilliklerimizi de bol suyla yıkayalım ,sirkeli suda bekletelim ve ardından bol suyla yıkayıp kurutalım ve ince ince kıyalım…Mısır konservemizi de bol suyla yıkayıp süzelim…Kornişon turşumuzu istediğimiz büyüklükte doğrayıp biberimizi de doğrayalım…

   Haşladığımız pirincimizi süzerek servis kasemize alalım ve ardından peynir hariç tüm salata malzemelerimizi ekleyelim… Sos için gerekli malzemelerimizi de bir kapta karıştırıp çırpalım ve salatamıza servis esnasında ilave edip servise hazır hale getirelim …Üzerlerine küp şeklinde doğradığımız peynirimizi de ilave edelim..Peynir olarak siz damak zevkinize göre istediğiniz peyniri kullanabilirsiniz tercih sizin her zamanki gibi…

   Bu arada Murat Bey Antep Peynirini sıcak suda bekletip yağsız tavada hellim peyniri gibi kızartarak da servis edip salatalarınızda fark yaratabilirsiniz…Ben siyah pirincin içerdiği değerler açısından kızartmayı düşğnmedim ama başka salata çeşitlerinizde mutlaka deneyin derim…
  
  Sosu önceden ilave edersek, yeşilliklerimiz söneceği için servis aşamasında sos ilavesi her zaman güzel bir sonuç almanızı sağlayacaktır…

Afiyetler Olsun

2 yorum:

  1. Değerli bilgiler için teşekkürler .Ellerine sağlık.. Sağlıklı yemekler artık çok daha önemli.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ablacım ne demek …
      Henüz hepimiz yeni yeni tanımaya başlamışken bilgileri paylaşmadan direk tarif vermek istemedim…Kafalarda soru işareti olmaması adına…
      Evet her işin başı sağlık olduğundan dolayı bizlerinde sağlıklı beslenmeye gereken özeni göstermemiz gerekli …
      Sevgiler …

      Sil

Güzel yorumlarınızı ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Bıraktığınız yorumlar için şimdiden teşekkürler...Sevgi ve saygılarımla...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...